Хочуть запровадити покарання за ігнорування повітряної тривоги. Що відомо?

Хочуть запровадити покарання за ігнорування повітряної тривоги. Що відомо?
  • Цивільні об'єкти стають цілями окупантів. Жертв серед мирного населення щодня стає більше.
  • Депутати занепокоєні цією ситуацією та хочуть ввести жорсткіші покарання за ігнорування правил цивільного захисту.

У Парламенті хочуть ввести кримінальну відповідальність за свідоме ігнорування повітряної тривоги. Відповідний проєкт закону вже зареєстрували на сайті Верховної Ради під номером 7546.

У пояснювальній записці пропонується доповнити чинну редакцію Кримінального кодексу України новою статтею та встановити за порушення вимог у сфері цивільного захисту вчинене службовою особою підприємства, установою чи організацією в умовах воєнного стану, якщо це порушення заподіяло шкоду здоров'ю людей.

— З початку повномасштабної військової агресії, населені пункти України систематично зазнають ракетних ударів, а в прифронтових містах і селах — бомбардувань, артилерійських та мінометних обстрілів. Звичайно, все передбачити і відчувати себе в повній безпеці від ворожих обстрілів, практично нереально, але неухильне дотримання вимог і правил цивільного захисту в більшості випадків рятує населення від смерті та каліцтв, — йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту. — Чинним законодавством України у сфері цивільного захисту передбачений чіткий алгоритм поведінки громадян та відповідні повноваження органів державної влади, місцевого самоврядування, керівників підприємств і організацій усіх форм власності у випадку виникнення надзвичайної ситуації. Зважаючи на те, що ціллю ворога стають об’єкти цивільної інфраструктури, торгові центри, дитячі садочки та школи, після повідомлення про повітряну тривогу або іншу небезпеку, негайна зупинка роботи таких закладів з подальшою евакуацією людей, максимально допоможе зберегти людські життя

Відео дня

Цитуємо проєкт закону:

«Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів у сфері цивільного захисту, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації або громадянином — суб'єктом підприємницької діяльності в умовах воєнного стану, якщо це порушення заподіяло шкоду здоров'ю людей, — карається штрафом від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Те саме діяння, вчинене повторно, або якщо воно спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки, — карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років».

Тобто, депутати пропонують наступні покарання за порушення норм безпеки:

  • Штраф від 17 до 51 тисячі гривень;
  • Виправні роботи строком до 2-х років;
  • Обмеження волі строком до 3-х років.

У випадку повторного порушення або якщо воно призвело до загибелі людей передбачається покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 8 років.

Депутат Олександр Бакумов у своєму телеграм-каналі прокоментував цей законопроєкт.

«Щодо законопроекту #7546, який прозвали «про кримінальну відповідальність підприємців за ігнорування повітряної тривоги». З тексту проекту видно, що відповідальність пропонується не за ігнорування повітряної тривоги, а за ВСІ порушення у сфері цивільного захисту під час воєнного стану, якщо настали відповідні наслідки. Таких порушень взагалі немає у підприємців чи громадян, — цитуємо повідомлення. — Є техногенні і пожежні правила, які потенційно можна порушити. Інших в законодавстві — немає. До речі, одні з тих кого торкається цей проект, будуть наші Герої-Рятівники, оскільки саме вони є основним суб’єктом забезпечення безпеки у цій сфері. Цей проект більше про відповідальність рятівників за погану роботу, а не про повітряну тривогу і відповідальність бізнесу».

Проходьте наше опитування та пишіть свою думку з даного приводу.

Опитування

А ви особисто ігноруєте сигнал про повітряну тривогу?

 

 

Читайте також:

У порушника комендантської години вилучили мішок коноплі

 Нова кібератака в Україні: держоргани отримують на пошту небезпечні листи

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ирина Ч

    І корупція - це слово стосується не лише депутатів в ВР, яких 450 чоловік, а вистачило б і 10. Корупція починається з пологових будинках, садочках, школах, навч.закладах, лікарнях, комунальних службах, місцевій владі... В кожній установі!

    До прикладу: 1) керівники установ приблизно отримують ЗП в 60-100 тисяч, а людей, які тягнуть всю роботу за 6-10 тис скорочують і одна людина, яка лишається працює за трьох!

    2) Коли в школах й досі збирають на ремонти окремо класу, окремо школи та ін.(про подарунки на всі свята вже мовчу) хоч кап.ремонт зроблений міською владою і діти 2 роки в карантині були!

    3) В лікарнях, де до безкоштовної операції (по медичним гарантіям такі є, але лікарі мовчать про них!) одразу говорять скільки дати лікарю + медикаменти!

    4) В пологових запровадили страхування, щоб не давали хабарі, то тепер платять і офіційно і в конверт!

    5) Треба контролювати ЗП усіх "верхушок" усіх установ!

    Ось що треба робити, що треба контролювати!!!
  • Ирина Ч

    Брєд! Громадяни самі вирішують на свій розсуд та страх що робити в цих умовах: тікати з країни з дітками чи лишатися на Батьківщині, будити в 3 ночі малечу і бігти в підвал чи лишатися у ліжку чи в коридор тікати, кидати покупки в супермаркетах чи теплу піцу в кафе і швидко тікати або ж закінчити почате...  Це вибір кожного. Ми всі знаємо, що війна, але за що штрафувати своїх громадян? От за корупцію в нашій країні взятися саме час, бо потім буде пізно!
  • Елена Ятковская

    А куди людям ховатися? Хто подбав про укриття, чим ця влада займається, продажні корупціонери …. За гроші на все закривають очі , а тепер наказувати зібрались! Паскуди, сволочі такі, знали про війну і ніодне падло не думало про безпеку людей… Добре, що знають як дітей на війну забирати! Ідіть 450 депутатів зі своіми синами і воююйте , і родичів всіх своіх туди беріть, скотиняки!!!

keyboard_arrow_up