«Не так складно, як здається». Історії вінницьких школярів, які склали ЗНО на 200 балів

«Не так складно, як здається». Історії вінницьких школярів, які склали ЗНО на 200 балів
  • Позаду ЗНО та школа, а попереду відкриті двері у виші. Цьогоріч троє вінницьких випускників склали зовнішнє незалежне оцінювання з математики на 200 балів. 
  • Поговорили з школярами про складнощі, їхні хвилювання та те, що потрібно змінити, на їхню думку, в тестуванні. 

Цього року основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання з математики відбулась  25 червня. Під час її складання, троє вінницьких юнаків набрали максимальних 200 балів. Богдан Архипчук цьогоріч закінчив фізико-математичну гімназію № 17, а Ілля Кузнецов та Володимир Шрамко — випускники Вінницького технічного ліцею. Всі хлопці готували до тестування ретельно та довго. 

Абітурієнти поділилися лайфхаками, як ефективно підготуватися до зовнішнього незалежного оцінювання та розповіли, чи можна впоратись із завданнями без відвідування репетиторів. 

«За кілька днів до ЗНО сидіти і зубрити вже не допоможе»

Богдан Архипчук, крім математики, складав ЗНО ще також з української мови та англійської. Всі три предмета він здав на високі бали. З англійської, хоч ще й немає офіційних результатів, але він сподівається на 199 балів. 

Відео дня

— Готуватися до тестування потрібно грунтовно. У мене склалась цікава ситуація, бо після завершення десятого класу я поїхав по обміну на рік в Америку. Через це я пропустив свій одинадцятий клас і навчався на рік довше, — розповідає Богдан. — Як тільки я приїхав з Америки, влітку перед одинадцятим класом, почав відвідувати репетитора. 

За словами Богдана, у американській школі набагато легша програма, тому йому потрібно було наздоганяти все, що пропустив.  

— У них є спеціальні курси для рівня коледжу, на яких можна додатково вивчати науки, — говорить вінничанин. — Я відвідував такі. Взагалі, у Америці дуже цікава система, у них можна вибирати те, чим хочеш займатися. В учнів величезні можливості, починаючи з спорту до творчості. Я, наприклад, вивчав кулінарію у школі, бо обожнюю готувати. Найбільше ж усіх предметів Богдану подобається математика. Тому, складаючи ЗНО, він очікував на високі бали. 

— Я багато готувався, взагалі головне правило — вірити у себе. За кілька днів до ЗНО сидіти і зубрити вже не допоможе, — каже хлопець. — Перед ЗНО потрібно виспатися. У день «Х» менше хвилюватися, бо вже і так нічого не зміниш. Все не так складно, як здається.

За словами вінничанина, завдання у цьому році були легші, ніж у минулому. Каже, кожного року рівень завдань з математики знижується. До того ж, завдання на основній сесії були дуже схожі з пробною. 

— Я відчував, що все написав класно. Крім того, перевірив разів шість, — каже абітурієнт. — Завдяки тому, що я вчився у профільній школі, то ЗНО з математики не здавалось чимось надзвичайно складним. А от для учнів загальноосвітніх шкіл впевнений, що було важче. Оскільки, я знаю, що деякі теми, які присутні у тестах, вони навіть не проходили на уроках. 

За думку Богдана, у всіх навчальних закладах повинна бути однакова програма і тоді зовнішнє незалежне тестування буде цілком справедливим. 

— ЗНО саме по собі не сильно перевіряє знання предмета, тут головне вміти підготуватися. Але це тестування є хорошим способом вибору абітурієнтів в університети, — каже хлопець. — Все-таки тестування не корумповане і чесно оцінює всіх у рівних умовах. 

Богдан готувався з репетиторами, але говорить, що має друзів, що здали тестування на високі бали і не відвідували додаткових занять. Зараз хлопець подає документи у Києво-Могилянську академію, хоче навчатись на спеціальність: «Комп’ютерні технології».  

«Навіть, якби «завалив», то нічого страшного б не було»

Володимир Шрамко теж написав ЗНО з математики на відмінно, крім неї, хлопець ще на приблизно 197 балів здав українську та англійську. Володимир говорить, зовнішнє незалежне тестування добре перевіряє знання. Каже, без підготовки мало хто б склав математику на 200 балів. Хоча, частина питань у тестах на логіку. 

— До жодних репетиторів я не ходив, готувався сам, — розповідає Богдан. — Основна підготовка — це навчання у технічному ліцеї. З математики, наприклад, у нас викладали вісім уроків в тиждень. Їх цілком достатньо, щоб добре скласти ЗНО. 

