Крапка у справі сектанта-канібала. Засудили убивцю Катерини Обухівської та її 10-річної дочки

Крапка у справі сектанта-канібала. Засудили убивцю Катерини Обухівської та її 10-річної дочки
42-річний засуджений Сергій Любенко. Скриншот з відео Хмельницької поліції
  • В лісопосадці під Києвом знайшли застреленою 30-річну вінничанку. А в очереті на Хмельниччині — рештки її 10-річної дочки.
  • Розслідування було довгим, а звинувачуваних двоє: кавалер убитої, нібито столичний бізнесмен, та його юна подружка-сектантка…
  • Від скоєного ними злочину минуло більше шести років. Днями нарешті винесли вирок головному звинуваченому в справі з канібалізмом.

В останні дні 2021 року Хмельницький суд (за місцем скоєння злочину) виніс вирок Сергію Любенку за убивство двох вінничанок — 30-річної Катерини Обухівської та її 10-річної доньки Ані. Довічне ув'язнення. Таке рішення маємо через шість років після злочину.

Спільницю убивці, Юлію Бойко з села Погоріла Вінницької області, ще у вересні позаминулого року засудили до 10-ти років позбавлення волі. Вона пішла на угоду зі слідством та дала свідчення. У місцях позбавлення волі дівчина з 2015-го, тому через кілька років уже має вийти на свободу. В момент скоєння вбивства їй було 19 років.

Що ж накоїли ці двоє та яка участь кожного в смерті Катерини та її дочки-школярки? Нагадаємо, що в серпні 2015-го маму з донькою розшукували як безвісти зниклих. Ось таку інформацію поширювали тоді в соцмережах:

Відео дня

   

Пізніше стало відомо, що Катерина познайомилася зі своїм майбутнім убивцею на сайті знайомств. Жінка поїхала з ним нібито відпочивати до моря як зі своїм нареченим. Окремо від матері чоловік приїхав і забрав з дому також її дочку — 10-річну дівчинку, ученицю 26-ї вінницької школи. Там тривалий час не знали, де поділася вихованка, бо ж про її відсутність мати не повідомила.

Жінку, як ми писали в жовтні того року, знайшов лісник убитою в лісі. В районі населеного пункту Нивка, розташованого за 22 кілометри від Києва по Житомирській трасі:

Катерина Обухівська. Фото з архіву редакції

Особу загиблої від двох вогнепальних поранень встановили не одразу. Її обличчя було понівечене. Катерину Обухівську поховали як невідому.

Перед похороном журналіст телеканалу НТН спробував намалювати обличчя вбитої жінки. Малюнок опублікували ЗМІ, і його побачили батьки зниклої кілька місяців до того Катерини Обуховської. Сумнівів у тому, хто був убитий у лісопосадці під Києвом, більше не залишалося.

Так само минув якийсь час, доки встановили, що рештки, знайдені на пасовиську біля села Заслучне на Хмельниччині, належать 10-річній Ані, зниклій з Вінниці. Родичі довго сподівалися, що дитина жива. Але дива не сталося.  

Дочка Катерина Ганнуся. Фото з архіву редакції 

Те, що залишилося від дитини, збирали по кісточкам. Упізнавали ж за одягом, що лишився поруч. І проводили експертизи.

Тоді правоохоронці коментували так страшну знахідку: дівчинку розчленували, кинули на пустці в очерет, а звідти рештки могли витягнули тварини і з’їсти. Разом з тим казали, що в справі мало місце людожерство, бо підозрювані: сектанти з такою релігією. В них знайшли окультну літературу.

Як розповіла згодом слідству спільниця Сергія Любенка, вона разом з ним задушила дівчинку. А у вбивстві матері Ані Юлія Бойко участі не брала.     

Пригадати першу інформацію про цей злочин та те, як знайшли тіла вінничанок, можна з сюжету «Надзвичайних новин» 2015-го року: 

Що ж чоловік зробив разом зі своєю 19-річною спільницею з вінничанками? Чи дійсно мало місце людожерство? Чи це встановили під час судового розбирання?

Рішення в судовому реєстрі автор статті не знайшла. Його могли не розміщувати у вільний доступ через те, що жертва — дитина. Тому далі розкажемо ті деталі з суду, які розповіли наші колеги, що відвідували слухання, та оприлюднила поліція. 

