«Здам зброю – і на поїзд…» - такими були останні слова сержанта з Хмільника Сергія Шевчука

«Здам зброю – і на поїзд…» - такими були останні слова сержанта з Хмільника Сергія Шевчука
  • До рідного села Широка Гребля Хмільницького району, боєць не повернувся.
  • Через п’ять днів після останнього телефонного дзвінка до сестри його знайшли мертвим
  • ​Причини загибелі нашого земляка з’ясовує слідство

Телефонна розмова брата з сестрою відбувалася у неділю 1 жовтня. Пані Галина каже, що голос Сергія аж  тремтів на радощах. За її словами, він дуже хотів додому. У першу чергу спішив до племінниці, 4-річної Аліни.

-Не можу передати словами, як він любив Алінку, - розповідає пані Галина. – Діти любов відчувають, як ніхто. Аліна у дитсадочку розповідала всім, що в неї Серьожа солдат, воїн, герой. Коли йому говорила про це по телефону, він замовкав, казав, що сльози душать.

П’ять днів чула слова: «Абонент поза зоною досяжності»

Відео дня

Якби ж то сестра знала, що востаннє чує голос брата… Він довго не говорив. Відчувалося, що поспішав. Сказав, що треба здати зброю, оформити документи і все, дембель. Ще пояснив, що його відпускають раніше, бо не був у відпустці. Обіцяв про все розповісти дома. Казав, будемо говорити, скільки тобі захочеться, хоч всю ніч. Хвилин через десять після розмови з сестрою Сергій зателефонував їхній сусідці у селі тітці Зінаїді. Казав, щоб готувалася до зустрічі. Пані Зіна замінила їм матір після того, як три роки тому не стало рідної неньки. Добре серце у жінки. Батько у них помер ще раніше. Сергій проживав разом із сім’єю сестри. Вона молодша від нього на п’ять років. Відчувала, як намагався у всьому допомогти, підтримати. Розуміли одне одного з півслова.

-Пройшло трохи часу і мені захотілося уточнити, чи вже, бува, не вирушив Сергій на вокзал, - продовжує сестра бійця. – Але зв’язку не було. серце йокнуло тривожно. Подумала, можливо, на складі, де здає зброю, нема зв’язку, або в іншому такому місці без зони покриття. Згодом телефонувала ще і ще. Те само чула у трубці: абонент поза зоною. Пішла до тітки Зіни. Набирали з її телефону. Результат однаковий. Сердилася на себе, що не поросила номер командира. Своїх побратимів він телефон відмовився дати. Казав, їм це заборонили. Вони самі дзвонять додому.

П’ять днів і ночей сестра чула у телефонній трубці одну й ту само фразу: «Абонент поза зоною досяжності». Не зачиняла на ніч двері на замок. Виглядала у вікно, виходила до автобуса на дорогу.

-Це були п’ять днів нестерпних душевних мук, - каже крізь сльози жінка. – А шостого жовтня збулося найстрашніше. З сільської ради повідомили, що Сергій загинув.

Жінка каже, що їй повідомили, що триває розслідування. Додала тільки, що у довідці написано, що весь цей час його шукали. Щось більше говорити відмовляється. Схоже, робити це заборонили слідчі.

-Давайте дочекаємося завершення розслідування, - каже сільський голова Широкої Греблі Олександр Кащєєв. – Я колишній майор міліції, повірте, знаю, що говорю. Закінчиться слідство, я розповім про те, що встановить військова прокуратура.

Любив голубів і коней

За інформацією одного з працівників військкомату, який просив не називати його прізвище, 29-річного Сергія Шевчука знайшли мертвим біля блокпоста у районі міста Дружківка Донецької області. Підозрюють, що його вбили місцеві сепаратисти. Але коли це сталося, якщо він повідомив сестрі, що уже збирається додому?

Сергія призвали у липні нинішнього року під час мобілізації. Служив у військової частини В4673 Збройних Сил України. У селі про нього відгукуються, як про добру надійну людину. Дуже цінував дружбу.

-Він любив голубів і коней, - продовжує його сестра. – Поки мама була жива, на її обійсті утримував голубів. Міг багато про них розповідати. А ще більше любуватися птахами, стежити за їхніми повадками. У нас був свій коник. Сергій називав його своїм другом. Коли не стало мами, він важко переживав втрату. У нього пропав інтерес до всього. Голубів випустив. Тільки клітки залишилися. І коня вже не маємо.

Поховали Сергія Шевчука поруч з могилою матері на кладовищі у Широкій Греблі. Перед тим прощання з бійцем відбувалося у Хмільнику на центральній площі. Створити сім’ю він ще не встиг. Висловлюємо щирі співчуття рідним, друзям воїна, людини з добрим серцем, який віддав його для захисту рідної землі. Вічна слава Герою!

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:42 Поліцейських розстріляли військові — батько та син. Відео з боді-камер play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up