Устричний сезон: чому вересень найкраща пора для молюсків і звідки вони у Вінниці

Устричний сезон: чому вересень найкраща пора для молюсків і звідки вони у Вінниці
Фото: ресторан «Батискаф»
  • Чи знали ви, що устриці найкорисніші для споживання у місяці, в назвах яких присутня літера «р», і вересень — сезон для цих морських делікатесів.
  • Звідки у Вінницю імпортують молюски, які умови зберігання і яка класична культура їх споживання,— розповідають фахівці найпопулярніших вінницьких ресторанів морепродуктів.

Що спільного в місцях з вересня по травень? Буква «р» в назві. Для кого-то це може нічого не означати, але тільки не для устриць. Вони-то точно знають, що до вересня потрібно насититися усіма корисними речовинами, досягти піку досконалості і вистрибнути з солоного моря на білосніжні тарілки ресторанів.

Усі гурмани світу знають, що осінь — устричний сезон. З приходом вересня в будь-якому ресторані, кафе, та що вже там, навіть в останній забігайлівці на приморських узбережжях з'являється меню з цим видом молюсків. 

Відео дня

В нас устричних ферм немає, лише в Жмеринці з 2018 року працювала ферма, де вирощували королівські креветки. Сьогодні виробництво законсервували, тому що через карантинні обмеження не можливо доставляти мальок.

Як розповів директор підприємства  «Акваресурс плюс» Геннадій Мельник, через карантин  «збилася» налагоджена система поставок малька креветки, який доставляли прямим авіарейсом з Таїланду.

— Їх привозили у пакетах з водою. Через те, що це живі організми, рахунок йде не на години, а на хвилини, — говорить директор підприємства.— Раніше нас розмитнювали без черги, щоб запобігти загибелі малька. Зараз ситуація з коронавірусом та новими вимогами санітарного лікаря України вплинула на поставки, тому чекаємо кращих часів. Виробництво законсервували на початку літа, коли реалізували всі креветки. 

То звідки восени з'являються морепродукти на столах вінницьких ресторанів, тим більше в період карантину? Якщо креветки можуть доставляти в замороженому вигляді, то устриці мають бути тільки живі?

В одному з найпопулярніших ресторанів морепродуктів Вінниці «Анчоусній від Чорноморки»  пропонують устриці від 19 гривень за сорт Фін де клер №3, Святий патрік№2 — 28 гривень, Голандський принц №0— 69 гривень, Чорна перлина №2 — 84 гривні. 

Адміністратор закладу  розповіла, що молюски їм доставляють з Одеси, Франції та Голландії. Дівчина каже, що попри карантин, імпорт продуктів харчування все ж відбувається. Молюски в їх заклад доставляють в резервуарах з морською водою та водоростями. Так само вони зберігаються в акваріумі закладу. Закритими в холодильнику устриці можуть зберігатися недовго, потягом дня з льодом, розповідають фахівці ресторану. Відкриті — 1 годину, не більше.

На сайті ще одного відомого гастробару міста «Батискаф» пишуть, що там завжди свіженьке поповнення устриць. Один молюсок тут коштує: устриці Канкаль — 85 гривень,  Фін де Нормандія — 75 гривень,Сен Вааст — 85 гривень. Наразі, тут продають тільки французькі морські делікатеси.

В улюбленій вінничанами сидерії «Білий налив» все по 29 гривень, устриці в тому числі. Тут продають два сорти молюсок Фін де клер №3 та Афінаж. Поставки ведуться з Голландії. 

До устриць традиційно замовляють біле вино, при цьому вважається ідеальним, якщо за походженням вино і устриця будуть з одного регіону. Оскільки в устрицях найголовнішим є тонкий йодистий смак і аромат, вино повинно бути легким, щоб краще відтіняти смак делікатесу.


Існують спеціальні прилади для відкриття раковини, але в ресторані устриці подають вже відкритими. Єдиний прилад, який вам знадобиться — невелика виделка, якою підчіплюють тільце молюска, відокремлюючи його від мушлі.

Устриці традиційно подають на блюді в оточенні льоду. Крім лимона до устриць пропонують винний оцет з дрібно нарізаною цибулею, мелений перець і хліб з маслом.

Способів приготування устриць безліч, але по-справжньому оцінити вишуканий смак цього продукту варто в натуральному, сирому вигляді без зайвих добавок, говорять ресторатори і гурмани.

Читайте також:

ТОП-10 рибних місць або які водойми найбільше люблять вінницькі рибалки
За три літри — майже пів тисячі гривень. Чому зросла ціна на вінницький мед?

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Алекс

    > Що спільного в місцях з вересня по травень? Буква «р» в назві. Для кого-то це може нічого не означати, але тільки не для устриць

    Ув. автор статьи, Лариса ОЛІЙНИК, чем провинились "чеРвень" и "сеРпень"?
    В вашей редакции нет грамотных корректоров, которые владеют и русским и украинским языком примерно на уровне 4-го класса средней школы?

    Это в русском языке летние месяцы (июнь, июль и август) и примкнувший к ним май не имеют буквы "р" в своем написании. Когда вы используете украинские названия месяцев, не нужно тупо дублировать это забавное совпадение, просто произнесите их вслух и вы увидите, что вы написали тупость (січень, лютий, квітень, червень та серпень не укладываются в вашу схему, которая - просто калька с русского написания)

    Алекс reply Алекс

    ну и жовтень з листопадом пропустил, виноват
  • АЛЕКСАНДР КРАВЧЕНКО

    Жора ,тебе + !!!
  • Жора

    Устрицы едят кандидаты в депутаты (Диана от Зе,Лабух и ,горе неврапатолог  от партии винничан и др),простые люди едят простую еду.Даю рецепт............



    Зельц (Это не  Зе)

    Ингредиенты:

    свиные рульки – 2 шт. (3,5 кг);

    луковица – 1 шт.;

    лавровый лист – 2-3 шт.;

    черный перец – 4-6 горошин;

    соль – 2 ст.л.;

    чеснок –10 зубков.



    Процесс приготовления зельца в бутылке



    Просто кладем мясо в бутылку и получаем колбасу проще не бывает



    Технология  изготовления

    -------------------

    Свиные ножки нужно разрубить на удобные куски, уложить в кастрюлю и залить водой.

    Просто кладем мясо в бутылку и получаем колбасу проще не бывает

    Спустя час вода меняется, и сверху добавляются целая луковицы, лавровые листья, пару горошин перца и соль. Кастрюля устанавливается на минимальный огонь. Варить рульку нужно 3,5-4 часа.

    Сваренное мясо вынимается из бульона. После остывания оно срывается с костей пальцами. Нужно его разделить на кусочки среднего и большого размера.

    На них выдавливается чеснок, и выливается половник бульона.

    Затем все перемешивается и перекладывается в пластиковую бутылку со срезанным горлышком.

    Потребуется 2 бутылки. Можно вместо них использовать разрезанный пакет от кефира или сока.

    Периодически мясная масса уплотняется ложкой. Сверху оставляется немного места, чтобы подлить пару ложек бульона. После этого бутылка заматывается пищевой пленкой и отправляется в холодильник. Через 6-8 часов зельц готов.

    Остается разрезать бутылку вдоль и вынуть его.

    За счет бульона зельц отлично держится и без кишки или желудка.
  • Valerii Rudkov

    Тобіш, в травень корисно,  а в май вредно? В февраль полезно , а лютий небезпечно? І тд
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up