Хороша статистика дитячих злочинів: майже не порушують правила (ІНФОГРАФІКА)

Хороша статистика дитячих злочинів: майже не порушують правила (ІНФОГРАФІКА)
  • Дитячих проступків, у яких розбирається поліція, стає менше із року в рік.  
  • У Вінниці через це вже ліквідували дитячий приймальник-розподільник.
  • І скоротили кількість правоохоронців у службі, яка тепер називається ювенальною превенцією.
  • Редакція дізналася, як справляються вони з роботою, та виклала дані про злочини дітей у інфографіці.

Раніше людей у погонах, які розбиралися у дитячих злочинах, називали кримінальною міліцією у справах дітей. Тепер поліцейський підрозділ із такими функціями – це відділ ювенальної превенції.

Обов’язки інспекторів ювенальної превенції: профілактика і розкриття правопорушень, скоєних неповнолітніми чи проти них. Їхнє керівництво - сидить у приміщенні, яке колись займав дитячий приймальник-розподільник.

Розподільника для неповнолітніх злочинців з позаминулого року у Вінниці не існує. Суди області перестали виносити рішення про поміщення дітей-порушників у заклад на Хмельницькому шосе, поруч будівлі, яку до реформування міліції у поліцію називали міським управлінням МВС.

Відео дня

- Розподільники є в кількох інших областях. У нас ліквідували, - каже начальник відділу превенції управління превентивної діяльності обласної поліції Ігор Пороховий та розповідає, що із року в рік правопорушень неповнолітніх фіксують менше й менше.

Його колеги з міського відділу торік пояснили RIA/20minut.ua хороші зміни статистики більшою зайнятістю наших дітей навчанням та сучасним, більш поміркованим ставленням до свого життя. А Ігор Пороховий хвалить підлеглих за хорошу профілактичну роботу.

- Помінялася правосвідомість неповнолітніх, подіяла наша профілактична робота та пропаганда здорового способу життя, - говорить співрозмовник. - Протягом чотирьох-пяти останніх років спостерігається тенденція до зниження як злочинності неповнолітніх, так і адміністративних правопорушень. Навіть на прикладі двох місяців цього і минулого року. Зараз неповнолітні скоїли 49 злочинів, торік у ці самі місяці – 61. Якщо взяти по адміністративних правопорушеннях, то маємо ще більш показові дані: 180 порушень за два місці минулого року, а цього року – 103 адмінпорушення.

На питання «Невже перестають підлітки пити пиво у дворах, палити, пробувати наркотики?», Ігор Пороховий каже: «Так».

Серед злочинів, скоєних дітьми, судячи з поліцейської статистики, немає важких. У основному – крадіжки. Є пограбування і розбої, але ці злочини такого типу: йшов, побачив дорогий телефон, дав по голові малому чи пригрозив побиттям – і відібрав мобільний.

- Спонукає неповнолітніх на злочини, як кажуть російською мовою, «спонтанно возникший злой умысел». Якихось кричущих злочинів, скоєних неповнолітніми, до якого б вони готувалися чи особливо тяжких, у нас в області немає, - говорить керівник ювенального відділу.

Коли батьки винуваті

Зате є злочини, скоєні проти дітей. З початку року поліції повідомляла про кілька фактів убивств дітей матерями. Ще більш кричущі випадки бачили в інших регіонах, де жінки залишали маленьких самих удома на тижні.

- У нас на обліку 774 сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах, - каже Ігор Пороховий про сім’ї, які раніше називали неблагополучними, але змінили назву, як образливу. – На обліку в соціальній службі у справах дітей ще більше сімей, які ми супроводжуємо разом. Нас цікавлять більше старого поняття «неблагополучні», у яких батьки пиячать, не займаються виховання дітей чи здійснюють насилля.

- Як саме поліція працює з такими родинами? - питаємо у керівника.

- Відвідує разом з працівниками соцслужби, вивчає житлові умови, який спосіб життя ведуть, які доходи мають, де заробляють.

