Які податки встановили у 2022 році — для ФОПів, власників землі та нерухомості

Які податки встановили у 2022 році — для ФОПів, власників землі та нерухомості
Ілюстрація з сайту agropolit.com
  • Зростання «мінімалки» спричинило збільшення податків для ФОПів. Також, ледь не всі вінничани-підприємці, тепер повинні застосовувати касові апарати.
  • Натомість антиолігархічний закон, який має вдарити по статках найбагатшого українця Ріната Ахметова, відіб’ється на достатках пересічних українців.
  • Розповідаємо, які зміни у податках несе цей рік.

З 1 січня 2022 року змінився розмір мінімальної зарплати, яка тепер складає 6 тисяч 500 гривень. Також збільшився прожитковий мінімум для працездатного населення — 2 тисячі 481 гривні. Ці показники будуть рости ще протягом року. І вони вплинуть на податки та збори фізосіб-підприємців

Відтак, для ФОПів вже зросла мінімальна сума платежу по єдиному внеску  — 1 тисяча 430 гривень, а з жовтня вона складатиме 1 тисячу 474 гривні.

Інші дані від Державної податкової служби України ми внесли в інфографіку, що нижче.

Відео дня

Важливий нюанс! З 1 січня ввели нові рахунки для зарахування податків. З ними можна ознайомитись на офіційному сайті вінницької ДПС

Касові апарати

Ще важлива зміна, яка почала працювати з 1 січня — продавати з чеком мають ледь не для всі ФОПи. 

Кабмін дозволив не ставити касовий апарат платникам єдиного податку 1-ї групи, що не мають найманих працівників і здійснюють роздрібну торгівлю за готівку на ринках.

Також наприкінці 2021 року уряд схвалив рішення, що не треба видавати чеки ФОПам, які працюють в сільській місцевості (крім тих підприємців, що торгують алкоголем, сигаретами та іншими підакцизними товарами - авт.), при умові не перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій: 1 мільйона 85 тисяч 500 гривень.

Податківці можуть перевіряти використання касових апаратів та штрафувати підприємців у разі виявлення порушень. Штрафи залежать від кількості незаконних розрахунково-касових операцій: перша – 100% від суми чека, друга та наступні – 150% від суми чека.

Інші податки

З 1 січня почав діяти закон №5600, який прозвали «антиахметівським». А все через те, що він впроваджує вищі ставки ренти на видобуток руди, монополію чого в Україні має олігарх Рінат Ахметов. Втім, антиолігархічний закон впроваджує й ряд змін, що вплинуть на пересічних українців.

Операції з нерухомістю. Закон запроваджує 18% ПДФО з продажу фізичною особою третього та наступних об’єктів нерухомості протягом одного року. Така ж норма стосується і продажу земельних ділянок.

До цього дохід від продажу одного об'єкта (за винятком землі) на рік не оподатковувався, а продаж другого і наступних — податок 5%. Це дозволяло забудовникам скоротити витрати, продаючи квартири фізичним, а не юридичним особам.

Оподаткування сільського господарства. Закон запровадив «мінімальне податкове зобов’язання» (далі — МПЗ) — це сума податків, яку кожен власник сільгосп землі має за замовчуванням сплачувати до бюджету. Ця сума складає близько 5% від вартості землі на рік. 

Розраховується МПЗ формулою: нормативна грошова оцінка помножена на коефіцієнт 0,05, помножена на кількість місяців володіння землею, поділено на 12. Це мінімальна сума податків, які землевласник повинен заплатити за рік з 1 гектара.

Якщо ж сума всіх податків (податку на землю, податку на прибуток, єдиного податку тощо), які сплачує сільгоспвиробник буде меншою за МПЗ, то йому доведеться доплатити різницю.

Якщо земля в оренді, то її власник сплачує тільки земельний податок. Нові податкові зобов'язання — це відповідальність орендаря.

Мінімальне податкове зобов’язання не визначається для городів, земельних ділянок дачно-будівельних та садівничих (городницьких) кооперативів, а також для сільгоспземель, що перебувають у межах населених пунктів, про що йшлося у матеріалі «Економічної правди».

А ще встановили нові місцеві податки та збори, які почали діяти з 1 січня 2022 року на території Вінницької міської тергромади. Ознайомитись зі ставками податків можна ось тут.

 

Читайте також:

Які зміни принесе 2022 рік — про пенсії, зарплати та нові податки, що почнуть діяти для вінничан

Куди і як можна витратити «тисячу Зеленського»? Ми перевірили

Тарифи, зарплати та касові апарати. Що зміниться в січні для вінничан?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up