Тестування — це праця за всі роки. Не можливо підготуватись за рік, якщо всі одинадцять років нічого не робив. 

Володимир розповідає, що вирішив не займатись з репетитором, бо вірив у те, що може вивчити сам. Крім того, це дуже дорого. Каже, навчання в університеті на контрактній формі обійдеться у такі ж гроші. 

— Я дуже багато часу приділяв пробним тестуванням за попередні роки. Кожний предмет двічі в тиждень по кілька годин вчив, — продовжує хлопець. — Розпочав активну підготовку з початку одинадцятого класу і цього часу цілком достатньо, щоб все вивчити. 

За словами Володимира, велике значення для нього відігравала мотивація від вчителів та батьків. До того ж, ЗНО цьогоріч легше, ніж у попередні роки. Хлопець каже, що, готуючись до тестування, прослідкував тенденцію: щороку ЗНО стає легшим. 

— Я був впевнений у знаннях, але хвилювання було присутнє. Потім я намагався уявити найгіршу ситуацію. Наприклад, що буде, якщо я все завалю? Як виявилось, нічого страшного, —  продовжує абітурієнт. — У день тестування намагався не нервувати, нічого не повторяв, послухав музику і з впевненістю зайшов в аудиторію. 

Для того, аби добре скласти ЗНО, як розповідає Володимир, потрібно правильно розподіляти свій час та обмежити час на користування гаджетами. 

— Іноді, коли помічав, що багато часу витрачаю на соцмережі, я видаляв їх, — каже хлопець. — За кілька днів, звичайно, відновлював, але вже менше сидів в телефоні. Або ж встановлював спеціальні додатки на телефон, які контролюють час, який ти проводиш в інтернеті без користі.

Взагалі для Володимира ЗНО не відіграє велику роль при вступі, але скласти він його прагнув добре. Вступати вінничанин планує у Австрію на «Бізнес та економіку», а також на заочну форму в інститут Шевченка на «Математику». 

«200 балів — це приємний бонус»

Ілля Кузнецов теж готувався до зовнішнього незалежного тестування самостійно. Каже, що до математики почав готуватися ще з восьмого класу. Крім цариці наук, Ілля здавав ще фізику, українську та англійську. Поки йому оголосили результати лише з фізики. 

— Комп’ютер не правильно перевірив мою роботу з фізики і у мене вийшло 196 балів. Але я подав апеляцію і буде 199, — розповідає хлопець. — Математику ж я дуже добре знаю, тому в одинадцятому класі мені не потрібно було нічого вчити. Я лише повторював найважливіші теми. Перед ЗНО пройшов кілька тестів минулих років. 

З інших предметів хлопець готувався щодня по кілька годин. Каже, з математики тести були доволі легкими. 

— Я зробив все швидко і встигнув перевірити 23 рази. От перевіряв я дуже ретельно, адже не хотів допустити випадкової помилки, — каже Ілля. — Всі теми, які були у тестах ми вчили на уроках. Тому я вдячний своїй вчительці за всю підготовку. 

Як розповідає абітурієнт, у день здачі хвилювався. Проте, як тільки роздали зошити із завданнями, то хвилювання пройшло. 

— Це ЗНО було дуже схоже на олімпіаду. А оскільки я брав участь у безлічі олімпіад, то для мене це була звична справа, — продовжує вінничанин. — Головна порада для майбутніх абітурієнтів — у день складання нічого не повторювати і прийти в аудиторію спокійним. За словами хлопця, великого бажання скласти ЗНО на двісті у нього не було. Каже, це, як приємний бонус.

Читайте також: 

Можливе «змішане навчання», але не для першачків. Ви теж так вважаєте?

Мінімум 13 тисяч за рік. Як зросла вартість навчання у вінницьких університетах

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • Сніжана Богуславська

    Вітаю, молодці.
    Трошки не по темі звертаюсь: якщо хлопці чи їх знайомі читають коменти статті, допоможіть встановити, чи про цього Богдана Архипчука йде мова (фото прикріплю). Нещодавно знайшла документи на його ім'я, хочу віддати.
  • Ольга Черненко

    ВТЛ  гарний учбовий заклад. Хлопці разумахі...
  • Alena Gvozdetskaya-Lazniuk

    Молодці!!! Подальших успіхів у навчанні.
  • Юлія Дісяк

    👏👍
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up