Як Олександр Джига став бізнесменом за три хвилини

Як Олександр Джига став бізнесменом за три хвилини
Старт-ап. Рік тому 27-річний консультант міжнародної насіннєвої компанії взяв участь в обласному конкурсі бізнес-проектів. Сьогодні він уже має два бізнеси: займається органічним вирощуванням овочів та виробництвом насіннєвої стрічки, і не планує зупинятися на досягнутому

- Привіт і подяка моєму другу Володі Білкову, який мене переконав взяти участь у конкурсі, - каже Олександр Джига. Рік тому він переміг в обласному конкурсі бізнес-планів для молодих людей «Бізнесмен за три хвилини».

Тоді одразу два його проекти викликали інтерес у інвесторів і вони вклали кошти в його ідеї. Пройшов рік. Сьогодні Олександру 28. Він звільнився з міжнародної насіннєвої компанії, де займався консультуванням фермерів, і повністю зосередився на власній справі.

На запитання, чи було не страшно, хлопець відповідає: - Ні, якщо бути впевненим в своїй ідеї.

Відео дня

Треба було побігати

- Це дуже цікавий конкурс, який фактично відрив переді мною багато можливостей, - продовжує підприємець. – Взагалі я виступав одразу з двома проектами і обидва знайшли підтримку інвесторів. Перший – це проект по тепличному комбінату, він зацікавив одного інвестора. А от другий – по насіннєвій сітці – знайшов підтримку одразу кількох, тож ми могли вибирати того, чиї умови нам підходили більше.

Разом з Олександром за перемогу і гроші інвесторів тоді змагалися кілька десятків учасників. Серед інших озвучених ідей – юридична допомога водіям, які потрапили в ДТП (цей проект зацікавив власника одного з автосалонів), пам’ятник QR-коду та фабрика по розведенню нутрій.

- Пам’ятаю, тоді хлопець з QR-кодом не прийшов особисто на конкурс, зробивши відео-презентацію, думаю, це була його помилка, адже ніщо не замінить живого спілкування, - каже Олександр. - Щодо фабрики нутрій – це була ідеї одної з дівчат, задум полягав у тому, що ці тваринки дають цінні м'ясо та шкіру, то як на мене, інвестори люблять природу і не дуже воліють підтримувати ідеї, які їй шкодять, так само як усе, що пов’язано з алкоголем та тютюном.

Загалом, за форматом конкурсу, кожен учасник має презентувати свою бізнес-ідею всього за три хвилини. А група інвесторів приймає рішення – вкладати в запропоновану ідею кошти чи ні.

Разом з тим, хоча на саму презентацію відводиться кілька хвилин, це не означає, що цим усе обмежується. Аби взяти участь у конкурсі – учасник має надати детальний бізнес-план, в якому було б прораховано, скільки коштів та часу потрібно на те, щоб проект окупився.

- Це насправді не так легко: одна справа коли ти маєш загальне уявлення – ідею, інша – коли усе потрібно прорахувати до дрібниць, - каже Олександр Джига. – Потрібно було з’ясувати, які податки доведеться сплачувати, як підключити електроенергію, скільки це коштуватиме, кадри, як їх навчити, підібрати. Словом, довелося побігати по різних інстанціях, на усе пішло десь півмісяця, добре, що маю багато знайомих, інакше, напевно було б довше. Загалом, можу порадити наступним конкурсантам, які мають ту чи іншу ідею, перед складанням бізнес-плану добре вивчити усі нюанси, якщо є щось схоже на ринку, спробувати перейняти кращий досвід, при можливості, влаштуватися на роботу на відповідне підприємство, щоб подивитися, як усе працює зсередини.

Те, на чому розумієшся

- Я закінчив агарний, мій батько – фермер, прадіди – теж займалися фермерством, їх куркулями ще колись називали, - каже Олександр. – Я живу ідеєю з побудови тепличного комбінату останніх десять років, напевно. Взагалі планувалося зробити теплицю китайського типу. Вона направлена на південь, а північна сторона – закрита. Поки що ми поставили звичайні карпатські теплиці, додали подвійну плівку, аби зменшити енерговитрати. В подальшому вона буде модернізуватися, і північна сторона закриється, але це буде поступово. Ми усе робимо поетапно. Загалом проект був розрахований на 600 тисяч гривень, поки що в нього вкладено 15 тисяч доларів.

Окупність проекту, розрахована в бізнес-плані складає 3,5 роки, проте Олександр сподівається, що це вдасться зробити за 2,5 роки. Теплиці розташувалися в Тиврівському районі. Основний акцент робиться на вирощування червоних перців з застосуванням органічного землеробства.

- Ми скомпонували органічне виробництво з застосуванням мінералів та мікролементів з Мертвого моря, які збагачують рослину усіма необхідними речовинами. Розумієте, в органічному землеробстві є така проблема. Наприклад, удобрюють грунт гноєм, а він може містити безліч нітратів, - каже Олександр.

У майбутньому господарство планує посадити гектар перцю та кілька гектарів томатів  та інших овочевих культур і на відкритому грунті.

- Знаєте, цей час, який пройшов, багато чому навчив: як мінімізувати витрати, як отримати додаткові кошти,  - продовжує підприємець. – Наприклад, якщо перці будуть тільки через два місяці, то щоб раніше були кошти на зарплату працівникам – ти садиш те, що дає урожай раніше – ту ж цибулю, ще раніше, коли ти вирощуєш розсаду, її частина теж іде на продаж, і так далі.

Другий проект, з яким переміг Олександр, - це розширення виробництва насіннєвої стрічки. Останнє – це, як переконує бізнесмен, його власне ноу-хау, яке втілилось в життя з допомогою його друга.

