На кінопрем'єру «Відлуння», який знімали у Вінниці, прийшли перші глядачі

На кінопрем'єру «Відлуння», який знімали  у Вінниці, прийшли перші глядачі
  • Вчора, 13 жовтня, у Вінниці відбулась прем'єра військово-історичної драми режисера Валерія Шалиги «Відлуння».
  • Стрічка розповідає про події Другої світової війни, зокрема перших місяців окупації у Вінниці та масове знищення євреїв 19 вересня 1941 року. 
  • Чимало сцен були відзняті на вулиці Соборній та інших колоритних вуличках середмістя, де збереглись характерні будинки  тих часів.

Влітку 2019 року Вінниця стала знімальним майданчиком для уже третього за останні роки фільму вінницького режисера Валерія Шалиги.

Прем'єра фільму

Художній фільм «Відлуння» — військово-історична драма. Стрічка розповідає про події перших місяців окупації у Вінниці та масове знищення єврейського населення 19 вересня 1941 року. Це був один з наймасштабніших розстрілів євреїв на окупованій гітлерівськими військами території України.  В стрічці події розгортаються в липні 1941 року у  Вінниці, яка вже окупована нацистами. У фільмі використані спогади з книги В. Я. Куликова «Окупація Вінниці».

У фільмі знялись відомі українські актори, серед яких Олексій Суханов, Ольга Олексій, а також наші земляки громадський діяч Олександр Шемет та юний актор Марко Герцберг.

Відео дня

4.jpgУ картині показана доля молодого подружжя Хави і Абрама, а також лікаря Куликова, який намагається врятувати поранених військовополонених. Після загибелі однієї з єврейських сімей залишається маленький хлопчик Сьома, якого переховує у себе на горищі українка Маруся.  Але про це дізнаються поліцаї. 19 вересня, у день, коли євреїв масово вивозили на розстріл, Маруся з хлопчиком намагається втекти з міста.

Прем'єру фільму планували на жовтень минулого року, але через суттєве погіршення епідситуації вона не відбулася. 13 жовтня 2021 року  вперше стрічку презентували у Вінниці, а вже потім представлятимуть в інших містах.

Слово від режисера стрічки

3.jpg

Режисер кінострічки Валерій Шалига згадав про книгу «Окупація Вінниці: 18.07.1941 року – 20.03.1944 року».

«Це дійсно дуже великий документальний і історично важливий твір. Звичайно в художньому кіно ми відштовхувались від книги та від подій, які відбувалися у Вінниці та Вінницькій області. Я, як автор сценарію, вивчав ці жахливі речі, мені потрібно було всю цю інформацію  акумулювати в одному фільмі. Фільм триває дві години, для кінопрокату це забагато, але хотілось розказати все. Наскільки це нам вдалося, судитимуть глядачі. У фільмі ми зберегли ім'я Василя Яковича Куликова, цього історичного персонажу на екрані втілив актор Ігор Волков».

Акторський склад

5.jpg

Крім Вінниці зйомки проходили у Мурованих-Курилівцях, Калинівці, Житомирі та Києві. У  цій військово-історичній драмі знімалися Ольга Олексій, Олексій Суханов, Ігор Волков, В'ячеслав Ніколенко, Андрій Жила, Анна Тамбова, Петро Авраменко, Марія Моторна, Андрій Кронглевський, Ірина Бондаренко. Також дістались ролі і вінничанам — маленькому актору Марку Герцбергу та вінницькому громадському діячеві, а в минулому журналісту Олександру Шемету та представникам громадської організації «Жива історія».

Фільм «Відлуння» став ще одним кінонадбанням в історії кіно Вінниччини, зокрема у фільмографії вінницького режисера Валерія Шалиги. Це вже 3-й фільм режисера, знятий за останні 5 років у Вінниці. Перед цим були кінострічки «Тримай біля серця» про історію бійця АТО та події початку війни Росії проти України на Донбасі і «Таємна операція» про історичні події доби Визвольних змагань 1917-1921 років, пов'язані з міждержавною зустріччю у Вінниці Симона Петлюри та Юзефа Пілсудського.

 

Читайте також:

Як Церква ставиться до донорства органів? Запитали у вінницьких священиків різних конфесій

Історії вінницьких балконів увійшли до нового українського фільму. Про що кіно і де подивитись?

 

Коментарі

keyboard_arrow_up