Як зберегти електроприлади під час аварійного відключення світла? Запитали у експертів

Як зберегти електроприлади під час аварійного відключення світла? Запитали у експертів
Фото ілюстративне
  • Через атаки критичних об'єктів інфраструктури в країні спостерігаються проблеми з електропостачанням, через що в багатьох містах вводиться аварійне відключення світла.
  • Як правильно включати і відключати електроприлади, щоб вони не перегоріли, які стабілізатори використовувати? Ми запитали в спеціалістів.

Для того, щоб підтримати енергосистему, в Україні відбуваються аварійні  відключення світла. І щойно відновлюють електропостачання, всі споживачі одразу вмикають потужні побутові прилади. Але через перепади напруги можуть постраждати холодильники, мікрохвильовки, пральні машини тощо. 

Ми запитали в товарознавців  Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ, як через проблеми зі світлом, врятувати побутову техніку від поломок. 

— Є два проміжки часу, що вважаються піковими в Україні. Зранку з 07:00 до 11:00 та ввечері — з 18:00 до 23:00 години, — говорить Алла Тернова, завідувач кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва. — Наразі є декілька методів, що дозволяють перевірити рівень напруги та наявність великих перепадів у приміщенні. Найпростіший: увімкнути світло в час пік і подивитися на лампочку. Якщо вона блимає, то краще вимкнути прилади з розетки, бо це вже точно є якісь перепади. Показниками перепадів є повільне нагрівання електричних приладів, гудіння трансформаторів.

Відео дня

Коли вмикати електроприлади?

Для того, щоб не нашкодити техніці та електромережі, фахівці рекомендують правильно вмикати прилади після стабілізаційних відключень.

  1. Якщо у вас зникло світло через стабілізаційне відключення за графіком — відключіть від мережі всі енергоємні прилади: пральні машини, чайники, бойлери, електронагрівачі, електроопалення, електроплити. А також вимкніть світло в приміщеннях.
  2. Після того, як у вас з’явилось світло, одночасно не включайте всі енергоємні прилади (обігрівачі, бойлери, електроплити, електрочайники тощо). Якщо у вас вдома декілька енергоємних приладів, обмежтесь під’єднанням до мережі одного приладу, а інший включіть в інший період часу, обов’язково відключивши попередній.
  3. Енергоємні прилади, які мають таймери включення, запрограмуйте на роботу в нічний час з 00.00 до 06.00 ранку.
  4. Людям, які користуються електродвигунами та насосними станціями, рекомендують відключати їх від мережі (електродвигуни дають надзвичайно високе навантаження на електромережі під час свого пуску). Вмикайте їх за 20-30 хвилин після появи електроенергії.
  5. Бізнес-клієнтів просять відмовитись від використання зовнішнього освітлення фасадів офісів, ресторанів, торгових центрів.

Стабілізатори і реле

Також експерти рекомендують визначитись, які прилади у домі є необхідними для систематичного користування. Це може бути звичайне світло у кімнатах; помпа, що забезпечує дім теплом; сигналізація; холодильник; робота насоса, що подає воду зі свердловини; автоматичні ворота тощо. Далі варто розглянути всі варіанти додаткового захисту приладів від перепаду напруги.

— Насамперед, це може бути система Power Bank, що має функцію подвійного перетворення електричної енергії, — каже Алла Тернова. — На вході до Power Bank енергія може бути будь-якого рівня (170 В чи 240 В). Завдяки спеціальним функціям прилад вирівнює електричну енергію і передає її вже побутовим приладам. До того ж, його можна зарядити навіть, через сонячну панель, що цілодобово буде підзаряджати його. В період відсутності зовнішнього живлення він передає електроенергію для роботи важливих приладів у будинку. Завдяки цьому освітлення в будинку без зовнішнього живлення може протриматися дві, а то і три доби. 

Сьогодні жителям квартир та приватних будинків пропонується чимало інших варіантів убезпечення побутових товарів від перепадів електроенергії. Можна просто щоразу вимикати електричні прилади з розетки, коли помітні миготіння звичайної лампочки або, якщо освітлення починає слабшати. Якщо ж немає бажання та змоги постійно відслідковувати перепади електроенергії, потрібно встановити реле або стабілізатор напруги. 

— Реле напруги встановлюють для забезпечення простої функції захисту — при зростанні або падінні напруги в домашній електромережі реле спрацьовує і повністю відключає проводку, пояснює творарознавець.— Надалі пристрій постійно перевіряє показники напруги і, якщо вона знаходиться в межах допуску, реле автоматично запускає подачу електроживлення. Ця система захисту буває не завжди зручна для споживачів. Як правило, коливання напруги в домашній електромережі можуть тривати досить довго — і в результаті прилади залишаються або довгий час взагалі знеструмленими, або працюють періодично. Перевага реле полягає в його невисокій вартості і надійній роботі, проте можливі незручності. Адже в разі нестабільної роботи електромережі цей прилад залишить без джерела енергопостачання всю побутову техніку в приміщенні.

Стабілізатор напруги захищає домашні прилади за іншим принципом. Він має надчутливу електроніку, також наділений багатьма перевагами перед захистом, який здійснює реле. З його допомогою подача енергії не припиняється, а напруга вирівнюється, перетворюється в таку, що підходить для безпечної роботи побутових електроприладів. Зараз виготовляють декілька типів стабілізаторів — між ними існує тільки відмінність у потужності навантаження і способах стабілізації. Стабілізатори напруги потребують підключення до захисної заземлюючої системи, завдяки чому ці пристрої оберігають людину від ураження електричним струмом.

 

Читайте також:

Як зберегти продукти в холодильнику під час аварійного відключення світла: поради фахівців

Про графіки аварійних відключень світла у Вінниці. Чому не завжди співпадають час і адреси?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Електрик Вінниця

    Ви краще розкажіть людям, як через спожитих дев'ять кВт будуть платити приблизно за одинадцять, також яка економія може бути з віяловими відключеннями, адже будинки охолоджуються, боцлери тахолодильники втрачають температуру і працюють довше

    Олег Каськов reply Електрик Вінниця

    Віктор Балактіонов то обігрівачі теж закликають вимикати.

    Електрик Вінниця reply Електрик Вінниця

    Олег Каськов кондиціонери можуть працювати в якості обігрівача. Правда не всі

    Олег Каськов reply Електрик Вінниця

    Віктор Балактіонов а ще вони пропонують менше користуватися кондиціонерами. В листопаді. КОНДИЦІОНЕРАМИ!

keyboard_arrow_up