Створили Телеграм-бот для моніторингу наявності світла у квартирах. Як він працює?

Створили Телеграм-бот для моніторингу наявності світла у квартирах. Як він працює?
  • Вінничани можуть скористуватися Телеграм-ботом, щоб дізнатися, чи є світло в їхньому будинку. Для цього потрібно виконати кілька простих дій. 

Одним з поширених останнім часом запитань стало питання про наявність електроенергії у помешканні. Взяти хоча б групи ОСББ, де чи не щодня хтось із мешканців пише сусідам: «А чи є у будинку світло?» Для того, аби завжди знати відповідь на це питання, українські ІТ-шники й створили Telegram-бота SvetaTyDeBot.

Основна його задача — моніторити наявність світла в будинку. У цьому ботові допомагає ваш домашній Wi-Fi роутер, доступність до якого бот й перевіряє. 

Як це працює?

Відео дня

Перш за все потрібно завести акаунт у Телеграм. Потім ви маєте створити у ньому канал чи групу, адже в приватному режимі бот не працює. Зробити це можна у налаштуваннях в кілька натискань. До прикладу, створіть групу, куди додасте свого чоловіка або дружину. Після цього додайте туди SvetaTyDeBot. 

Бот одразу скине детальну інструкцію для налаштування роботи. Розробка стане вам у пригоді, якщо у вас Wi-Fi роутер під'єднаний напряму до електричної мережі та інтернет пропадає, коли відключають світло в будинку.

А також, якщо у вас статична IP адреса. У деяких провайдерів IP адреса динамічна та змінюється при вмиканні/вимиканні роутера або з часом. Також деякі провайдери стягують додаткову плату за надання статичної IP адреси. Зателефонуйте в абонентський відділ свого провайдера або погляньте на сайті. Дізнатися свою поточну IP адресу можна ОСЬ ТУТ, важливо при цьому бути підключеним до своєї Wi-Fi мережі.

Є ще один спосіб: налаштована DDNS. Тоді просто скопіюйте доменне ім'я з налаштувань роутера. Ваш роутер буде сам повідомляти нову IP адресу при її зміні. Інструкція для налаштування DDNS для роутерів: ASUS, TP-Link

Після цього вам потрібно відправити ботові інформацію. Формат має бути таким: /configure@SvetaTyDeBot ВАШ IP або DDNS

Приклади:

  • /configure@SvetaTyDeBot 88.155.20.1
  • /configure@SvetaTyDeBot magic.ddns.net

Перевірити чи доступна IP адреса зовні для перевірки можна ТУТ

Якщо підключаєте Wi-Fi роутер до джерела безперебійного живлення або повербанку, тобі вам знадобиться інший пристрій або другий роутер з локальної мережі, що під'єднаний до електричної мережі та який вимикається, коли вимикають світло. Для цього потрібно налаштувати Port Forwarding на інший пристрій в налаштуваннях роутера.

Після вищеперелічених дій, цей бот буде без додаткових нагадувань повідомляти вам про наявність світла за вашою IP адресою. Наприклад: «Свєта пішла. Світло було 8 годин, 14 хвилин» — коли світло зникатиме. «Свєта прийшла. Світло було відсутнє 2 години, 20 хвилин», — коли світло з'явилося. Також бот надсилатиме статистику за добу: скільки часу світло було та скільки його не було. 


Читайте також:

«Головне — вірте в ЗСУ, і перемога буде за нами»: вітання вінничанам від військових

Від 500 гривень до 4,6 тисячі — грошова підтримка з бюджету Вінниці тим, хто її потребує

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Чигарьов Артем

    https://svitlobot.in.ua/ працює і зі смартфонами

keyboard_arrow_up