Дивний бізнесмен

Кавалера Катерини, якого звинуватили у вбивстві її та доньки, рідні та близькі родини Обухівських знали як «столичного бізнесмена». 36-річний чоловік назвався власником мережі аптек у Києві. Подруги та брат загиблої згадують, що Сергій не сподобався нікому. Поводився дивно. Майже весь час сидів удома, а гуляти виходив, коли стемніє. Одягався погано, був неохайний. Не любив фотографуватися.

І як так, «успішний бізнесмен», який стверджував, що має у столиці п'ять квартир, не мав власного автомобіля, а приїздив до нареченої на маршрутці? В оточення Катерини виникало багато питань до її обранця.

Ось що писали у виданні «Факти»: «Дивно Сергій поводився і у стосунках з Катею. Якось він почав змушувати жінку читати книги окультної тематики. Коли Катерина відмовлялася, Сергій сердився. Потім жінка вирішила розлучитися з бізнесменом. Вона написала йому листа з такими словами: «Сьогодні п'ять місяців, як ми з тобою знайомі, а я не знаю, хто ти. Я хотіла сім'ю, яку ти не зміг подарувати. У мене немає образ. Нехай збудеться твоє бажання та в серці живе кохання. Прощавай!». Але Сергій навіть не думав іти. Знайшовши листа, поклав його в блокнот і, як ні в чому не бувало, залишився жити далі в будинку Каті...».

Мотиву не було, був ритуал 

В поліції вважають, що вбивства Катерини Обуховської та її доньки Ані скоїли з окультною метою. Катерину Сергій застрелив сам, а от 10-річну Ганнусю допомогла позбавити життя його коханка Юлія. Дитину задушили, а тіло розчленували...

Знімок з сайту crime.fakty.ua

«На допиті сам убивця зізнався, що пробував сиру печінку вбитої дитини, — пишуть «Факти». — «Я не міг зробити цього раніше, тому що за моєю релігією не можна їсти м'ясо дітей, яким не виповнилося десять років»... Спільниця сатаніста-канібала Юлія на суді розповідала, що Любенко змушував її читати книгу «Променистий янгол». Це про люцифера. «Я сказала, що ця книга для мене тяжка. Але він відповів, що я маю її прочитати», — говорила вона».

Експертиза на адекватність головного підозрюваного показала, що чоловіка повністю усвідомлював свої дії, тому осудний. Як кажуть журналісти, що були на засіданнях, він часто посміхався, поводився цілком спокійно. Між іншим сказав таку фразу: «Я й сам батько. Навіть не уявляю, що відчувають зараз потерпілі».     

Як вистежували убивцю

Сергія Любенка знайшли по одній єдиній фотографії, яку потай зробила подруга Каті. Поліцейські стежили за будинком, в якому той ховався в Києві, три доби чекали в засідці, доки той вийшов надвір.

Фото з розшуку підозрюваного. Знімок з архіву редакції

— Швидше за все, підозрюваний вигадав якусь свою релігію — щось пов'язане із сатанізмом, — розповідав журналістам шість років тому тодішній керівник главку столичної поліції. — У нього виявили масу подібної літератури. Його записники були списані якимись магічними символами. Навчання, що містяться в його записниках, не мають нічого спільного з якоюсь відомою релігією. Він прочитав масу літератури з психології. Вміє впливати на людей. Зважаючи на все, знайомився в інтернеті з молоддю, щоб поповнити лави своєї «пастви».

Також в поліції тоді говорили, що вони перевіряють Любенка на причетність до вбивств інших 10-річних дівчаток. Але, як тепер бачимо з вироку, довести провину сатаніста-канібала в інших злочинах не вдалося. Його судили тільки за смерть вінничанок.

Як оголосили вирок та що сказав суду засуджений, бачимо в сюжеті, який оприлюднила поліція Хмельницької області. Анотацію до відео дали таку: «Хмельницький міськрайонний суд визнав 42-річного чоловіка винним у вбивстві двох осіб, незаконному позбавленні волі та поводженні зі зброєю, а також у розбої».

 

Читайте також:

Чотири постріли, два контрольні. Як покарали замовника і кілера, що вбили Віталіну Плахотнюк

Втік у Польщу та надіслав поліції флешку з відеозверненням: «Працювати зі слідством не бажаю»

З цими людьми нас познайомив 2021-й. Історії про неймовірних вінничан на 20minut.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Ольга Єршова

    Жах!!!Які нелюди серед нас живуть😪😪
  • Valentina Bass

    Тільки смертна кара може викоринити таке звірство.
  • Дар'я Паніна

    Нарешті його посадили!!!
  • Vika Pogumova

    А за варований велосипед 15 лет

keyboard_arrow_up