Вінничани заборгували за опалення понад 144 мільйона. Що грозить боржникам?

Вінничани заборгували за опалення понад 144 мільйона. Що грозить боржникам?

Вчора, 20 лютого, був крайній термін сплати за комунальні послуги, спожиті в січні. Лише 45 відсотків вінничан розрахувалися за опалення та гарячу воду.

Про це повідомляє «Вінницяміськтеплоенерго».

— Загальна сума боргу населення, враховуючи несплачені нарахування за січень,  - 144  мільйона 59 тисяч гривень. Такий рівень розрахунків може позначитися на всіх споживачах, навіть дисциплінованих, — зазначають у відомстві.

На підприємстві нагадують, що у платіжках, які споживачі отримали за січень місяць,  враховано  підвищення тарифу на теплову енергію за 1 гігакалорію (Гкал) на 20%.  Процедура підняття тарифів повністю пройдена і затверджена відповідно до законодавства.

Відео дня

—  Підприємство не самовільно підвищує тариф. Тариф затверджує Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг(НКРЕКП). Майже в усіх будинках наших споживачів встановлено загальнобудинковий прилад обліку теплової енергії. Нарахування за послугу з централізованого опалення відбувається відповідно до показників даного приладу обліку. Проводиться зняття показників, відповідно до яких визначається кількість спожитої теплової енергії будинком. А дана кількість ділиться на опалювальну площу будинку і кожен споживач сплачує відповідно до опалювальної площі своєї квартири — повідомляють комунальники.

Читайте: Субсидії грошима: як змінився механізм виплати та де отримати кошти?

Варто зауважити, що кількість спожитої теплової енергії будинком залежить від температури зовнішнього повітря. Чим нижча температура повітря, тим більше теплової енергії споживає будинок, в результаті маємо більші нарахування.  

Січень місяць був холодний, відповідно, -  кількість теплової енергії, спожитої будинком більша, а, отже, нарахування теж більші. Якщо весь лютий буде тепліший, то нарахування будуть, відповідно, менші.

Що буде, у разі нехтування рахунків споживачами

  • Якщо споживач не сплачує рахунки за спожиті послуги, підприємство зараховує його до категорії «боржники» і розпочинає роботу над стягнення несплаченої суми.
  • Спочатку «Вінницяміськтеплоенерго» проводить роз’яснювальну роботу, повідомляє про необхідність сплатити заборгованість і розповідає про можливість реструктурувати суму боргу.
  • Якщо споживач не йде назустріч і відмовляється добровільно розрахуватися за спожите, тоді за справу береться юридично-договірна служба підприємства. Готує документи для позову до суду, щоб далі борг з неплатника стягували у примусовому порядку.

Боржник може потрапити під ряд санкцій:

штраф, пеня, судовий і виконавчий збори, внесення до єдиного реєстру боржників, заборона виїзду за кордон, арешт майна, а також неможливість отримати субсидію на наступний період.

— Випадки арешту майна у споживачів підприємства вже були. Арештовували і гараж, і транспортний засіб і навіть не випускали закордон. Це радикальні дії, але вони вимушені, — кажуть у відомстві.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Людмила Войнаровская

    Мені цікаво... Як може заплатити пенсіонерка за комунальні послуги 3200, при цьому маючи пенсію 2000 грн????

    Natasha Makarova reply Людмила Войнаровская

    интереснее увидеть, как могут оплатить коммуналку пенсионеры, с которых массово после НГ поснимали льготы и субсидии без разбору (кому не повезло - тот в курсе. Кто не мог дойти до "спасителей убийц" - тот так и остался пока. Очередины просто нереальные везде). Когда пенсия около 2000 грн, а счет в платежке на 2600 в среднем.
    Страна абсурда. Мне стыдно за свою страну перед этими людьми - на старости чтобы так тебя изживали - это верх подлости и лицемерия
  • Bryga Olga

    отключить от теплосети.

    Serg S reply Bryga Olga

    Це коштує 3000 дол., офіційно. Чергова "перемога" уряду Порошенка-Гройсмана
  • Олег Марченко

    Плачу все вчасно і без цих довбаних субсидій !!!
    Виходить хто офіційно працює той і платить по повній катушці , але можливо колись получу пенсію ;)
    То буде толк в цій країні....

    Natasha Makarova reply Олег Марченко

    выходит доят, пока еще можно что-то выдоить. Перемога, что ее
  • Оля Вдовиченко

    Тарифи піднімають:це , звичайно , жахливо, але я живучи в приватному будинку, платю за все вчасно . Відкладайте літом, як це робимо ми. Мені ніхто не питає чи є гроші? Я повинна, інакше  замерзнемо, або відріжуть.

    Serg S reply Оля Вдовиченко

    Більшість і раді б, щоб відрізали централізоване тепло
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:35 У першому кварталі понад 320 переселенців знайшли роботу на Вінниччині. На яких підприємствах? 19:12 До Міжнародного дня сім'ї у Вінниці проведуть захід «Сильні, вільні та спортивні» 18:44 Після десятків років занепаду легендарний «Шоколадний будинок» відреставрували. Ми побували всередині play_circle_filled 18:23 До п'яти років за ґратами засудили бухгалтерку за привласнення бюджетних коштів Від читача 13:38 На Вінниччині відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 18:05 У Вінниці складно врятувати безпритульну тварину? Історія загибелі кота оголила великі проблеми photo_camera 17:19 Нічний дебош у Вінниці: п'яні хулігани розбили вікно та шуміли у під'їзді photo_camera 17:08 Кому належить недобудова на Соборній? І ще про історію її «вічного ремонту» photo_camera 16:19 Минулої доби у двох ДТП травмувалися троє дітей та троє дорослих photo_camera 15:25 На війні загинув легендарний боєць «Азова» 21-річний вінничанин Назарій «Грінка» Гринцевич play_circle_filled photo_camera 14:22 Захисник з Вінниччини Василь Грабійчук отримав нагороду від Головкома ЗСУ photo_camera 14:20 Від шпаклівки до декору: Як «ВінЄвроБуд» вчить дітей креативності та майстерності (новини компаній) 13:21 У восьми криницях Вінниці виявили неякісну воду. Адреси 12:23 З початку травня на навчальних автівках змінилося маркування 11:51 Запустили масштабний волонтерський проєкт «Подільські дрони». Мета — збирати по тисячі FPV щомісяця photo_camera 11:25 Де смачно пообідати у Центрі Вінниці: огляд бізнес-ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:21 Небайдужі вінничани повідомили патрульним про п'яного водія photo_camera 10:23 Без води та світла. Де у Вінниці 7 травня відключатимуть послуги 10:07 Дрони з Калинівки випробували на полі бою. Робити їх самотужки дешевше і швидше photo_camera 10:03 Олег Мейдич: «Закон про легалізацію грального бізнесу взагалі має бути скасований» (Прес-служба ВО "Батьківщина")
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up