Устричний сезон: чому вересень найкраща пора для молюсків і звідки вони у Вінниці

Устричний сезон: чому вересень найкраща пора для молюсків і звідки вони у Вінниці
Фото: ресторан «Батискаф»
  • Чи знали ви, що устриці найкорисніші для споживання у місяці, в назвах яких присутня літера «р», і вересень — сезон для цих морських делікатесів.
  • Звідки у Вінницю імпортують молюски, які умови зберігання і яка класична культура їх споживання,— розповідають фахівці найпопулярніших вінницьких ресторанів морепродуктів.

Що спільного в місцях з вересня по травень? Буква «р» в назві. Для кого-то це може нічого не означати, але тільки не для устриць. Вони-то точно знають, що до вересня потрібно насититися усіма корисними речовинами, досягти піку досконалості і вистрибнути з солоного моря на білосніжні тарілки ресторанів.

Усі гурмани світу знають, що осінь — устричний сезон. З приходом вересня в будь-якому ресторані, кафе, та що вже там, навіть в останній забігайлівці на приморських узбережжях з'являється меню з цим видом молюсків. 

Відео дня

В нас устричних ферм немає, лише в Жмеринці з 2018 року працювала ферма, де вирощували королівські креветки. Сьогодні виробництво законсервували, тому що через карантинні обмеження не можливо доставляти мальок.

Як розповів директор підприємства  «Акваресурс плюс» Геннадій Мельник, через карантин  «збилася» налагоджена система поставок малька креветки, який доставляли прямим авіарейсом з Таїланду.

— Їх привозили у пакетах з водою. Через те, що це живі організми, рахунок йде не на години, а на хвилини, — говорить директор підприємства.— Раніше нас розмитнювали без черги, щоб запобігти загибелі малька. Зараз ситуація з коронавірусом та новими вимогами санітарного лікаря України вплинула на поставки, тому чекаємо кращих часів. Виробництво законсервували на початку літа, коли реалізували всі креветки. 

То звідки восени з'являються морепродукти на столах вінницьких ресторанів, тим більше в період карантину? Якщо креветки можуть доставляти в замороженому вигляді, то устриці мають бути тільки живі?

В одному з найпопулярніших ресторанів морепродуктів Вінниці «Анчоусній від Чорноморки»  пропонують устриці від 19 гривень за сорт Фін де клер №3, Святий патрік№2 — 28 гривень, Голандський принц №0— 69 гривень, Чорна перлина №2 — 84 гривні. 

Адміністратор закладу  розповіла, що молюски їм доставляють з Одеси, Франції та Голландії. Дівчина каже, що попри карантин, імпорт продуктів харчування все ж відбувається. Молюски в їх заклад доставляють в резервуарах з морською водою та водоростями. Так само вони зберігаються в акваріумі закладу. Закритими в холодильнику устриці можуть зберігатися недовго, потягом дня з льодом, розповідають фахівці ресторану. Відкриті — 1 годину, не більше.

На сайті ще одного відомого гастробару міста «Батискаф» пишуть, що там завжди свіженьке поповнення устриць. Один молюсок тут коштує: устриці Канкаль — 85 гривень,  Фін де Нормандія — 75 гривень,Сен Вааст — 85 гривень. Наразі, тут продають тільки французькі морські делікатеси.

В улюбленій вінничанами сидерії «Білий налив» все по 29 гривень, устриці в тому числі. Тут продають два сорти молюсок Фін де клер №3 та Афінаж. Поставки ведуться з Голландії. 

До устриць традиційно замовляють біле вино, при цьому вважається ідеальним, якщо за походженням вино і устриця будуть з одного регіону. Оскільки в устрицях найголовнішим є тонкий йодистий смак і аромат, вино повинно бути легким, щоб краще відтіняти смак делікатесу.


Існують спеціальні прилади для відкриття раковини, але в ресторані устриці подають вже відкритими. Єдиний прилад, який вам знадобиться — невелика виделка, якою підчіплюють тільце молюска, відокремлюючи його від мушлі.

Устриці традиційно подають на блюді в оточенні льоду. Крім лимона до устриць пропонують винний оцет з дрібно нарізаною цибулею, мелений перець і хліб з маслом.

Способів приготування устриць безліч, але по-справжньому оцінити вишуканий смак цього продукту варто в натуральному, сирому вигляді без зайвих добавок, говорять ресторатори і гурмани.

Читайте також:

ТОП-10 рибних місць або які водойми найбільше люблять вінницькі рибалки
За три літри — майже пів тисячі гривень. Чому зросла ціна на вінницький мед?

