Субсидії грошима: як змінився механізм виплати та де отримати кошти?

Субсидії грошима: як змінився механізм виплати та де отримати кошти?
  • З 1 січня 2019 року діє новий механізм надання субсидій.
  • Людям виплачуватимуть «живими» грошима.
  • Кому перераховуватимуть на банківські рахунки «Ощадбанку» а хто отримає гроші через «Укрпошту», читайте далі.

Новий механізм надання субсидій запровадили з метою економії енергоресурсів. В уряді сподіваються, що люди будуть зацікавлені в економії. Оскільки можуть в результаті отримати додаткові гроші у свій сімейний бюджет.

Але з впровадженням монетизації в людей виникло багато питань. Спробуємо розібратися з основними.

Що змінилося в порядку призначення субсидій?

Відео дня

—  Нічого не змінилося в порядку призначення субсидій, — повідомляє заступник міського голови Галина Якубович.

У травні відбувається процес перепризначення субсидій на новий рік. Тому усім отримувачам субсидій потрібно обов’язково подати Заяву і Декларацію про доходи в управління соціального захисту населення. Автоматичне перепризначення допомоги стосуватиметься лише тих, хто звернувся за субсидією вперше у 2019 році.

Як змінився механізм виплати?

Галина Якубович розповіла, що перший етап монетизації розпочався з 1 січня 2019 року.

Хто отримує субсидію з 1 січня автоматично відкривають  обліковий запис в «Ощадбанку», на який буде зараховуватися сума субсидії та в подальшому буде  списуватися з нього. 

 —  Після списання коштів, банк протягом доби має надіслати СМС повідомлення одержувачу субсидії, з інформацією про списання коштів з рахунку та про суму, яку необхідно сплатити домогосподарству за спожиті комунальні послуги в попередньому місяці. Субсидіантам, після отримання СМС, необхідно щомісяця сплачувати вартість за спожиті послуги з урахуванням списаних з облікового запису коштів. Після закінчення опалювального сезону, а саме у червні, суми невикористаних коштів перераховуватимуться на поточні банківські рахунки одержувачів житлової субсидії, — пояснює директор департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Валентина Войткова.

Якщо, сім’ї призначено субсидію на газ, воду, електроенергію в загальному розмірі 1500 гривень, а сума всіх комунальних платежів становить 2000 гривень, після надходження субсидії на спеціальний рахунок сім’ї «Ощадбанк» перерахує 1500 субсидійних гривень постачальникам послуг. І тоді поінформує сім’ю про те, що їй залишилося доплатити за комуналку 500 гривень.

Другий етап монетизації розпочнеться з 1 березня

Гроші отримають й ті вінничани, які звернулися за державною допомогою з початку опалювального сезону (жовтень-грудень 2018 року). Таким людям не потрібно додатково звертатися до управлінь соціального захисту населення. А після отримання коштів, вони самостійно мають оплатити вартість спожитих послуг.

Порядок отримання «живих грошей» для пенсіонерів

Пенсіонери отримають допомогу від держави для оплати комунальних платежів за лютий 2019 року у березні разом з пенсією. Всі решта субсидіанти зможуть отримати субсидію з 12 березня у найближчому відділенні Ощадбанку за пред’явленням паспорту та ідентифікаційного коду. Про це повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.

«Увага! Таке поняття як обов’язковий платіж скасовується. Домогосподарство отримає субсидію готівкою та має самостійно розрахуватися за спожитий газ, тепло, воду, електроенергію, а кошти, які залишаться після оплати комуналки, може використати на свій розсуд», – йдеться у повідомленні прес-служби.

Фото: msp.gov.ua

Оплата комунальних платежів після 20 березня не впливатиме на субсидію наступного місяця. Однак, якщо станом на травень 2019 року, у домогосподарства буде прострочена понад місяць заборгованість за послуги понад 340 гривень, субсидію на новий період 2019-2020рр не призначатимуть.

Пенсіонери отримуватимуть субсидію разом із пенсією. Розмір призначеної адресної допомоги Пенсійний фонд виплатить двома шляхами: на банківський рахунок, куди зараховується пенсія, або на відділення АТ «Укрпошти» за місцем проживання, де людина одержує пенсію (у такому випадку пенсіонери розписуватимуться у двох відомостях).

Як отримають «живі гроші» всі інші?

«Якщо ви не отримуєте пенсію, то маєте звернутися із паспортом та ідентифікаційним кодом до одного із відділень АТ «Ощадбанку». Зробити це варто після 11 березня», - зазначив керуючий «Ощадбанк» Юрій Боковий. 

За його словами, у банку відкриють рахунок, де можна отримати нарахування на картку або ж на касі через систему «Швидка копійка». 

У департаменті соціальної політики вінницької міської ради закликають вчасно сплачувати за житлово-комунальні послуги. Оскільки боржники не зможуть отримати пільгу на наступний період.

Довідка:

Право на отримання готівкових коштів мають  близько 40 тисяч домогосподарств міста на загальну суму 55,8 млн. грн, з них майже  24,5 тисяч домогосподарств отримають державну допомогу одночасно з виплатою пенсії та 13,3 тис. домогосподарств отримають субсидію через АТ «Ощадбанк». За лютий буде перераховано на облікові записи 824 домогосподарств субсидії на загальну суму 1,7 млн грн.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Женя Иванов

    вот как надо админ ресурс перед выборами подключать
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:45 Куди вступити після 9 класу: огляд навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 15:38 У Вінниці затримали жителя Чернігова, який пограбував аптеку та втік 15:16 Відібрали п’ять найбагатших депутатів Вінницької міськради. Рейтинг від «20хвилин» 14:55 Хабарники вимагали у фермера 42 тисячі доларів за оренду та приватизацію землі play_circle_filled photo_camera Від читача 08:29 Укртелеком підвів підсумки першого кварталу 2024 року 14:22 Хірурги-ортопеди «Пироговки» успішно вилікували вроджену ваду ноги в дитини photo_camera 14:00 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:21 Вінницька громада передала військовим три пікапи, 60 FPV-дронів і шість Mavic 3T photo_camera 12:31 Спершу передали на фронт 11 дронів, а потім — 184 паски. У «Карамельної банди» зі Жмеринки новий збір 12:19 Неповнолітній пасажир мотоцикла потрапив до лікарні після зіткнення з п'яним водієм автівки 11:24 СБУ затримала чоловіків, які готували масовані авіаудари по Вінниччині напередодні Великодня photo_camera 11:15 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:17 Тисячі людей прийшли до кафедрального собору Вінниці, аби посвятити великодні кошики photo_camera 09:17 Минулої ночі сили ППО знищили 12 ворожих безпілотників над Україною 09:00 Медогляд дітей: які медичні центри Вінниці пропонують швидке та комфортне обстеження? (партнерський проєкт) 08:17 В Україні відзначають День піхоти ЗСУ. Історія, заборони та прикмети 6 травня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 29 квітня до 6 травня, які ви могли пропустити play_circle_filled 20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up