- Ну, от прийшли і побачили картину: мама п’яна, діти голодні і холодні. Що буде робити інспектор? - питаємо у Ігоря Порохового.

- Якщо п’яна мама 17-річного сина, то це одна ситуація. Якщо дитині три роки – інша, - каже він.

- Розкажіть обидві.

- У випадку з дорослим сином на маму можуть скласти акт обстеження житлово-побутових умов і дати виправний термін. Протокол треба мати, за що складати. У ситуації з 17-річним те, що мама напилася і заснула, нічого не загрожує його життю, - говорить начальник відділу ювенальної превенції. – А якщо маленька дитина, і мама валяється, немає що їсти, холодно, то дитину можна вилучити, доставити в медичний заклад (Центр матері і дитини), і далі соціальні служби будуть вирішувати долю цих дітей.

- Взагалі ситуації бувають різні, - продовжує Ігор Пороховий. – Можна дитину вилучити, якщо мама у порядку, але дитина голодна. Медпрацівники теж відвідують сім’ї з нами, одразу бачать виснаження чи що дитина хвора, а мати ігнорує.

- Як часто комісії ходять з перевірками сімей, що на обліку?

- Залежить від того, яка це сім’я. Є такі сім’ї, що опинилися в складних сімейних обставинах, які достатньо раз у три місяці відвідувати. А є такі, від яких і виходити не треба, бо там біда. Немає у нас конкретних вимог до періодичності перевірок сімей, що на обліку.

Сусіди рятують  

Найчастіше, як каже Ігор Пороховий, працівники ювенальної превенції ідуть з перевіркою по сигналу – від сільського голови чи сусідів.

- Буває, приїжджаємо на такий виклик, а в дитини просто зуб болить, мати примочки ставить, - розповідає начальник відділу ювенальної превенції. - Але те, що сусіди дзвонять, це правильно. Байдужими залишатися ніяк не можна. Плаче дитина - може, там над нею знущаються?

Нагадаємо недавній вінницький випадок: люди побачили дітей самих на вулиці серед ночі й набрали «102». Малих врешті мусіли забрати в лікувальні заклади.

- Не знаю ще рішення, але за фактом підняли питання позбавлення батьківських прав, - каже начальник відділу ювенальної превенції.

Ігор Пороховий також розповів, що реформування не тільки змінило назву очолюваного ним підрозділу, а зменшило кількість поліцейських, що працюють з дітьми, приблизно удвічі. У дев’яти районах області немає жодної посади інспектора ювенальної превенції, врешті – по одному «дитячому» поліцейському.

- Якщо раніше в нас було 72 посади по області, то сьогодні 35. Звісно, на кожного збільшилося навантаження, - каже Ігор Пороховий. – Прошу людей бути пильними, бо чужих дітей не буває. Про будь-які ситуації, які стаються з дітьми, інформуйте: якщо бачите, що ваші сусіди щось не так роблять, набирайте «102». А батьків прошу більше цікавилися життям своїх дітей, їх дозвіллям, особливо переписками у соцмережах. Усім відомо, що зараз багато різних груп смерті. Дорожчого за життя твоєї дитини нічого немає, тому цікавтеся, чим живе зараз ваша дитина.
 


 

Що маєте лякати батьків у поведінці дитини?

Питаємо у головного дитячого поліцейського області, що має насторожити батьків у поведінці дитини? Поради від Ігоря Порохового:

1. Зміна поведінки і зміна настрою. Одразу видно, що дитина стала не така, більше замкнена, раніше ділилася з батьками подіями, а тут мовчить.

2. Більше пропадає поза домом, не говорить, куди іде.

3. Більшість вільного часу проводить за комп’ютером у соцмережах. По можливості, треба мати контроль за перепискою, продивлятися акаунти, перевіряти, які дитина відвідувала сайти.

 

 

Читайте також:

Дитячу поліцію «врізали». Хто тепер стежить за матерями, які гроблять дітей?

Менше п’ють, майже не палять і крадуть спонтанно. Дитячі проступки в цифрах

ЗНО змінило наших дітей. Чим ще можна пояснити спад дитячої злочинності?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up