Все, крім «Олів'є». Вінницькі шефи та гастроблогери дали рецепти страв до святкового столу

Все, крім «Олів'є». Вінницькі шефи та гастроблогери дали рецепти страв до святкового столу
Олена Павлова, Андрій Паньковський, Дмитро Годлевський
  • Новорічні свята на порозі, а господині в роздумах, що ж приготувати на святковий стіл. 
  • Пропонуємо рецепти від знаних вінницьких шефів і гастроблогерки.
  • На вигляд вишукані страви насправді легкі у приготуванні. Вони точно стануть родзинкою вашого столу.

Традиційні «Олів'є» та «Шуба» набридли? Рекомендуємо страви для поціновувачів високої кухні від шеф-кухарів вінницьких ресторанів та подільські смаколики від фудблогерки.

Андрій Паньковський, шеф-кухар ресторану «Хутір» 

За словами шеф-кухаря Андрія Паньковського його салат «Пате» прийдеться до смаку представницям прекрасної половини, соковитий стейк сподобається мужнім чоловікам,  рибу та страви з морепродуктів полюбляють майже усі гурмани.

Відео дня

Запечена скумбрія

Запечена скумбрія проста у приготуванні страва. Буде смакувати і на Різдво, стане окрасою столу і в Новорічну ніч.

Продукти:

  • скумбрія
  • соєвий соус
  • лимон
  • оливкова олія
  • сіль, перець
  • чебрець

Спосіб приготування:

Скумбрію почистити, посолити і поперчити. Маринувати у соєвому соусі з лимоном і чебрецем, додати трішки олії. Рибу можна смажити на мангалі, грилі або сковороді. Подавати з картопляним пюре, міксом салату та помідорами чері. Заправити такий салат можна олією, майонезом або сметаною, на вибір.

Салат «Пате» 

Смачна страва і яскрава подача. Шеф-кухар рекомендує до святкового столу легкий у приготуванні, смачний салат. 

Склад:

  • Курячий паштет
  • Мікс салату
  • Сіль, перець
  • Медово-гірчичний соус
  • Фломбовані кусочки яблука (обсмажені)
  • Глянець з томатного соку
  • Джем з апельсинових скоринок 

Приготування:

 Мікс салату заправляємо медово-гірчичним соусом та джемом з апельсину. Паштет декоруємо у вигляді томатів “Черрі”. Викладаємо поверх салату разом з фломбованими яблуками. Блюдо прикрашаємо чіпсами з льону та глянцем з томатного соку.

Стейк  «New York» 

Ну і яке застілля без м'ясної страви. Андрій Паньковський пропонує телячий стріплойн з ягідним соусом — шедевр кулінарного мистецтва. 

Склад:

  • Телятина (філейна частина)
  • Сіль, перець 
  • Ягоди: ожина, журавлина, смородина
  • Червоне вино
  • Вершкове масло
  • Чебрець, розмарин. 

Приготування:  

Телятину обсмажити на грилі, додати сіль, перець. Із ягід та вершкового масла зробити соус, додати ароматні трави. Порізати на шматки. Стейк подавати з соусом, прикрасити ягодами.

Пюре з морепродуктами

На гаряче шеф-кухар рекомендує наступну страву: морепродукти з пюре з коренеплодів на вершковій основі та апельсиновою цедрою. 

Склад:

  • Коренеплоди (морква, селера, картопля)
  • Сіль, перець
  • Вершкове масло
  • Вершки
  • Морський коктейль (мідії, креветки тигрові)
  • Бульйон
  • Цедра апельсину
  • Прованські трави

Приготування:

Відварити коренеплоди, додати сіль, перець, вершкове масло. До бульйону з морепродуктів додати вершки, апельсинову цедру і прованські трави. Пюре залити бульйоном, прикрасити мідіями та креветками.

Дмитро Годлевський, шеф-кухар ресторану «Квітень»

Дмитро Годлевський поділився рецептами солодких страв. Десерт Чізкейк куштували майже усі, а а от крем-суп з гарбузом, хурмою та апельсином може здивувати гостей у Святвечір.

