Санкції проти російських компаній : що робити користувачам 1С?

Санкції проти російських компаній : що робити користувачам 1С?

Бухгалтерською програмою 1С користуються 90 відсотків підприємств України. Як вплинуть українські санкції на користування цим продуктом для нових та існуючих клієнтів?

Президент України 15 травня підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони з санкцій щодо російських компаній та їх дочірніх підприємств в Україні. Усього в списку 468 юридичних осіб, серед них 81 пов'язане з IT-сферою. Обмеження стосуються не лише гаряче обговорюваних популярних російських  соцмереж і порталів Mail.ru, «ВКонтакте», «Однокласники» і сервісів «Яндекса».

Також під забороною IT-компанії,  виробники CRM-систем для бізнесу і найпопулярніші програми для ведення бухгалтерського обліку «1С» і «Парус». Наявність у списку двох останніх компаній здійняла чималу паніку, адже більше 90 відсотків компаній використовують для ведення бухгалтерського обліку «1С», а «Парус» — використовують бюджетні установи України. Чи варто панікувати?

— Здійнялася масова паніка із забороною використання програмного забезпечення 1С Підприємство, - каже Тетяна Колосовська, директор консалтингової компанії «Балансір». - Зверніть увагу, що до санкцій на три роки потрапили деякі юридичні особи, які здійснювали продаж програми, виведення активів, коштів за межі України та видачу ліцензій. Сам програмний продукт під санкції не потрапив.

Відео дня

Про це ж йдеться на офіційному сайті компанії:

«Програма повністю працездатна, технічна підтримка працює в штатному режимі, а партнери 1С продовжують надавати послуги з оновлення продуктів та техпідтримки. На даний момент компанії обмежені тільки в продажу нових ліцензій».

Зараз компанії очікують роз'яснень від Міністерства економіки, оскільки обмеження, накладені на учасників списку санкцій, є досить розмитими. Наприклад, незрозуміло, чи  діють ці обмеження на взаєморозрахунки компаній з підрядниками, які займаються розробкою програми.

 

*До компанії «Товариство з обмеженою відповідальністю «1С» (общество с ограниченной ответственностью «1С»), ИНН 7709860400, м. Москва, вул. Покровская, 14/2, приміщ. 6» ввели всі 8 санкцій, що містить рішення РНБО від 28.04.2017

Вінницькому розробнику програмного забезпечення, аналогічного програмі «1С» Олексію Вихристюку у вівторок, 16 травня, телефонували із замовленнями з самого ранку.

— Я маю декілька версій того, що сталося. Програмними продуктами 1С користуються величезним попитом,— каже Олексій. — І більшість бухгалтерів знають професію за допомогою цієї програми. Оскільки на програму прямої заборони немає, нею і далі будуть користуватись існуючі клієнти. А для продажу нових ліцензій буде створена нова юридична особа.

За іншою його версією, заборона російських соцмереж є прикриттям для санкцій проти програм 1С та «Парус». Якщо це виявиться правдою, Олексій припускає, що найближчим часом держава представить власний аналог таких програм.

На даний момент в Україні загальна кількість користувачів системи 1С оцінюється в 350-500 тисяч компаній. У компанії також стверджують, що розробкою, продажем і впровадженням 1С в Україні займаються винятково українські компанії і ніяких платежів на користь російського правовласника вони не проводять.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Прокоповна Проня

    Счеты покупайте. И амбарную книгу.

    Purgen Purgen reply Прокоповна Проня

    Ну прям счеты...  Мы же эвропецкая страна. Арифмометры вполне позволить себе можем. )
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up