«Це вартість року навчання в університеті». Скільки коштують репетитори у Вінниці?

«Це вартість року навчання в університеті». Скільки коштують репетитори у Вінниці?
  • Більшість одинадцятикласників та їх батьків вже не так хвилюються про прогуляні уроки, а мріють про єдине — високий бал на ЗНО. Без останнього зараз не вступити в омріяний виш. 
  • Дізналися, скільки у Вінниці коштують додаткові заняття з різних предметів та показуємо тенденції репетиторства в країні. 

Найактивніше звертаються до репетиторів старшокласники, у яких вже на горизонті видніється ЗНО, а знання не такі хороші, як хотілося б. Найчастіше учні шукають репетиторів за допомогою сарафанного радіо, оголошень в інтернеті чи звертаються до вчителів зі школи. Деякі з останніх — не погоджуються займатися з дітьми, яких вони навчають, а деякі — зговорюються. 

Тенденції репетиторства в нашій країні досліджувала одна з найпопулярніших платформ з пошуку репетиторів. Як бачимо на графіку, кількість репетиторів на сайті збільшилася у 20 разів з 2016 по 2021 рік. 

Відео дня

Очевидно, що життя в умовах пандемії, вплинуло й на цю сферу. І, якщо раніше, лише за виключенням деякі учні займалися в онлайні, то зараз це звична річ. На платформі з пошуку педагогів, що пропонують свої послуги індивідуальних занять, бачимо, що змінилося співвідношення офлайн та онлайн уроків з 2019-2020 навчального року до сьогодні.

Нині 50% батьків готові платити за те, щоб їхню дитину навчали онлайн. Натомість у 2020 лише 25% на таке погоджувались. 

Також, як дізнаємося з дослідження сайту, найважливішим критерієм вибору репетитора є досвід викладача, на другому місці — вартість заняття. 

Досвід вінничан

Більшість вінничан починають записувати своїх дітей до репетиторів ще за два роки до зовнішнього незалежного тестування. Мама одинадцятикласниці Наталія теж розповідає, що її дочка Олена займається ще з десятого класу. 

— Торік ми ходили до репетитора з математики, це коштувало 100 гривень за годину. Ми думали, що ціна не зміниться. Але з початку цього навчального року заняття з математики коштує 150 гривень, — розповідає Наталія. — До математики цьогоріч ми додали ще англійську та українську мову. Англійська раніше коштувала 120 гривень, а зараз 180. Ми обговорювали, що це задорого, але погодилися, бо викладачка справді хороша. 

Англійською дочка Наталі займається півтори години в тиждень, це виходить 270 гривень за одне заняття. Математикою школярка займається двічі на тиждень, тож виходить 300 гривень щотижня. 

— Викладачка з української мови виставила ціну аж 200 гривень за годину, ми з чоловіком подумали, що це задорого. Тому дочка ходить на курси, де в групі близько десяти учнів, але курси результативні. Платимо за це 500 гривень в місяць, — продовжує вінничанка. — Всі репетитори у нас в офлайні. Шукали вчителів через знайомих, а українську мову викладають в школі. 

За словами Наталії, один з головних критеріїв, який вони враховували при виборі, вимогливість викладача. Каже, для її дочки потрібен такий викладач, який знає, як готувати дитину саме до ЗНО. Адже репетиторів є безліч, але не всі вміють готувати до тестування. 

— У мого чоловіка є знайомий, класний репетитор з математики, ми до нього подзвонили, але роботи у нього виявилося, м'яко кажучи, чимало. Цей вчитель сказав, що у нього є одне місце на вересень наступного року. Все розписано на роки вперед, — розповідає вінничанка. 

Минулого року ми писали публікацію з школярами, які склали ЗНО на 200, і двоє з трьох — готувалися без репетиторів. Тож, можна зробити висновок, що не потрібно лише звинувачувати систему освіти, як це часто роблять. 

Ми спілкувалися з Володимиром Шрамко, який того року склав ЗНО з математики на 200 балів, а з української мови та англійської — на 197. Хлопець пояснював, що тестування — це праця за всі роки. Каже, не можливо підготуватись за рік, якщо всі одинадцять років нічого не робив. 

Вінничанин вирішив не займатись з репетитором, бо вірив у те, що може вивчити сам. І, як бачимо, у нього все вдалося. Крім того, хлопець говорив нам, що це дуже дорого. І теж аргументував тим, що навчання в університеті на контрактній формі обійдеться у такі ж гроші. 

Ціни на популярні предмети

Звичайно, сказати чітку ціну за заняття з кожного предмету — неможливо. Адже годинна вартість роботи репетитора нині складається з таких факторів, як: досвід роботи, мета і частота занять, та формат останніх.

Одними з найбільш популярних серед репетиторів та учнів в Україні є платформи: «Асоціація репетиторів України», BUKІ, «Ваш репетитор» та 100balov.info. Тут викладачі можуть розміщувати свої анкети.

Промоніторивши їх, виокремили вартість з семи найпопулярніших предметів. Додамо, онлайн-заняття частіше коштують дешевше, ніж очні, але це не означає, що вони гірші за результативністю. Ось середня ставка за годину роботи вчителя: 

  • Українська мова та література — 200 
  • Історія — 150 
  • Математика — 250
  • Біологія — 150 
  • Хімія — 150
  • Фізика — 180 
  • Англійська — 200. 

Порахуймо, скільки в середньому обходиться місяць та навчальний рік з репетиторами. Уявімо, що дитина ходить до репетиторів з трьох найпопулярніших предметів: українська мова, математика та англійська. Займається один раз на тиждень по годині. Такий собі ще «економваріант».

Тож додаємо: 250 гривень за математику + 200 за англійську + 200 за українську мову. У підсумку за тиждень виходить 650 гривень. За місяць в середньому — 2 600 гривень. А, якщо рахувати суму за дев'ять місяців (з вересня по травень), то виходить — 23 400 гривень. 

Порівняємо, що, до прикладу, у технічному університеті цього року за перший рік навчання на більшості спеціальностей денної форми доведеться заплатити 19 тисяч 500 гривень.

А для студентів педагогічного у 2021-2022 навчальному році середня вартість першого курсу денної форми навчання на бакалавраті — 18 тисяч 570 гривень.

Такі от виходять «золоті» репетитори. Звісно, батьків ніхто не змушує за них платити, діти можуть готуватися до ЗНО самостійно. Але тоді чому ж попит на репетиторів лише зростає, попри подорожчання цін? У школі не приділяють достатньо уваги знанням, чи діти не хочуть вчитися? Це питання залишається відкритим. 

Читайте також: 

«Наша проблема, що ми живемо оцінками». Інтерв'ю з кращим вчителем Вінниці

Тест від 20minut.ua. Що ви знаєте про вінницькі навчальні заклади?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up