- Фактично у нас уже був невеличкий цех по виробництву цієї стрічки. За великим рахунком, ми переробили прилад, який плів шнурки, зробили так, щоб, грубо кажучи, в шнурок «заправлялась» насінинка. Це дає те, що в результаті, наприклад, якщо ви посіяли моркву, то вам уже не треба її проріджувати. Крім того, там же є спеціальні бактерії, які стимулюють ріст рослини та дають їй додатковий захист. Словом, ще до участі в конкурсі – у нас був цех по їх випуску, стояло питання про збільшення обсягів. Завдяки конкурсу, ми залучили інвестора, який працює в Білорусі. Зараз він має ексклюзивні права на розповсюдження цієї стрічки там.

Довідка.

Взяти участь у проекті можуть молоді люди від 14 до 35 років. Цього року заявки приймаються до 7 грудня, за адресою: Громадська організація "ВОО "Спілка підприємців "Стіна" м. Вінниця, вул. П. Осипенко, 9. оф.209.

Сам конкурс – презентація проектів проходитиме 18 грудня.

Бізнес-план має містити:

дані про автора, опис  ідеї, мета і завдання проекту; актуальність продукту чи/та послуги, позиціонування товару чи послуги на ринку, його відмінні риси, сума інвестицій на реалізацію даного проекту, та статті витрат, забезпечення конкурентоспроможності продукції та послуг, ціноутворення, рекламний бюджет, ін.

Бізнес-план повинен бути викладений державною мовою та оформлений таким чином:

- має містити резюме бізнес-плану обсягом до трьох сторінок друкованого тексту формату А4;

- мати обсяг до 50 сторінок друкованого тексту формату А4 (текстовий редактор - MS Word 98-2003, шрифт основного тексту - Times New Roman, розмір шрифту (кегель) - 14, відстань між рядками - полуторний, поля тексту: зверху - 2 см; знизу - 2 см; ліворуч - 3,5 см; праворуч - 1,5 см).

Телефон для довідок: 69-12-74.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Anna Smith

    Як Олександр Джига став бізнесменом за три хвилини - http://politrada.com/dossier/persone/id/1184, тойсть длительность родов в семье с волосатыми руками в составляла в данном случае - три минуты. Учитесь "Чернь" как надо рожать талантливых! Это вообщето в КК называется отмыванием денег (со взяток родителей) )) так что удачи бизнесмену..

    Джига Саша reply Anna Smith

    Дякую, Анна, запрошую вас попрацювати 1 день зі мною на теплиці. Оплачу вашу роботу в 2 рази більше ніж ви офіційно заробляєте в день. І тоді попрошу зробити свої висновки. Та прокоментувати нижче. Мої волосаті руки :) нагодували органічним перцем 5 000 чоловік і вкриті вони не шерстю, а мозолями.

    Чекаю від вас дати та часу екскурсії на мою теплицю, коли ви будете готові. Привезу та відвезу вас від порога вашого дому і назад. Заробити грошей та сто відсотків станете шанувальником життєдайних овочів з Тиврова. Я думаю ми потоваришуємо. Успіху вам, Анно :)

    Anna Smith reply Джига Саша

    Добрий день, Олександре! Я "не буду", і не маю права Вас питати - чи Ви часом не з родини екс губернатора?;) не моя це справа, але саме ця обставина якщо вона присутня, робить Вас трохи рівнішим за решту рівних, особливо коли мова йде про розпил грантів та інвестицій та шансів виграти якісь грошові "конкурси"  - саша стоматолог - є такий "герой" -чули? таких "героїв" в Україні нажаль дуже багато, и всі вони "чесні" мільйнери, міліардери та прочі 3,14дери. Якщо-ж це просто прикра випадковість, і призвище Ваших Батьків просто таке саме як у чергового екс-казнокрада (хоча ці падлюки "екс" небувають) я приношу Вам свої вибачення і бажаю подальшого процвітання Вашій справі. Вдячна за пропозицію, можливо буде нагода і я її розгляну. Якщо все чесно, то кльово, що у нас в Тиврові вирощують такі круті перці ))

    Джига Саша reply Anna Smith



    Анна, дякую Вам. Джига Микола Васильович дійсно мій родич, але я не користуюся його авторитетом та знайомствами, бо не спілкуюся з ним. Я опираюся тільки на Справжню Твердиню - Бога Ісуса Христа!

    Вітаю Вас з Різдвом Христовим, бажаю Вам, ще більше любові до себе та ближнього, миру та достатку Вашій родині. Шукайте відповідь на питання - як я це можу зробити? І ніколи не шукайте винних у Ваших проблемах когось, бо тільки Ви несете відповідальність за себе, якщо Ви, звичайно, не прикутий до ліжка інвалід.Дарую Вам відео з цікавою людиною Ніком Вуйчичем, прислухайтесь та додивіться до кінця. https://www.youtube.com/watch?v=HXDy4xhvtG4

    З повагою та розумінням в цей не простий час - Джига Олександр
  • Орлова Дана

  • Дарья

    Молодець, що не здався та досяг своєї мети.

    Джига Саша reply Дарья

    Дякую, Дярья. :)
  • Анонім

    Александру, по большому секрету, навоз - это и есть в основном продукт белкового (азот-нитраты), чуть-чуть углеводного и жирового обмена. Плюс клетчатка (полисахариды) и бактерии. А минералы Мертвого моря - это неорганические соли.

    Джига Саша reply Анонім

    Дякую, за ваш досвід. Одразу видно, що ви займаєтеся овочівництвом професійно. На жаль, всі аспекти технології в цій статті не висвітлюються, мета статті інша. Повірте у свої сили та почніть діяти!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up