Компанія, що надає техніку для ремонту Київського мосту, банкрот. Чи є ризик?

Компанія, що надає техніку для ремонту Київського мосту, банкрот. Чи є ризик?
У суботу, 25 березня, робочі знімали старий асфальт з тротуарів та дороги. Приблизно через один місяць почнуть міняти старі опорні балки
  • З 11 березня кияни з компанії «МСУ-2» ремонтують Київський міст.
  • За документами, більшість техніки для ремонтів орендують в іншої мостобудівльної компанії «МСУ».
  • У січні 2017 року «МСУ» визнали банкротом. І яка тепер буде доля техніки та ремонтів мосту на Чорновола?

Уже більше двох тижнів триває реконструкція Київського мосту. Робочі з підрядної організації «МСУ-2» вже зняли асфальт з дороги та тротуарів. Та незабаром розпочнуть перенесення комунікацій з мосту. Як казав на брифінгу 6 березня заступник мера Микола Форманюк, підрядник має все необхідне для ремонтів.

— Це досвідчені київські мостобудівельники, що робили шляхопроводи по всій Україні. Вони мають необхідну техніку та кількість працівників, — казав Форманюк.

Довідка про техніку. Скріншот з сайту ProZorro

Відео дня

У тендерній документації є довідка про персонал та техніку. За нею у мостобудівельному управлінні №2 працює більше 40 співробітників, є в наявності більше 110 одиниць технічної бази (автокрани, КамАЗи, зварювальна техніка, плавзасоби тощо). Але всю цю техніку орендують у товариства «Мостобудівельна компанія МСУ»

Довідка про персонал. Скріншот з сайту ProZorro

Керівник компанії Андрій Коротич раніше пояснив журналісту, що техніка в «МСУ-2» є й власна. А у тендерній документації показали лише ту, яка є важливою для об’єкта.

— Я не показував усе, що має компанія, бо ці 5-7 сторінок тексту ніхто читати не буде. Тому написали про те, що найважливіше, — казав Коротич.

Банкрот надає техніку

За інформацією системи Youcontrol, компанію «МСУ», яка надає техніку для ремонту Київського мосту, заснували вісім осіб. Найбільшу частку (49%) має Світлана Продівус. Вона, ймовірно, дружина екс-нардепа від Партії регіонів Володимира Продивуса, власника ПАТ «Мостобуд». Статутний капітал компанії — понад один мільйон гривень.

З 4 січня 2017 року компанія перебуває в стані ліквідації та офіційно визнана банкрутом. Окрім того, компанія «МСУ» має чималий податковий борг — 5,6 мільйона гривень. Та вже викупили частину майна компанії-банкрота: нерухоме майно за 7,5 мільйона. І продали з аукціону один з автокранів, що був на балансі підприємства за 450 тисяч гривень.

Скріншот з сайту Господарського суду

А яка доля іншої орендованої техніки? Та чи зупиниться реставрація мосту на Чорновола? Власник компанії-підрядника робіт «МСУ-2» Андрій Коротич відмовився від коментарів

— Інтерв’ю не даю.Усі питання до мерії, в департамент капітального будівництва, — коротко відповів Коротич та кинув слухавку.

Що кажуть чиновники

Очільник міського департаменту капітального будівництва Ігор Кравець розказав, що вони не бачать ризиків у ситуації з орендою техніки в підприємства-банкрота.

— Ми не контролюючий орган: нам надали довідку, що підрядник має відповідну техніку та буде ще орендувати будівельні машини в однієї компанії. Якщо цього не буде, то мостобудівельники мають орендувати її в іншої компанії. Те, що «МСУ-2» бере техніку в компанії-банкрота — не є підставою для невиконання тендеру, — сказав Кравець.

Питаємо, чи є ризик, що компанія залишиться без техніки, та як результат — міст не будуть ремонтувати?

— Ризиків немає, — впевнений Кравець. — Мостобудівельна компанія має як власну техніку, так й орендує у інших підприємств спецзасоби. Наприклад, фрезу, якою зрізали асфальт минулого тижняі, вони брали у вінницької компанії. Вінницькі вантажівки підвозили щебінь. Тобто, перед мостобудівельниками немає зобов’язань, щоб техніку вони брали у чітко визначеної організації. І це не якась специфічна техніка, а будівельні машини, які мають будь-які промислові підприємства. З цим проблем не буде.

Розірвання «нечесної» оренди — у судовому порядку

Євген Зільберт, експерт спілки «СТІНА»

— За Цивільним кодексом, заміна орендодавця, наприклад, власника техніки, не впливає на умови оренди за раніше укладеним договором . Інша справа, що в інтересах арбітражного керуючого оренда має приносити максимально можливий дохід для якнайшвидших розрахунків за боргами банкрута. Тому, арбітраж буде переглядати всі угоди, що були укладені раніше. Наприклад, якщо банкрот надавав техніку іншому підприємству за неадекватною ціною, наприклад, за одну гривню на рік, тоді, звісно, цю угоду не будуть далі підтримувати. Слід зауважити, що розірвання такої угоди має здійснюватися у судовому порядку. Якщо буде повний розпродаж техніки компанії-банкрута, то в цьому випадку орендний договір буде переукладений з іншим власником.

На ремонти — 56 мільйонів. Це багато?

За кошторисом на реконструкцію моста на Чорновола витратять 56,5 мільйона гривень. Користувачі в соцмережі Facebook стали цікавитись, а чому так багато? Блогер Віталій Трубніков назвав для прикладу міст у Дніпрі, який довший вінницького мосту в 7 разів, а вартість його ремонту — 177 мільйонів.

Журналіст з’ясував це в департаменті капбудівництва.

— Наскільки мені відомо, міст у Дніпрі мають капітально відремонтувати: тобто укріпити деякі балки, замінити освітлення, відновити покриття. Хочу зв’язатися з дніпровськими будівельниками та дослідити це питання краще. Але у Вінниці буде повна реконструкція мосту. Тобто, мостобудівельники замінять близько 80 балок, зроблять укріплення арматурою та бетоном опорних елементів. І також оновлять освітлення, асфальт, розширять тротуари. Плюс, не треба забувати про економію, що дало нам ProZorro. Спочатку кошторис був 67 мільйонів гривень, а підрядник «скинув» понад 10 мільйонів гривень, щоб отримати тендер, — казав очільник міського департаменту Ігор Кравець.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Константин Константинов

    как такому бандиту  и вору, как Продиус, можно  было отдать контракт на реконструкцию киевского моста... или это воровская дружба  с премьер министром?
  • укроп

    Ну як тут без Продівуса обійтись, любий друзь :)? http://blogs.pravda.com.ua/authors/tkach/537c5eaa79242/view_print/

    укроп reply укроп

  • Без Имени

    От тепер зрозуміло чого так затягують з ремонтом....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up