Спартак: - Ми хотіли придбати нерухомість у Вінниці та відкрити невеличкий шинок. Але коли почали робити ремонт, з шинком не склалося, тому ми вирішили, що це буде кафе. З дружиною ми вибрали концепцію історії нашого міста 1910 - 1913 років минулого століття. Назва "Въно" - перекладається, як цінний дар. Ми хотіли зробити маленький, затишний, історичний заклад у Вінниці. Окрім самого приміщення у такому стилі ми зробили літній майданчик та вуличку на якій знаходиться заклад. Пізніше біля нас з'явилося ще одне кафе. До цього на цій вулиці продавали квіти.
Чи не страшно було відкриватися в кризу?
Спартак: - Звісно, що в період, коли ми робили ремонт та готувалися до відкриття, в країні були не прості часи. Ніхто не знав, що буде завтра. Новий бізнес тоді на ринок майже не виходив. Але ми вже почали і відступати було нікуди. Чекати доки у державі все налагодиться, ми не хотіли. Просто займалися своєю справою. Робили екстер’єр та інтер’єр закладу. Знаєте, я навчався у вінницькому торгово-економічному університеті і тема моєї дипломної роботи була "Організація підприємства в умовах кризи". Тому я вважаю, що певні уроки я тоді засвоїв. В сьогоднішній нестабільний час криза присутня в будь-яких починаннях. Я вдячний своїй дружині за підтримку, напевно без неї нічого б не вийшло. Ми разом вкладали гроші і разом обговорювали усі плани та ідеї.
Чому саме історія Вінниці?
Галина: - Коли у Вінниці був День міста, я купила листівку, на якій було фото столітньої давності і збоку були фотографії сучасної Вінниці. Коли в наше кафе прийшов дизайнер, і ми думали щоб таке намалювати, чоловік запропонував взяти малюнок з тієї листівки і так з’явився наш дизайн.
Спартак: - Була ще ідея зібрати в нашому кафе фото відомих місць та вулиць різних міст. Одеси, яка історично пов’язана з Вінницею, Санкт-Петербурга та Москви. Але потім остаточно прийняли рішення, що ми живемо в Вінниці і всю увагу маємо приділити нашому місту.
Де брали гроші на стартовий капітал?
Спартак: - У нас власні заощадження. Також ми продали нерухомість, яку нам залишили наші батьки. Дещо ми позичали, нам давали гроші друзі, брати та рідні. Так по частинах ми назбирали потрібну суму.
Чи приносить заклад прибуток?
Спартак: - На сьогодні ми виходимо в нуль. Хоча навіть можна говорити про маленький плюс. Це по витратам на зарплати, рекламу, продукцію. Що стосується вкладених грошей в інтер’єр , екстер’єр та меблі, то про їх окупність поки говорити не приходиться. Ми поставили собі задачу, що кожен місяць ми маємо отримати маленький, але плюс.
Галина: - Попри все воно того варте. Дуже приємно, коли люди приходять, запитують, цікавляться і їм подобається. Ми постійно розширяємось та вкладаємо, як грошей, так і сил. Трохи підзаробили – зробили літній майданчик. І так постійно.
Що можете порадити молодим бізнесменам?
Спартак: - В першу чергу не потрібно звертати з вибраного шляху. Постійно навчайтеся, розвивайтеся і тоді буде результат. Одразу нічого не виходить, все буде поступово. Не зважайте на кризу. Люди, які не відкриваються у складні часи, скоріш за все не зроблять це і в спокійні. Для бізнесу ніколи не буває сприятливих моментів. Власна справа зажди несе ризики, і які чи звідки вони будуть, вгадати важко. Проте можливо. Потрібно правильно сформувати роботу по рекламі та маркетингу. Зараз є багато рішень та інформації, як це правильно робити. Найголовніше - не бійтеся, будьте впевнені собі вірте у те, що робите.
P.S. Якщо у вас є знайомі бізнесмени, які зробили свою справу протягом останнього року, повідомте нам про них у коментарях. Також пишіть про ті сфери бізнесу, які вам цікаві та про які б ви хотіли читати.
Читайте також:
Як зробити бізнес в кризу: вінничанин Дмитро відкрив консалтингову фірму, яка робить сайти
Як зробити бізнес в кризу: 28-річна Аліна відкрила спортивний центр
Як зробити бізнес в кризу: Олександр відкрив у Вінниці чоловічу перукарню
Як зробити бізнес в кризу: Євгенія Маркова заробляє на приготуванні та доставці їжі
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер