Генератори під час блекауту: який обрати та як безпечно використовувати

Генератори під час блекауту: який обрати та як безпечно використовувати
  • В Україні користування генераторами під час відключень живлення вже спричинило кілька трагічних випадків. Причина — встановлення приладу в приміщенні.
  • Запитали у фахівців, які генератори найпопулярніші та як ними безпечно користуватися. 

Ворог системно пошкоджує енергетичні обʼєкти інфраструктури по всій території України. Через постійні відключення світла українці почали запасатися альтернативними джерелами енергії для своїх осель.

Найпопулярнішими з них є генератори. Таке джерело енергії у домівках — це не лише вихід із ситуації. За неправильного використання такі механізми можуть принести чимало шкоди.

Вже шестеро людей на Київщині та Одещині загинули від чадного газу генераторів, які були встановленні в приміщенні. А 30-річний чоловік з Вінниці отримав опіки від генератора, який загорівся: 

Відео дня

Управління ДСНС закликає обов'язково дотримуватися правил пожежної безпеки, щоб генератор не наробив біди.

Фахівці наголошують на таких моментах:

  • генератори можна використовувати тільки на відкритому повітрі,
  • під час роботи він виділяє чадний газ, який є небезпечним для життя і взагалі не має потрапляти до приміщення,
  • встановлюйте генератор так, щоби відстань до найближчої поверхні (стіни, вікна тощо) була не менше за шість метрів,
  • це важливо, тому що під час роботи він сильно нагрівається й предмети поблизу можуть спалахнути,
  • заправляйте генератор на відкритому повітрі й тримайте паливо якомога далі,
  • варто встановити обладнання у недоступному для дітей і тварин місці. 

Загалом виділяють такі типи генераторів: бензинові, дизельні, газові, комбіновані (газ + бензин), інверторні генератори. Найбільш відомі та доволі популярні в побутовому використанні бензинові генератори.

Бензиновий генератор

Портативна електростанція або бензиновий генератор — розумне і відносно економічне рішення в умовах, коли навантаження на основне джерело електропостачання чи завелике, чи це джерело відсутнє в принципі.

Портативні електростанції є джерелом підвищеної небезпеки, тому дотримання правил безпеки при роботі з ними суворо обов'язкове. Це не тільки захищає людей, які працюють з бензогенератором, але і дозволяє продовжити термін роботи самого апарату.

Алла Тернова, завідувачка кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ розповіла, як безпечно користуватися бензиновим генератором.

— Генератор розміщується суворо на відкритому повітрі або в просторому приміщенні з працюючою вентиляцією і можливістю провітрювання, так, як він виділяє чадний газ, — говорить фахівець. — Не можна розміщувати бензогенератор у замкнутому приміщенні. Відстань до стін та іншого обладнання повинна бути більше одного метра. Техніка безпеки при роботі з бензогенератором забороняє перебувати поруч будь-яким стороннім особам або тваринам. Подбайте про це, особливо при розміщенні генератору на відкритому повітрі. Не ставте генератор у вибухонебезпечному середовищі. Не відкривайте кришку бензобаку при включеному двигуні. Будь-яке пошкодження електричних кабелів повинно бути ліквідовано негайно. Замініть пошкоджену ділянку або ізолюйте її. Не торкайтеся оголених дротів і стежте за силовими кабелями генератору. Вологе середовище небезпечне для двигуна. Бензиновий генератор заборонено вмикати в умовах підвищеної вологості, під час дощу або снігу. Не торкайтеся генератору вологими руками!

Переваги бензинових генераторів для дому: невеликий рівень шуму, невисока вартість, за низьких температур запустити бензиновий генератор легше, аніж дизельний.

Недоліки бензинового генератора: нездатність працювати довгий час без перерви, через високу вартість бензину кожен кіловат виходить відносно дорого. Особливо у наш час.

Дизельний генератор

Хорошою альтернативою є дизельні генератори. Існують мобільні, з повітряним охолодженням, і стаціонарні, які потребують рідинного охолодження.

Дизельні генераторні установки є складними електромеханічними пристроями, які здатні виробляти енергію, необхідну для живлення різних споживачів. Їх дуже часто використовують в якості автономного або резервного електропостачання. Застосовують вони і в побуті, і в промисловості. Водночас дуже важливо під час роботи з подібними установками дотримуватися необхідних правил техніки безпеки.

Для кожної конкретної моделі виробник обов'язково вказує всі необхідні захисні заходи, яких слід дотримуватися при роботі з ним.  

— Проте, можна виділити деякі загальні для всіх пристроїв заходи безпеки, дотримання яких допоможе уникнути багатьох проблем, — говорить завідувачка кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва. — Уважно прочитати й вивчіть все, що написано в керівництві по експлуатації генераторної установки. Подбайте про наявність необхідних засобів пожежогасіння на випадок займання, обов'язково придбайте спеціальний захисний одяг, у вас повинні бути: міцні гумові рукавички, взуття на щільній бажано гумовій підошві, спеціальні засоби для захисту очей і вух.  

Перед увімкненням ретельно перевірте стан електричної проводки, вона не повинна мати ніяких пошкоджень або дефектів, на контактах не повинно бути слідів корозії.Не встановлюйте апарат в малогабаритних закритих приміщеннях без належної вентиляції. Уникайте контакту з оголеними проводами та елементами конструкції дизель-генератора, що активно обертаються, (маховик, механізм силової передачі тощо). Категорично заборонено самостійно вносити будь-які зміни в конструкцію пристрою.

Також не забувайте і про те, що заходи безпеки також стосуються і дбайливого ставлення до навколишнього середовища. Не виливайте масло на землю, дотримуйтесь встановлених норм утилізації відпрацьованого мастила і дизельного палива. Згідно з діючими нормативними документами. 

Правила експлуатації дизельних електроустановок:

  • підключати обладнання до електричної мережі повинен кваліфікований електрик, що має відповідні навички та досвід;
  • знімаючи акумулятор, не забувайте про необхідність ізолювання плюсової клеми;
  • обов'язково дизельна генераторна електростанція повинна бути заземлена, не повинно бути контакту з металевими трубопроводами, за якими йде рідке пальне або газ;
  • ніколи не змішуйте різні типи моторного мастила і не використовуйте мастила, які не відповідають стандартам якості, в'язкість і інші параметри, оптимальні для вашого пристрою, легко знайти в інструкції;
  • перевіряйте, яке паливо використовуєте, дизель повинен бути якісним — в ньому не повинно бути ніяких домішок і присадок, оптимальне цетанове число від 45, вміст сірки — не більше 0,05%;
  • ніколи не перевищуйте максимально допустимий струм для кожного окремого роз'єму. 

— Основними перевагами  дизельного генератора є те, що двигун добре переносить великі навантаження, може працювати довгий час без перерви і економічно менш затратний, — говорить Алла Тернова. — Недоліки дизельного генератора — це високий рівень шуму, громіздкість, висока ціна.

На що варто звернути увагу під час вибору генератора у будинок чи квартиру:

  • потужність — розрахуйте сумарну потужність (Вт) вашого квартирного обладнання, від цього відштовхуйтесь під час вибору генератора: чим вища потужність, тим довше зможе працювати генератор,
  • час автономної роботи — звертайте увагу, скільки часу генератор зможе забезпечувати ваші електронні прилади у квартирі,
  • кількість і тип розеток або портів для підключення приладів до генератора.
  • принцип роботи та тип палива,
  • фазність — генератори бувають одно- і трифазними або комбінованими.
  • режим шуму — чим менший, тим краще,
  • додаткові функції: автоматичний регулятор напруги, датчик рівня палива, лічильник мотогодин, вольтметр, дисплей тощо.

Дотримання правил експлуатації убезпечить вас і зробить роботу дизельної електростанції максимально ефективною, комфортною та безаварійною. Суворе дотримання того, що написано в технічній документації виробником, допоможе знизити ризики отримання травм, виникнення займань та інших неприємностей.

 

Читайте також:

Як зберегти електроприлади під час аварійного відключення світла? Запитали в експертів

Як зберегти продукти в холодильнику під час аварійного відключення світла: поради фахівців

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Микола Мартюк

    Яку фазність краще вибрати?

keyboard_arrow_up