«Ліфт тимчасово не працює». Розповіді людей з будинку на Пирогова, де ліфтом вбило механіка

«Ліфт тимчасово не працює». Розповіді людей з будинку на Пирогова, де ліфтом вбило механіка
  • Вчора, 15 липня, в першій половині дня в житловій 10-поверхівці на Пирогова, 59а загинув ліфтер під час ремонтних робіт.
  • За фактом загибелі комунального працівника поліція відкрила кримінальне провадження.
  • Місцеві жителі розповідають, що біда з ліфтами в усіх під'їздах, але комунальна служба не поспішає з ремонтом.

У першому під’їзді на вулиці Пирогова, 59а двері відчинені настіж. На першому поверсі, якраз біля ліфту — калюжа крові, недбало прикрита якоюсь рядниною, а на дверях висить наліпка «Шановні мешканці, ліфт тимчасово не працює».

Це нагадування про те, що вчора, 15 липня, в цьому домі загинув 48-річний механік Костя під час ремонтних робіт. Про цю трагедію ми писали в матеріалі:

Відео дня

Одна з мешканок сусіднього під’їзду Анна, розповіла, що загибель ліфтера не була для неї несподіванкою. Жінка зізнається, що й сама нещодавно перелякалася через одну з поїздок на ліфті і зауважує, що на виклик ніхто не приїхав.

— Я знала, що через ці ліфти хтось колись постраждає. Не знаю, як в їхньому під’їзді, а в нас просто жах, що робиться, — розповідає журналістці 20minut.ua Анна. — Я сама дзвонила місяць тому в службу, чекала цілий день на них вдома, але ніхто так і не приїхав. Мене ліфт ледь не затиснув, я приїхала на свій поверх, тільки ногою ступнула, а двері вже «хоп» і закриваються, а я назад і так й застрягла в ньому на кілька хвилин. Натискала на кнопки, ніякої реакції. Потім вже він сам автоматично відкрився. У мене тоді був такий переляк.

— Старша по будинку мені сказала, що ліфти часто ламаються, вони дуже старі. Останній раз перевіряли п’ять років тому, — додає співрозмовниця.

Голова ОСББ будинку, в якому сталася трагедія, Зінаїда Душко й досі не може відійти від побаченого та пережитого.

Жінка розповідає, що в червні ліфт у її під’їзді не працював більше тижня, протягом цього часу спеціалісти проводили там ремонтні роботи.

— В нас не працював ліфт у червні протягом восьми днів. Щодня до нас приходили працівники «Вінницяміськліфт» і проводили там роботи. Вони майже все поміняли в тій частині, що знаходиться в приямку. Але там плата була стара, її треба було замінити. Спочатку вони поставили іншу, мабуть, вже використану і сказали, що замовили ще одну в Києві. До цього ліфт працював, а потім зупинився, — розповідає жінка. — Вчора о 9.38 я зателефонувала на аварійно-диспетчерську службу і повідомила, що ліфт знову встав, до нас направили ліфтера Віталія. Він мені сказав, що дуже дивно виглядають двері і спитав, чи ніхто ніяких вантажів там не перевозив, я сказала, що ні. Він викликав механіків, щоб вони подивилися, що не так, може там перекіс дверей.

Пані Зінаїда розповідає, що коли механіки приїхали на виклик, вона не була присутня на місці, тому розповідала журналістам «20 хвилин» про події того дня з почутого від одного з робітників, який залишився живим.

— Я чула, як вони пояснювали поліції все. Він сказав, що Костя, цей загиблий, зайшов на перший поверх і на горі стояв ще один чоловік, такий у віці. Костя сказав тому натиснути кнопку «Стоп», тоді двері мали відкритися і Костя мав вискочити. І якраз вийшло так, що він мав вийти, а кабіна почала зверху рухатися і його притиснуло, він миттєво загинув, — згадує вона.

Жінка прибігла на місце в той час, коли біля під’їзду вже зібралися екіпажі поліції, медики «швидкої» та рятувальники.

— Це було близько другої години. Я бачила тіло загиблого, але це вже було пізніше, бо його ще треба було звідти дістати, з тої шахти. Видно, як ліфт зверху на нього впав, то були відкриті двоє дверей — верхні й нижні, Костя мав вискочити, а той мав зайти. Чи вони хотіли на перший поверх спустити той другий, але це все так миттєво відбулося. Я не розумію, чого ліфт пішов, він же був відключений. Може стропи порвалися? — розмірковує Зінаїда Душко.