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Алекс
    > Що спільного в місцях з вересня по травень? Буква «р» в назві. Для кого-то це може нічого не означати, але тільки не для устриць

    Ув. автор статьи, Лариса ОЛІЙНИК, чем провинились "чеРвень" и "сеРпень"?
    В вашей редакции нет грамотных корректоров, которые владеют и русским и украинским языком примерно на уровне 4-го класса средней школы?

    Это в русском языке летние месяцы (июнь, июль и август) и примкнувший к ним май не имеют буквы "р" в своем написании. Когда вы используете украинские названия месяцев, не нужно тупо дублировать это забавное совпадение, просто произнесите их вслух и вы увидите, что вы написали тупость (січень, лютий, квітень, червень та серпень не укладываются в вашу схему, которая - просто калька с русского написания)
    Алекс reply Алекс
    ну и жовтень з листопадом пропустил, виноват
  • АЛЕКСАНДР КРАВЧЕНКО
    Жора ,тебе + !!!
  • Жора
    Устрицы едят кандидаты в депутаты (Диана от Зе,Лабух и ,горе неврапатолог  от партии винничан и др),простые люди едят простую еду.Даю рецепт............



    Зельц (Это не  Зе)

    Ингредиенты:

    свиные рульки – 2 шт. (3,5 кг);

    луковица – 1 шт.;

    лавровый лист – 2-3 шт.;

    черный перец – 4-6 горошин;

    соль – 2 ст.л.;

    чеснок –10 зубков.



    Процесс приготовления зельца в бутылке



    Просто кладем мясо в бутылку и получаем колбасу проще не бывает



    Технология  изготовления

    -------------------

    Свиные ножки нужно разрубить на удобные куски, уложить в кастрюлю и залить водой.

    Просто кладем мясо в бутылку и получаем колбасу проще не бывает

    Спустя час вода меняется, и сверху добавляются целая луковицы, лавровые листья, пару горошин перца и соль. Кастрюля устанавливается на минимальный огонь. Варить рульку нужно 3,5-4 часа.

    Сваренное мясо вынимается из бульона. После остывания оно срывается с костей пальцами. Нужно его разделить на кусочки среднего и большого размера.

    На них выдавливается чеснок, и выливается половник бульона.

    Затем все перемешивается и перекладывается в пластиковую бутылку со срезанным горлышком.

    Потребуется 2 бутылки. Можно вместо них использовать разрезанный пакет от кефира или сока.

    Периодически мясная масса уплотняется ложкой. Сверху оставляется немного места, чтобы подлить пару ложек бульона. После этого бутылка заматывается пищевой пленкой и отправляется в холодильник. Через 6-8 часов зельц готов.

    Остается разрезать бутылку вдоль и вынуть его.

    За счет бульона зельц отлично держится и без кишки или желудка.
  • Valerii Rudkov
    Тобіш, в травень корисно,  а в май вредно? В февраль полезно , а лютий небезпечно? І тд
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Відключення води 8 липня: кого торкнеться та як підготуватись 20:02 Як подати мотиваційний лист під час вступу до вишу: покрокова інструкція 19:19 «Бентлі» за понад 10 мільйонів та інші люксові авто: найдорожчі машини, які продають у Вінниці photo_camera 18:15 Заклади Вінниці, що мають дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) Від читача 15:10 Кінологічний центр — не розкіш, а потреба ! 18:13 Вінницький ТЦК спростовує інформацію про зміну адрес 17:31 Найспортивнішу родину Вінниччини визначили у Липовці 17:15 У Вінниці різко збільшилась кількість дитячих травм через водіння самокатів і скутерів play_circle_filled photo_camera 17:02 «Вовки» і «Вовчиці» виграли всі матчі в домашньому турі чемпіонату України з флаг-футболу 16:06 На Вінниччині затримали чоловіків, що «продавали» виїзд за кордон за $7000 photo_camera 14:40 «Мелемо на кам’яних жорнах і печемо на заквасках»: у Липовці відроджують культуру українського хліба 14:18 На Шимка водій збив жінку на пішохідному переході: потерпілу госпіталізували 13:13 Нетверезий водій збив 14-річну дівчинку та втік з місця ДТП 12:15 У селі Кочурів зі ставка дістали тіло 39-річного чоловіка 11:45 Увага, водії! Як не зіпсувати кондиціонер — і де у Вінниці його ремонтують (Новини компаній) 11:36 Як вінничанам безплатно опанувати нові професії? Усе про ваучери на навчання 11:08 Вінницький ТЦК заявляє про втручання та спростовує інформацію про зміну адрес 10:55 Оперативна інформація для вінничан: де і чому не буде світла та води 7 липня 10:15 ТОП-5 літніх терас Вінниці, де поєднуються смак, вид і затишок (партнерський проєкт) 09:32 В «Кубку АкТИвних» проти молодих нивівців зіграв володар Кубка УЄФА Євген Селезньов photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up