Новий рік під час війни: скільки коштуватиме стіл і що дорожчає перед святами

Новий рік під час війни: скільки коштуватиме стіл і що дорожчає перед святами
Фото ілюстративне
  • Вперше з моменту здобуття незалежності Україна зустрічає зимові свята в умовах війни.
  • Що відбувається з цінами наприкінці року та скільки буде коштувати новорічний стіл в порівнянні з довоєнними часами — дізналися в експертів.

Напередодні Нового року в Україні, як і більшості країн, традиційно відбувається спалах споживання. Люди купують подарунки і смаколики до святкового столу. Але тепер радісне передчуття Нового року затьмарює смуток і тривога через війну. 

Та не лише це стримує українців робити гучні застілля. Значно зросли в ціні продукти харчування. За рік подорожчали свинина, курятина, крупи, олія, деякі овочі та фрукти. Зросли ціни, насамперед, на імпортні продукти (рибу, макарони, оливкову олію), фрукти й овочі, яйця та крупи. За словами фахівців, вартість традиційного новорічного столу зросте на 40-50%.

Традиційний новорічний стіл

Новорічне меню зі страв, традиційних для столу середньостатистичної сім’ї: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо – обійдуться на сім’ю з чотирьох осіб близько 2655 грн, тобто на 43,9% дорожче, аніж торік. Про це повідомили в Інституті аграрної економіки.

Відео дня

За підрахунком експертів, традиційний салат «Олів'є», для приготування якого використано 500 г ковбаси, коштуватиме  281,71 грн, що на 41,9% більше, аніж торік. Ціни на його інгредієнти за рік зросли так:

  • 0,5 кг ковбаси: 115,45 грн за (+15,5 %);
  • 0,5 кг зеленого горошку: 44,99 грн (+28,5 %);
  • 6 яєць: 44,4 грн (у 2,2 рази);
  • 200 г солоних огірків: 34,80 грн (удвічі);
  • 180 г майонезу: 21,41 грн (+58,6%);
  • дві моркви (380 г): 7,45 грн;
  • п'ять картоплин (840 г): 6,64 грн;
  • дві цибулини (230 г) 6,57 грн.

Інший улюблений новорічний салат «Оселедець під шубою», за підрахунками подорожчав несуттєво — лише на 2,5% і коштуватиме 134,66 грн. Він складається з таких компонентів:

  • 0,5 кг філе оселедця: 100 грн;
  • майонез (180 г): 21,41 грн;
  • морква (190 г): 3,74 грн;
  • буряк (250 г): 2,60 грн;
  • цибулина (170 г): 4,70 грн;
  • дві картоплини (280 г): 2,21 грн.

М'ясні продукти подорожчали вдвічі.

  • півкіло нарізки із сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме 250 грн (подорожчала у 2,5 раза);
  • стільки ж підчеревини копченої – 237 грн (у 2,1 раза);
  • биток із свинини свіжий – 250 грн (у 2,2 рази).
  • 1 кг свіжого курячого філе – 134 грн (+12%).

Загалом вартість 2,5 кг м'ясних продуктів на новорічному столі становитиме 871,45 грн.

Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться в 100 грн, твердий сир (300 г) – 114,17 грн та пачка вершкового масла (200 г) – 65,4 грн. Молочні продукти цього року подорожчали на 30,8–52,2%.

Ціни на овочі та фрукти

Вартість овочів на новорічному столі складе в середньому 254,95 грн (на 37,5 % дорожче за вартість минулого року). Фрукти на святковому столі коштуватимуть 168,92 грн (зростання вартості на 59,7%). 

  • картопля – 15,80 грн за 2 кг;
  • гриби – 77,90 грн за 1кг;
  • огірки – 34,75 грн за 0,5 кг;
  • болгарський перець – 59,50 за 0,5 кг;
  • помідори – 67 грн за 1 кг;
  • мандарини – 99,80 грн за 2 кг;
  • банани – 58 грн за 1кг;
  • лимон – 11,12 грн за 1 штуку.

Напої та делікатеси

До новорічного столу також необхідно купити алкогольні або безалкогольні напої. Так, наприклад, пляшка ігристого вина коштує 170-180 грн, пляшка коньяку (0,5 л) – 150-180 грн, сік (2 л) – близько 65 грн, мінеральна вода (1,5 л) – 20 грн, шоколадні цукерки у середньому коштують 185 за 1 кг.