Пікантний крем-суп з хурмою і апельсином

Продукти:

  • гарбуз -1 кг
  • хурма 
  • апельсин 
  • цукор - 50 гр
  • оливкова олія- 50 гр
  • чебрець
  • мед - 25 гр
  • морква - 250 гр
  • вода - 350 гр
  • ванільний цукор -1 пачка.

Спосіб приготування:

Гарбуз очищаємо і видаляємо насіння. Нарізаємо гарбуз і викладаємо у форму. Поливаємо оливковою олію, додаємо гілочку чебрецю і цедру 1 апельсина. Запікаємо в духовці при 160 градусах  25 -30 хв. до готовності. Моркву відварюємо. Потім в блендер поміщаємо гарбуз, моркву одну хурму і все перебиваємо до однорідної кремової маси. Якщо суп занадто густий, додаємо кип'ячену воду. Додаємо ванільний цукор. При подачі прикрашаємо апельсином, хурмою, гілочкою м'яти і поливаємо медом.

Десерт «Чизкейк»

Продукти:

  • Печиво пісочне - 200 гр.  
  • Масло вершкове - 100 гр.  
  • Ванільний цукор - 10 гр.  
  • Яйця -7 шт.   
  • Цукор - 200 гр.   
  • Сир м'який, знежирений - 900 гр. 
  • Лимонна цедра -10 гр. 
  • Крохмаль - 25 гр.

Спосіб приготування

Масло разом з печивом подрібнюємо у блендері до однорідної маси. Форму змащуємо маслом, викладаємо туди отриману масу і випікаємо у духовці 10 хвилин. Чотири яйця додаємо у цукор, у решти яєць відділяємо жовтки і теж додаємо у цукор. Яйця збиваємо разом з цедрою та ванільним цукром, поки маса не збільшиться вдвічі в об’ємі. М'який сир перетираємо через дрібне сито. До отриманої яєчної маси додаємо перетертий сир та крохмаль і перемішуємо. Коли печиво у формі вистигне, викладаємо яєчно-сирну суміш у форму поверх печива. Запікаємо у духовці при 160 градусах півгодини. Прикрашаємо фруктами.

Олена Павлова, фудблогерка

Гастроблогерка з Вінниці Олена Павлова вже роками збирає забуті рецепти подільської кухні, які не лише смачні, а ще й дуже доступні у свята і в будні.

Щічки із чорним соусом

Взимку, і особливо до свят, добре заходять рецепти, що не потребують довгого процесу приготування. Наприклад, щічки, рецептом яких поділилась фудблогерка Олена Павлова. 

— Берете щічки молодого теляти, очищуєте від плівок і нарізаєте шматочками десь три на чотири сантиметри, обсмажуєте в невеликій кількості олії, перекладаєте разом з тим соком, що виділився, у невеликий, з товстим дном казанок або каструльку, —розповідає Павлова.— Додаєте бульйону пів склянки або води, корені, які вам до вподоби, — петрушку, селеру, пастернак або все разом… Тоді цибульки з морквою та півтори години на маленькому вогні це все томите. Тим часом замочене з ночі сорго ставите на вогонь.

За словами господині, до страви можна приготувати ще й соус, буде ще смачніше.

— Візьміть 250 г чорної горобини, 80 г цукру, 100 мл води, сушений часник, трави прованські, петрушку свіжу, зубчик свіжого часнику, олію. Ягоди 15 хвилин варити з водою. Додати цукор і сушені спеції та варити ще 10 хвилин. Має тихо булькати, але не кипіти, потім трохи охолоджуєте й додаєте свіжі трави та часник, трохи солі, ложку олії. Терпкий і чорний, як ніч, соус готовий.

Овочеве меживо

Меживо дуже часто плутають з рагу. Але це різні страви. У меживі круглі шматочки баклажанів зберігають свою форму, а тому страву при приготуванні не перемішують, а перекладають шарами. 