Голова ОСББ розповідає, що в ліфті часто застрягали мешканці будинку. Додає, що йому вже 28 років, протягом трьох останніх мешканці дому хотіли зробити капітальний ремонт, але це занадто дорого — близько 600 тисяч гривень.

— Щоб його зупинити, треба було зробити експертизу ліфта. Я спілкувалась з головним інженером, то він повідомив, що треба в машинних відділеннях ліфта зробити просто малярні роботи, щоб експертиза прийшла і все обстежила, — каже жінка. — Я вже закупила фарбу, але доступу я туди не маю, всі ключі знаходяться в фахівців. Це ми тільки мали приступати до цих робіт, але поки що проблема була в платі, яку замовили в Києві.

В домі кілька під’їздів, три ліфти механічні, а три — на електроніці. Саме в тому, що «на електроніці» й загинув 48-річний Костя.

— Той, що на електроніці, видно, був порушений. Я не знаю, як так сталося. Але вони були дуже добросовісні, гарно працювали, завжди приїжджали на виклик. Костя був дуже хорошою людиною, вчора приїжджали дружина з сином, підійшли до поліції, щоб розпитати, як все сталося, — додала вона. — Вони були в шоковому стані просто.

Речниця поліції Анна Олійник розповіла, що за фактом загибелі працівника комунальної служби слідчі відкрили кримінальне провадження.

— У процесі роботи почав безконтрольно рухатися ліфт, один з працівників отримав тілесні ушкодження, несумісні з життям. Поліція відкрила кримінальне провадження за частиною другою статті  Кримінального кодексу України, і слідчий буде призначати експертизу, яка має дати відповіді на те, які правила техніки безпеки були порушені, чи проходили інструктаж ці працівники, чи можливо вони самі їх порушили, чому безконтрольно почав рухатися ліфт, чи мав він бути вимкнений та інші деталі. Окрім проведення експертизи, буде перевірка в управлінні Держпраці і їх висновок буде долучений до матеріалів кримінального провадження, — розповіла Анна Олійник.

За її словами, на розслідування піде близько двох місяців.

— Не можна одразу сказати причини такої трагічної смерті, потрібен час, щоб з’ясувати всі обставини. Загиблий чоловік був 1973-го року народження. Інший працівник фізично не постраждав, але був шокований побаченим, бо це сталося фактично на його очах, — сказала Анна Олійник.

Тим часом керівництво ВКМП «Вінницяміськліфт» зранку було на нараді, потім на обіді, потім просто ніхто не піднімав слухавку, а вже о 16.00 в них завершився робочий день. Через це редакція не змогла запитати у них про загибель механіка та ймовірні причини трагедії. 

Ми також планували дізнатися у цій організації про аварійність ліфтів у вінницьких багатоповерхівках, скільки підйомників потребують ремонту або ремонтувалися в останній час. Щойно отримаємо ці дані, опублікуємо, тож слідкуйте за стрічкою новин на 20minut.ua.

А станом на 2014 рік у Вінниці було близько 1570 ліфтів, з них понад 600 — спадок СРСР зі строком експлуатації більше 25 років. Дві третини вінницьких ліфтів на той час були без диспетчерського зв’язку.

 

Читайте також:

Від сьогодні екскурсії лише українською. Почали діяти нові норми мовного закону

«Створимо оркестр, як в Євросоюзі!» Молодих джазменів запрошують у «Джазову Не Школу»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач49

    Людям горе,а винних не знайдуть і нікого не покарають! Життя у нас не цінується,нажаль😭

    Юрий Гуд reply Читач49

    Дочекайтесь закінчення розслідування. Завжди встановлюють причини та винних осіб. А суд це вже інша справа.
  • Читач36

    Ужасное горе, соболезнования близким
  • Юлия Мазур

    в ліфті часто застрягали мешканці будинку. Додає, що йому вже 28 років, протягом трьох останніх мешканці дому хотіли зробити капітальний ремонт, але це занадто дорого — близько 600 тисяч гривень. .... Ну вот мы и посчитали цену человеческой жизни в Украине.... Занавес.
  • Жора

    Не мог  и не имел права включать рубильник тот сверху в щитовой если другой работник работает в лифте.
    Хотя САМОЕ главное что организация  ВКМП «Вінницяміськліфт»
    ПРИНИМАЕТ НА РАБОТУ ПО ЗНАКОМСТВУ И ПО СВЯЗЯМ.Хороших спецов не берут,а берут друзей и друзей друзей.
    И не удивительно что набрав на работу дебилов которые не шарят в работе лифта получили смертельный исход.
    И кстати по знакомству берут на все фирмы города,это блядь такая система!

keyboard_arrow_up