Якщо бюджет дозволяє придбати делікатеси на Новий рік, то невеличка баночка червоної ікри коштуватиме від 140 до 360 гривень, залежно від виробника. 200 г червоної риби можна купити за ціною 260-360 гривень, залежно від виробника.

Так, вартість новорічного столу на Новий рік 2023 обійдеться у близько 3,1 тис. грн. Чим більше продуктів та страв, тим дорожчим вийде новорічний стіл.

За прогнозами експертів, ціни ще можуть підрости через можливі ракетні удари по Україні та черговий довготривалий блекаут. Але серйозних змін до кінця року не очікується.

Ріст цін — це наслідок воєнних дій

За словами Алли Тернової, завідувачки кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ, напередодні цьогорічного Нового року найбільшим попитом користуються: алкогольні товари, консерви, товари тривалого споживання та вже готові до споживання продукти.

Найменшим (не традиційно для цієї пори) — товари, які потрібно зберігати в морозильних камерах та холодильнику (м’ясо, свіжа риба чи птиця). Якщо в попередні роки споживачі завчасно готувалися і купували ці продукти заздалегідь, то наразі це буде відкладена купівля ближче до свят через нестабільне постачання електроенергії та тривалі відключення світла.

— Цьогорічне досить суттєве зростання вартості новорічного столу однозначно спричинене наслідком воєнних дій суттєвими грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки і українських сімей, скороченням виробництва, дефіциту та здорожчанням пального, перебоями та ускладненнями внутрішнього переміщення продукції,— коментує товарознавець. — Через постійне і тривале відключення світла значно скоротилася пропозиція товарів групи fresh — тих, що швидко псуються і потребують суворого дотримання температурних режимів: свіже м’ясо, риба, молочні продукти, їжа власного приготування. Ця група товарів дорожчатиме й надалі.

Серед м’яса найбільше зросла в ціні свинина, що обумовлено втратою свиноферм на сході України, де традиційно була підвищена концентрація таких тваринницьких ферм, а також порушенням технологічного ланцюга виробництва свинини. 

З-поміж соціально значущих продуктів і таких, що зазвичай купують до святкового столу, найбільше подорожчали курячі яйця. На ціну яєць вплинули кілька чинників: бойові дії, окупація територій півдня країни, де розташовано багато птахофабрик, і додаткові витрати на обладнання підприємств (птахи не несуть яйця в холодних приміщеннях).

Неможливість транспортувати імпортні овочі повітряним і морським шляхом зменшує кількість пропозицій на ринку й затримує швидкість постачань. До того ж велика частина вітчизняних постачальників залишилися на окупованих територіях півдня країни. Тому це вплинуло на вартість: томатів (+102 %), огірків (+108 %), буряку (+75 %) та моркви (+48 %). Найбільше з-поміж овочів подорожчала ріпчаста цибуля, ціни на яку зросли в середньому за рік на 221 %.

Значне здорожчання томатів викликане скороченням обсягів їхнього виробництва в теплицях через традиційно значну частку енергоресурсів в структурі виробництва та невизначеність подальшого стану вітчизняної енергосистеми через обстріли енергетичних об’єктів. А імпортні томати створюють високий рівень цін через девальвацію гривні та відсутність морського шляху доставки продукції в Україну, що суттєво збільшує логістичні затрати. Ці ж чинники впливають і на збільшення вартості цитрусових чи інших екзотичних фруктів, бо всі вони імпортуються.

 

Читайте також:

Все, крім «Олів'є». Вінницькі шефи та гастроблогери діляться рецептами страв до святкового столу

Як вибрати якісну та безпечну штучну ялинку: поради при купівлі новорічної красуні

Генератори під час блекауту: який обрати та як безпечно використовувати

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олег Туранский

    В 3 рази Дорожче , на Жаль !
  • Валентина Фаринюк

    с. Звонецька на Дніпрі. Дають 20 000 на пай. В кого два пая - 40 000.В кого 10 паїв - 200 000 грн в кінці року. Цілий Джек пот. А ГОРОДСЬКИМ людям що дають ??? ДУЛЮ??? Де городських НЕЛЬСОН МАНДЕЛА ?

keyboard_arrow_up