За ремонт Київського мосту заплатили вже 6,5 мільйонів гривень

За ремонт Київського мосту заплатили вже 6,5 мільйонів гривень
Фото з архіву "20хвилин"
  • Місто профінансувало ремонт Київського мосту на 1 мільйон гривень більше. А загалом планують витратити 23 мільйони.
  • У мерії це пояснюють тим, що кошти з Держфонду регіонального розвитку — понад 50 мільйонів — приходять із затримкою. Почати ремонт мосту восени неможливо, оскільки буде низька температура повітря
  • Та запланували з міського бюджету виділити на ремонт Київського мосту ще 16,6 мільйонів гривень. Звідки взяли ці кошти та чи будуть їх повертати в бюджет?

 

Спочатку, з загальних 56,5 мільйона гривень на реконструкцію мосту, місто мало профінансувати тільки 10% — 5,65 мільйонів. Усе інше — з Держфонду регіонального розвитку (ДФРР). Так писали на сайті міськради.

За словами міського голови Сергія Моргунова, зараз ремонт фінансують цілком з міського бюджету. Так вирішили зробити, щоб ремонти не припинялися за відсутністю грошей, оскільки кошти з Держфонду ще не надійшли.

Скільки вже витратили? За інформацією системи «.007», департамент капітального будівництва з міської казни перерахував київській компанії 6,5 мільйона гривень. Це підтвердив очільник департаменту капітального будівництва Ігор Кравець. Але така сума майже на один мільйон гривень більша, ніж місто мало виділити за всю реконструкцію Київського мосту.

Відео дня

— Оскільки коштів з ДФРР ще не надійшло, тому частково профінансовані ремонтні роботи. Тобто, заплатили 6,5 мільйонів гривень з міського бюджету в якості авансу та на закупівлю матеріалів. Інші видатки на міст з міського бюджету — тільки заплановані, — розказала заступник директора міського департаменту фінансів Антоніна Лесь.

На останній сесії міськради депутати вирішили виділити на реконструкцію Київського мосту ще 16,6 мільйонів гривень. Ці видатки ще тільки заплановані. Якщо платіж з Держфонду не надійде вчасно, то доведеться заплатити й ці кошти. Разом це вже 23 мільйони гривень, що візьмуть з міської казни. Тобто, в чотири рази більше, ніж планували спочатку — 5,65 мільйонів гривень.

Як їх будуть повертати? Уже зараз місто «переплатило» один мільйон гривень. А якщо заплатять й інші кошти, то «переплатять» вже 17 мільйонів. Як ці гроші будуть повертати в казну або після завершення реконструкції вони потраплять комусь у «кишеню»? Чи можливо взагалі змінити призначення 17 з 50 мільйонів гривень, що надійде з Держфонду регіонального розвитку?

Експертка Інституту політичної освіти Ольга Омельчук каже, що Держфонд розвитку не може змінювати розмір платежу.

— Якщо вам повинні були по проекту профінансувати 50 мільйонів з ДФРР, то такий платіж і прийде. Держфонд регіонального розвитку не може змінити процентне співвідношення фінансування проекту: якщо мають заплатити 90%, то стільки й буде. А те, що зараз за ремонти платить цілком міський бюджет то, ймовірно, цю «переплату» повернуть завдяки домовленості з підрядником робіт. Генпідрядник має тоді повернути кошти в казну після завершення ремонтів, — розказала експерт Інституту політичної освіти Ольга Омельчук.

У департаменті фінансів мерії кажуть, що ще не визначився розмір платежу від Держфонду:

— Ми ще точно не знаємо, скільки має прийти грошей з Держфонду регіонального розвитку. Там ще йде перерозподіл грошей на обласному рівні. Зі свого боку, місто заплатило аванс, щоб розпочати ремонт Київського мосту. Як ми будемо їх повертати? З платежу від держави гроші неможливо спрямувати в міський бюджет, оскільки вони проходять через Держказначейство. Поки що нічого не можу сказати, очікуємо кошти від державного фонду, — відповіла голова департаменту фінансів Наталія Луценко.

Звідки взяли гроші? Журналіст подивився, звідки взяли кошти, щоб профінансувати реконструкцію моста. Згідно з останніми змінами, що прийняли депутати до міського бюджету — з загального фонду перерозподілили в бюджет розвитку (спецфонд) 28 мільйонів гривень. Саме з бюджету розвитку беруть кошти на реконструкцію Київського мосту та інших об’єктів. Основна причина, чому передають кошти — профіцит (надлишок) загального фонду.

Можливо, гроші забрали з фінансування освіти, медицини та інших соціальних напрямків у Вінниці? У додатку до цього рішення всі соціальні видатки — залишилися без змін або навпаки отримали більше фінансування. У загальному фонді міського бюджету соцнапрямок — це 2,4 мільярди гривень. Видатки із загального фонд загалом — 2,9 мільядів гривень.

Нагадаємо, що в цьому місяці Київський міст почнуться капітальні роботи: заміна балок та укріплення арок опорної конструкції.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up