«Показуємо, що війна робить з людяністю», — режисер фільму «Відлуння», який знімали у Вінниці

«Показуємо, що війна робить з людяністю», — режисер фільму «Відлуння», який знімали у Вінниці
  • Центр нашого міста рік тому перетворився на кіностудію: на Соборній знімали масові сцени для майбутнього фільму про Вінницю в роки Другої світової війни, де частина акторів вінничани. 
  • Фільм має назву «Відлуння», і нещодавно у мережу вже виклали трейлер стрічки. 
  • Поговорили з режисером кіно Валерієм Шалигою про сюжет, процес зйомок та майбутню прем'єру, яка відбудеться у Вінниці.

Режисер фільму «Відлуння» Валерій Шалига сам вінничанин. У Вінниці знімав далеко не перший фільм. З останніх: «Тримай біля серця» про історію бійця АТО і «Таємна операція» про Симона Петлюру. Новий фільм «Відлуння» розповідає про події перших місяців окупації у Вінниці та масове знищення євреїв 19 вересня 1941 року.

— Історія Вінниці мені не байдужа, а коли я прочитав книжку Василя Кулікова «Окупація Вінниці», то зрозумів, що вінничани, ймовірно, мало знають про ці події. Хоча, коли я торкнувся цієї теми глибше, то виявилось, що ситуація дуже суперечлива і неоднозначна, — розповідає Валерій Шалига. — Але, крім висвітлення історичних подій масового знищення євреїв, я ще думав про те, що й зараз у нас йде війна і людяність народу через війни дуже змінюється. Мій фільм не історичний переказ, а швидше ми показуємо, що війна робить з людяністю та людьми загалом. На основі історичних подій ми зробили умовний місток у сучасність.

Зйомки стрічки проходили влітку 2019-го. Як каже режисер, їм ще пощастило встигнути зняти фільм до пандемії коронавірусу. За його словами, якщо коротко, то зйомки були важкі й цікаві. Каже, у сучасному місті відтворити події 1941 року, звичайно, складно.

Відео дня

— У Вінниці вже мало, що залишилося від тих часів. Ми знімали вибірково, шматочками. Крім Вінниці, зйомки проходили й у інших містах, де збереглася якась архітектура та присутня відповідна місцевість, — продовжує режисер. — Перший знімальний день провели на Соборній, щоб знаково показати, що дії фільму відбуваються у Вінниці. Враховуючи збережену бруківку та деякі будинки, виглядає це автентично. Але важко було знайти місця, де немає кондиціонерів, євровікон чи, наприклад, графіті. Але це біда не тільки Вінниці, а й усіх міст країни. Я колись знімав фільм у Львові, то взагалі був здивований, як у такому історичному місті, яке б мало приваблювати свою архітектурою, така неприглядна картинка для кінематографістів.

За словами Валерія Шалиги, нинішніми технологіями можна робити все, що завгодно, і навіть, наприклад, намалювати будинки, але для цього потрібне значне фінансування. Стрічка ж Валерія — це незалежне авторське кіно, яке знімалося без підтримки Держкіно. 

— Оскільки великих фінансів у нас не було, то перевагу ми надавали реальним місцям. Але у цьому і є певний сенс — знімати автентичні речі, бо вони в кіно закарбовуються і залишаються на майбутнє, — говорить вінничанин. — Колись я знімав у Вінниці фільм «Далекий постріл» в 2004 році, і зараз, коли я його дивлюсь, то вулички, які тоді ще я міг зняти, вже виглядають зовсім по-іншому. З часом все змінюється, але залишається на екрані. Мій вчитель Артур Войтецький теж свої одні з перших фільмів знімав у Вінниці, і у цих стрічках ми можемо бачити місто 60-тих років.

За словами Валерія, вони не подавали стрічку на фінансування Держкіно з різних причин. На його думку, на сьогоднішній день держава навряд би взялась фінансувати саме таку тематику.

— У сюжеті стрічки є три історії основних персонажів, які в кінці зводяться в одну. І це дата 19 вересня 1941 року, за історичними даними — день першого масового розстрілу у Вінниці, — каже Валерій. — Ми показуємо перші дні окупації Вінниці, буквально, як німці зайшли у місто.

За словами режисера, одного з головних героїв зіграв семирічний вінничанин Марко Герцберг. Крім нього, у фільмі грали ще чимало вінницьких акторів, наприклад, Михайло Крисов, Любов Остапчук, Надія Кривцун, Валерій Прусс, Жанна Андрусишина.

У сценах «Відлуння», які знімали у Вінниці, ролі також грали місцеві жителі. Серед них гуморист, до прикладу, Олександр Шемет.

— Ми планували прем'єру на 19 вересня. Але через карантин складно все організувати, постійно змінюється ситуація. Зараз є нова дата запланованої прем'єри, у січні, але поки остаточно анонсувати її рано. Коли буде все точно відомо, то ми донесемо інформацію до людей, — каже режисер. 
 

Читайте також:

Мантію юриста змінила на гачок для в’язання. Як вінничанка наважилася на творчу професію

«У них не менше мистецтва, ніж в усьому іншому»: вінницька художниця, яка малює старовинні двері

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Alena Hisham

    Чому цю інформацію не можна прочитати?

    Alena Hisham reply Alena Hisham

    Дуже прикро що новини про культурні події міста треба купувати

    Новини Вінниці на 20хвилин reply Alena Hisham

    Alena Hisham Доброго вечора! Відтепер авторські та ексклюзивні новини, аналітику, інтерв'ю, круті історії вінничан і розслідування можна буде читати оформивши підписку. Термінові і короткі новини залишаться безкоштовними. Кожну гривню, отриману від платної підписки, ми будемо витрачати на нові проєкти, цікаві експерименти, техніку та розслідування. Більше про підписку читайте за посиланням: https://bit.ly/3ofNegw

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up