Вкрадені машини знаходять частіше, ніж їхніх викрадачів (ІНФОГРАФІКА)

Вкрадені машини знаходять частіше, ніж їхніх викрадачів (ІНФОГРАФІКА)
Авто-мото. Пріоритетом боротьби з автокрадіжками зробили в Києві, де фіксують найбільший сплеск викрадень машин. У Вінниці не набагато більше крадуть авто- і мото- транспорт у порівнянні з минулим роком. А от торік був дійсно бум викрадень машин. Із чим пов'язаний стрибок статистики?


Майже вдвічі зросла у нашому регіоні за минулий рік кількість незаконних заволодінь транспортними засобами. У цій статистиці рахують різного виду злочини, предметом у яких стали легкові і вантажні машини, мотоцикли і скутери. Тобто весь транспорт, що має колеса і двигун (велосипеди – окрема статистика). Якщо у 2014 році зареєстрували 147 кримінальних проваджень через зникненням автотранспорту, а в 2015 – вже 259 таких фактів.

Поліцейські пояснюють торішній стрибок статистики змінами у законодавстві. Із транспортних засобів, які підлягають реєстрації, зняли обмеження за об’ємом двигуна. От мопеди і скутери, кажуть, підняли статистику. Але якщо подивитися тільки на викрадення автомобілів, то у Вінницькій області позаторік розшукували 107 машин, а в минулому році вже 141. Й тут, бачимо, було зростання.

Нагадаємо, що в останні роки у Вінниці зникали престижні джипи. Про це в статті «У Вінниці працюють професіонали, які викрадають елітні автомобілі». Цього ж року, якщо й крали авто бізнес-класу, то вже знайшли. Це дві Honda CR-V. Ціна такої машини – 20-30 тисяч доларів. З ними – дивна історія. Власники заявили про викрадення, а потім дали знати поліцейським, що знайшли свої машини через знайомих. Оперативники продовжують розбиратися, хто ж викрадав. Поки – без результату.    

Відео дня

На попередження

У Києві боротьбу з викраденнями транспортних засобів цього року зробили пріоритетним напрямком роботи для правоохоронців, бо в столиці кількість викрадень зросла більше, ніж вдвічі. У Нацполіції кажуть про зростання злочинів проти автовласників у ще кількох регіонах. На 20 і більше відсотків.

Але Вінницька область, як побачив 20minut.ua за статистикою карного розшуку, не потрапляє в лідери з приросту викрадень авто- і мото-транспорту.

Заступник керівника обласної поліції з криміналу Олександр Глянько розповів, що у нашому регіоні кількість незаконних заволодінь транспортними засобами майже не змінилася, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. За статтею 298 Кримінального кодексу порушили на три провадження більше, ніж за три місяці торік. А якщо брати незаконні заволодіння тільки автомобілями (без інших транспортних засобів), то тут взагалі зменшення показників на вісім машин, оголошених у розшук.     

Олександр Глянько розказав, що з 55 зниклих транспортних засобів не повернули власникам 20. Із незнайдених 14 - це мопеди і скутери. Нерозкритих проваджень більше - 34, бо машину, наприклад, можуть знайти покинутою в посадці, а хто її поцупив – ще шукати.
 

Де зникають машини

- Не можна сказати, що в нас діють злочинні угрупування, які уганяють транспортні засоби. Такі злочини одиничні, - каже Олександр Глянько. – Якщо дивитися на географію незаконних заволодінь транспортом, то найбільше вражена, звісно, Вінниця. Можуть забігати групи гастролюючих, відслідкувати якусь машину, викрасти і втекти. Зі сторони Умані - Ладижин, Гайсин, Теплик. Там є проблема. В Бару з Хмельниччини забігають. Раніше в Козятині були викрадення. То бердичівські приходили. Все регіонально. Ми на перехресті доріг, тому престижні авто і іномарки раніше уходили на зборку чи під замовлення. Приїхали товариші, побачили, перемогли і поїхали. Але сьогодні це для них проблематично теж стає. Злочинці знають, що зросли технічні можливості в поліції, а люди вчаться ставити кілька систем захисту. Не тільки електронні, а й механічні пристрої. І це правильно. Тільки кілька рубежів захисту, застосованих паралельно, врятують машину від викрадення.