Складові: середні баклажани —  3 шт; невеличкі томати —  6 шт; велика цибулина —  1 шт; сіль;перець,трави, які полюбляєте; часник;зелена петрушка з кропом. 

Приготування. Спочатку нарізаєте гарними кружальцями баклажан, широко, приблизно по сантиметру. Замочуємо в солоній воді на 15 хв. Далі трохи обсушуємо та добре обсмажуємо. Але не лиймо багато олії, хай вони будуть зі скоринкою. Викладаємо на велику таріль. 

Тим часом у олії смажимо дрібно порізану цибулину, до золотавого кольору. Присолюємо. 

Окремо смажиться шість помідор. Потім у великій сковороді перекладаєте шарами баклажани і помідорки з цибулькою. Поливаємо овочевим бульйоном або водою, кладемо ложку смальцю і хвилин 20 тушкуємо на маленькому вогні. Коли знімаємо - вичавлюємо два зубчики часнику. Подається як гарячим, так і холодним. 

Фарширований короп

У Жмеринці господині мають вміти готувати фаршировану рибу, як мінімум, п'ятьма способами. У кожної риби були свої "коронні", неповторні інгредієнти —  у сухуватої щуки, жирного коропа чи вишуканого судака. І досі жоден святковий стіл у вінницьких господинь не обходиться без цієї страви. 

Складові. Дзеркальний короп — 2 штуки (біля 4 кг); буряк — 2 штуки; морква — 3-4 штуки; цибуля -— 3 штуки; хліб або печиво "Наполеон" —  250-300 гр; яйця -—  4 штуки; олія — 50-60 г; сіль; мелений чорний перець; цукор; молоко; вода. 

Приготування. У цьому рецепті найважче для мене —  зняти шкіру так, щоб її не пошкодити, тому робіть все обережно і повільно. Далі відділіть філе від кісток, пропустіть через м'ясорубку, окремо замочіть хліб або печиво у молоці. Нашаткуйте цибулю, натріть моркву та буряк. Одну цибулину пропускаємо через м'ясорубку та додаємо до фаршу, одну смажимо на олії та також додаємо до фаршу. Теж саме робимо з морквою. Дві морквини, одну цибулину та буряк нарізаємо кружальцями, з них ми сформуємо "подушку". 

Фарш солимо та додаємо спеції: перець, коріандр, сушений часник, сушену петрушку, сушений імбир. Фаршируємо рибу обережно і неповно, бо фарш натягнеться і збільшиться в розмірах. 

На дно товстостінної форми викладаємо шарами моркву та буряк, викладаємо рибину, змащуємо соусом. Соус: вершки збити з соєвим соусом. Накриваємо перші півгодини пергаментом, потім ще півгодини без пергаменту, до скоринки апетитної. Подаємо охолодженою з соусом з білого хріну.

 

Читайте також:

Про улюблену «Олів'єшечку»: скільки нині коштує святковий салат?

Астропсихологиня про 2024-й: що принесе з собою рік, прогнози, виклики і перспективи

Новорічний декор 2024: дізналися про кольорову гамму свята і вартість прикрас

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Алла Лищенюк

    Чого ж вони такими схудлими виглядают?Мабуть голодають?😡
  • Раїса

    А оливье что вам в нос колет? Обязательно будет оливье!!!!

    Hanna reply Раїса

    Руснею смердить

    Раїса reply Hanna

    А ты не нюхай! 😅
  • Аркадій

    ПОТРІБНА ДОПОМОГА!!!! Я батько одинак, у мене дві доньки 4 та 8 років. Ми переселенці. Хто може допомогти продуктами або коштами в борг? ( Навіть 50 грн дуже допоможуть, тому що їжі немає взагалі) або роботою, візьмуся за будь-яку, клянуся життям своїх дітей, що це не обман!

    4132827017227280
  • Lesia

    такі пости треба давати не пізніше п'ятниці. боюсь, ваші читачі вже наколотили олів'є

keyboard_arrow_up