Як вибрати якісну та безпечну штучну ялинку: поради при купівлі новорічної красуні

Як вибрати якісну та безпечну штучну ялинку: поради при купівлі новорічної красуні
Фото ілюстративне
  • Для багатьох людей ялинка є головним символом Нового року та Різдва. Останнім часом покупці обирають саме штучну красуню. 
  • Щоб штучна ялинка дійсно прикрашала будинок і створювала святковий настрій, дуже важливо щоб вона була якісною. Нижче з фахівцями спробуємо розібратися, на що слід звернути увагу при виборі штучної ялинки.

Сучасна штучна ялинка — це дуже зручно і красиво: вона імітує натуральне дерево, при цьому не потребує води, не залишає сміття і може використовуватися протягом багатьох років. Щоб штучна ялинка дійсно прикрашала будинок і створювала святковий настрій, дуже важливо правильно обрати виріб. 

Переваги

З кожним роком штучні ялинки набувають все більшої популярності та попиту серед споживачів і це не дивно, адже вони мають низку переваг, серед яких:

  • дизайн — можна вибрати штучну ялинку будь-якого розміру та кольору;
  • довговічність — якісна штучна ялинка може прослужити 10-15 років за умови правильної експлуатації; 
  • легкість у догляді та чистота оселі — штучну ялинку можна легко мити, а голки з неї не обсипаються і не потрібно робити щодня прибирання та чистити килими; 
  • збереження природних ресурсів — хвойні дерева ростуть багато років, а потім прикрашають наш будинок всього декілька тижнів, що є недоцільним використанням природних ресурсів.

Матеріал

Якість штучної ялинки, залежить від матеріалу, з якого вона виготовлена, способу виробництва та оздоблення. При виборі якісної та безпечної для здоров’я ялинки, в першу чергу, слід звернути увагу на матеріал, з якого вона виготовлена. Відразу слід зазначити, що це пластичні маси, такі, як поліетилен, поліпропілен, полівінілхлорид (ПВХ), поліамідне волокно (волосінь, монофіламентна нитка) тощо.

Відео дня

Литі ялинки з поліетилену служать десятиліття, мають найбільш реалістичний вигляд та є абсолютно безпечними, але й коштують дорожче інших варіантів. 

Поліпропілен вважається найкращим матеріалом для створення штучних ялинок. Він максимально точно імітує живе дерево, а при правильному використанні прослужить такий виріб десятки років.

Ялинки з полівінілхлориду також дуже привабливі і реалістичні, стійкі до займання, більш демократичні за ціною, але не такі зносостійкі. 

Ялинки з волосіні дуже пухнасті та через маленьку товщину голок виглядають менш реалістично, їх не можна назвати зносостійкими та вогнетривкими. Проте вони також користуються попитом завдяки низькій вартості. 

Монофіламентна нитка — це досить жорсткий і якісний матеріал, який надає дереву пухнастість. В основному даний матеріал використовується для виготовлення штучних сосен.

Тип збірки

Існує три типи збірки штучних ялинок:

  • кріплення гілок за допомогою гачків. Кожна гілка окремо кріпиться до стовбура штучного дерева, через що доведиться витратити трохи більше часу на прикрашання «новорічної красуні». Такі вироби зручно зберігати, оскільки вони займають мало місця. Недолік — ризик, що якась частина дерева банально загубиться;
  • з шарнірним механізмом. Такі ялинки розкладаються і складаються за типом парасольки. Вироби дуже зручні у використанні. Недолік - ризик, що через час механізм зламається, тому користуватися такою ялиною слід акуратно. Моделі з таким механізмом є найдорожчими, і це необхідно враховувати;
  • нерозбірні ялинки. Вони вважаються найнадійнішими і довговічними. Недолік - незручність зберігання і транспортування.

Зовнішний вигляд

Для покупців важливий зовнішній вигляд пухнастої красуні. Слід звертати увагу на такі особливості:

  • якщо ялинка якісна, серед хвої не повинен бути помітним дріт-основа;
  • щоб виявити неякісний матеріал, потрібно погладити штучне дерево проти ворсу, потрогати голки, спробувати зігнути гілку;
  • хвоя повинна міцно кріпитися до основи, не обсипатися, вигнуті гілочки і голки повинні бути пружними і приймати початкову форму;
  • необхідно понюхати її голки та стовбур (якісні вироби не повинні мати різкий хімічний запах), провести рукою по «хвої» (вона має бути тверда та пружна, а також міцно закріплена).

Штучна ялинка з підсвічуванням: за і проти

Новацією останніх років є штучна ялинка з підсвічуванням. Такі ялинки мають вбудовані новорічні вогні з діодів. Деякі з них вже мають світловий контур, що виглядає ефектно та спрощує декорування. Такі вироби заощаджують час, необхідний для компонування гірлянд та рівномірний розподіл світла. Недоліки — подібні моделі вибагливі до зберігання. Крім того, якщо при черговому розбиранні внутрішній кабель буде надламаний, ялинка не тільки не світить, але й «закорочує» при включенні в електромережу.

Більшість штучних різдвяних красунь оброблені антипіреном, що робить їх безпечнішими в плані захисту від загоряння. Перед придбанням новорічного дерева з готовими гірляндами переконайтеся, що використаний матеріал відповідає стандарту CE. В цьому випадку вбудована лампочка не буде причиною того, що гілка з оголеними проводами почне плавитися.

Ціна

Ціна на штучну ялинку залежить від її розмірів, матеріалу, типу збірки, країни-виробника і безлічі інших чинників. На вартість дерева впливає наявність декору і додаткових аксесуарів. В інтернеті можна знайти штучну красуню і за 500 гривень, і за 60 тисяч гривень, все залежить від розміру, матеріалу та якості.

Сертифікат якості

В Україні діє ряд нормативно-правових актів та стандартів, вимогам яких повинні відповідати штучні ялинки. Про їх особливості розповідає Алла Тернова, завідувачка кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ.

—Так, вимоги та норми безпеки для здоров’я, а також порядок проведення державної санітарно-гігієнічної експертизи на етапах розробки, виробництва, зберігання, реалізації і методів досліджень регламентуються Державними санітарними правилами і нормами безпеки іграшок та ігор для здоров’я дітей, затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 30.12.1998 № 12 (ДСанПіН 5.5.6.012-98). Існує державний стандарт України ДСТУ 1724-92  «Іграшки. Прикраси ялинкові і ялинки штучні. Загальні технічні умови». Вимоги його є обов’язковими. Тому при виборі штучної ялинки потрібно обов’язково просити у консультанта сертифікат якості, який би свідчив про те, що штучна ялинка не містить шкідливих речовин (формальдегідів, фенолу) та є вогнестійкою. Також, на етикетці обов'язково має бути вказана фірма-виробник, країна та дата виготовлення.

Якщо вінничани  вирішили придбати штучну ялинку, фахівці рекомендують — будьте обережними з бенгальськими вогниками, гірляндами та розташовуйте ялинку подалі від батарей і систем теплопостачання.

 

Читайте також:

Генератори під час блекауту: який обрати та як безпечно використовувати

Як зберегти електроприлади під час аварійного відключення світла? Запитали у експертів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up