Мінімум 13 тисяч за рік. Як зросла вартість навчання у вінницьких університетах

Мінімум 13 тисяч за рік. Як зросла вартість навчання у вінницьких університетах
  • За кілька днів відбудеться останнє ЗНО і випускники будуть готуватися до вибору вищого навчального закладу. Якщо з бюджетною формою не складеться, то доведеться викласти чимало коштів за контрактну. 
  • Дізнались, яка вартість навчання у вишах на 2020 рік та що зміниться у цьогорічному вступі. 

Цьогоріч Міністерство освіти України підвищує вартість навчання за контрактом, щоправда, не для всіх. Подорожчають 38 спеціальностей. Вони найпопулярніші серед абітурієнтів. Це переважно ті спеціальності, на які вступає набагато більше вступників, ніж є відповідних вакансій на ринку праці. Вчитись на юристів, економістів, журналістів і фінансистів буде дорожче. Водночас правило мінімальної вартості на контракт не зачепить інші 83 спеціальності: інженерні, технологічні, гуманітарні, природничі, аграрні, педагогічні науки. Здорожчання не торкнеться й тих, хто вже навчається в українських вишах.

«У 2020 році мінімальна ціна навчання на контракті не може бути меншою, ніж 60% від фінансування, яке держава виділяє в перерахунку на одного студента-бюджетника в конкретному університеті», — розповідає заступник Міністра освіти і науки України Єгор Стадний.

Чому вартість навчання збільшується?

За підрахунками Міністерства освіти у середньому за рік навчання контрактник віддає 16 тисяч гривень, тоді як на бюджетника держава витрачає понад 40 тисяч, а суми мають бути однаковими. Мінімальна вартість навчання враховує доходи людей і не може бути вищою за три середні зарплати у області.

Відео дня

Запровадили індикативної собівартості, за словами Міністерства, тому, що ціна навчання на контракті не відповідає фактичним витратам, які несе заклад. Через це страждають якість та умови навчання. 

«Справедлива ціна на контракти дозволить підвищити якість освіти. Більше грошей — це можливість університетам інвестувати в лабораторії, а також платити вищу зарплату кращим викладачам. Водночас встановлення індикативної собівартості на популярні спеціальності дозволить мотивувати вступників йти на менш популярні програми, наприклад, інженерні. Вони затребувані на ринку праці», — каже Єгор Стадний. 

Вартість навчання буде корелюватись із доходами людей у регіоні. Якщо ціна буде вища, ніж три середні офіційні заробітні плати у області, університети можуть не підвищувати її.

Як пояснюють у Міносвіті, індикативна собівартість навчання на контракті у 2020 році коливається між 6 та 39 тисячами гривень. Такі розцінки мають 97 закладів вищої та фахової передвищої освіти, що підпорядковуються МОН.

Вартість залежить від конкретного закладу та спеціальності. Ціну навчання у вищих навчальних закладах всієї країни можна подивитися ТУТ. Найдорожче, наприклад, навчатись у Київському національному університеті культури і мистецтв. Для молодшого бакалавра навчання обійдеться 35 591 гривень, для бакалавра — 39 546, а для магістра — 47 328. 

Скільки коштує навчання в університетах Вінниці? 

У навчальних закладах Вінниці мінімальна вартість контрактного навчання коливається від 13 до 42 тисяч гривень.

Вартість року навчання для студентів, які вступають на повний період навчання у Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова цьогоріч складає від 31 600 до 42 400 гривень. 


Читайте також:

У Вінниці відкриють Інститут Конфуція на базі технічного університету

До кінця місяця в експлуатацію здадуть нову школу на Поділлі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Семен

    інженерні, технологічні, гуманітарні, природничі, аграрні, педагогічні науки.


    Тобто базові спеціальності не зачепить. Хоча це тема для широкої дискусії. Нажаль в Україні без контрактної освіти більшості ВНЗ не вижити....а в скажімо Німеччині освіта безкоштовна.
  • Volodymyr Mayboroda

    450 дол. за рік! Дорого для тих, хто не хотів вчитися?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловим планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення 08:49 Сьогодні з іменинами вітаємо Ірину та Галину. Історія, заборони та прикмети 16 квітня 08:10 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 08:00 Вакансії в Україночка, Грош, Green cool та 89 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 21:01 Що варто знати про кліщів? У МОЗ розповіли, як вберегтися 20:14 Писанкарство на Поділлі: які орнаменти переважали у наших предків 19:43 Чи є денні стаціонари у вінницьких лікарнях, і чи платні в них послуги? Ми дізналися
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up