Не все крадене

Які авто зникали цього року? Найбільше - машин, виготовлених в країнах СНД, та ДЕО виробництва ЗАЗу.

- Таких викрали цього року 14 машин і 12 авто іноземного виробництва, - рахує Олександр Глянько. - Найдорожчі, мабуть, Хонди CR-V, бо їм не більше п’яти років. Обидві такі машини знайдені. Власники не захотіли пояснювати, яким чином їх повернули. Провадження залишаються нерозкритими.

Більшість машини цього року, як і торік, викрадали для запчастин. У поліції кажуть, що хитка економічна ситуація стимулює злодіїв красти старе залізо, і людей перекуповувати крадене.

- Запчастини сьогодні дуже дорого коштують, - говорить Олександр Глянько. – Усі ті точки, які ними торгують, є об’єктами посиленої уваги кримінальної поліції. І місця, куди здаються на металолом агрегати з ідентифікаційними номерами, теж нами перевіряються.

Якщо ж пропало дорожче від ВАЗу чи ДЕО авто, то це могли бути шахрайські заволодіння, а не викрадення. Також є справи зникнень машин через… погану пам'ять власників.       

- У нас цього року п’ятеро людей заявили про викрадення, яких не було. Дві жінки і три чоловіки, що були у стані... хвилювання, - сміється заступник начальника поліції. – Вони зазвичай ставили машини в одному місці, а тут вийшли – немає. «Господи! Вкрали!», і дзвонять у поліцію. Ми знайшли авто за два квартали. Виявилося, через те, що нова патрульна поліція контролює правила паркування, власники лишили машини далі і забулися. Просили потім пробачення за виклик.  

Злочинних груп немає?

Питаємо також у заступника начальника міської поліції Кирила Доценка про викрадення автівок. І він каже, що зростання цих злочинів зараз немає.

- Було зростання минулого року, тому що майновий стан людей різко погіршився, - говорить Кирило Доценко. – Ми знаходили авто навіть на пункті прийому металобрухту, куди здавали і вітчизняні, і іномарки, просто як метал. А цього року в місті викрадених 24 транспортні засоби. Є три незаконні заволодіння певних марок машин, по яких прослідковується тенденція, що це можуть бути одні й ті самі люди. Але ніякої злочинної групи в місті немає. Слава богу, в нас все добре. Викрадають одиничні злодії.

З почату року, за словами Кирила Доценка, спіймали сім автокрадіїв. Тільки один із них раніше судимий злодій. Решта – молоді люди, що попалися вперше. Це крадії мопедів і бусів.

У поліції розраховують, що поява на вулицях міста патрульних, зменшить кількість викрадень машин. Нові «копи» вже спіймали одного автокрадія за гарячими слідами. Це був чоловік, який відштовхнув таксиста від його машини, скочив у неї і поїхав. Далеко втекти не встиг.  
 

Якщо машина тільки на сигналізації – вкрадуть

Для зламу більшості сигналізацій потрібно 10-20 секунд, щоб за допомогою спеціального пристрою розблокувати електронний захист. Тому в поліції радять паралельно до електроніки ставити механічні пристрої блокування керма і коробки передач. Також кажуть, де краще лишити машину, щоб вона потрапляла в поле зору відеокамер.

Територія біля усіх торгових центрів «знімається» і двори нових висоток. Також на усіх великих перехрестях та площах є камери, які “бачать” під'їзди до них. Тому краще лишити машину десь там, і в освітленому місці, якщо не хочете витрачатися на платну стоянку.

- Можна зняти колесо і забрати з собою додому, – напівжартома кажуть про найдешевший спосіб захисту машини від викрадення поліцейські, а серйозно - радять користуватися прихованими GPRS-маячками з підключенням до смартфону. Кажуть, їм телефонували автовласники, спостерігаючи рух свого авто, і вони його перехоплювали.



Читайте також:

Кількість викрадень машин і мотоциклів за рік зросла майже вдвоє

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up