Про улюблену «Олів'єшечку»: скільки нині коштує святковий салат?

Про улюблену «Олів'єшечку»: скільки нині коштує святковий салат?
  • Новий рік вже зовсім близько, і, незважаючи на всі труднощі, більшість українців будуть його святкувати.
  • Традиційно на Новий рік в Україні готують багато страв. Але серед них є така, яку готують більшість — салат «Олів'є».
  • Тому саме про вартість продуктів на цю страву поговоримо далі.

Науковці Інституту аграрної економіки порахували вартість новорічного столу 2024 року за середніми цінами супермаркетів України станом на початок грудня. Скільки коштуватиме улюблений новорічний салат «Олів'є»?

Індекс салату «Олів'є»

Цьогорічний салат «Олів'є» коштуватиме 285,46 грн — за рік його приготування подорожчало на 1,3%.

Найдорожчими інгредієнтами страви цього року стали: ковбаса — 127 грн за 0,5 кг (зростання цін у середньому на 10%), солоні огірки – 38 грн за 200 г (+9,2%), 180 г майонезу — 22,9 грн (+6,9%). Подорожчала також картопля, ціна на зелений горошок не змінилася. На решту складових салату — яйця, морква, цибуля — ціни знизилися.

Відео дня

Ціни на інгредієнти цієї страви такі:

  • ковбаса варена — 127 гривень за 0,5 кг.;
  • солоні огірки — 38 гривень за 200 г.;
  • 180 г. майонезу — 22,9 гривні;
  • картопля — 11,68 гривні за п’ять штук;
  • зелений горошок — 45 гривень за 0,5 кг.;
  • шість яєць — 34,56 гривні;
  • дві моркви (385 г.) — 3,33 гривні;
  • дві цибулини (250 г.) — 3 гривні.

Вартість продуктів у Вінниці

  • ковбаса варена — 100 грн/500 грам,
  • мариновані огірки — 80 грн/400грам; 
  • майонез — 34 грн/200г;
  • картопля — 10 грн/кг;
  • зелений горошок — 55 грн/420г;
  • шість яєць — 47 грн (70 грн за десяток),
  • морква — 0,88 грн/100г;
  • цибуля — 13 грн/кг.

Історія салату «Олів'є»

Славнозвісний салат отримав назву на честь свого творця — французького шеф-кухаря Люсьєна Олів'є. Кулінар тримав ресторан паризької кухні «Ермітаж» в москві на початку 60-х років ХІХ століття.

Первинно це був не салат. Спочатку кухар придумав страву, яка мала назву «Майонез з дичини». Для нього на тарілку викладали шматки філе рябчиків та куріпок в перемішку з кубиками желе з бульйону. Поряд розкладали варені ракові шийки, политі соусом «провансаль». У центрі накладали гору подрібненої кубиками картоплі з маринованими корнішонами. Прикрашали рубленими яйцями, які були лише елементом декору.

За переказами, змішати усі складники салату шеф-кухар Олів'є вирішив тоді, коли одного разу побачив, що саме так зробив один з відвідувачів його ресторану. Оновлений варіант став популярним і приносив творцю гарний прибуток.

Кулінар Олів'є тримав у секреті свій фірмовий рецепт аж до смерті у 1883 році. Він так ним не поділився ним. До наших часів дійшов рецепт «Олів'є» з ХХ століття, з вареною ковбасою і горошком.

Нещодавно журналісти «20 хвилин» з фахівцями Вінницького торговельно-економічного інституту проводили експертизу «Лікарської» ковбаси. З чого зроблена варена ковбаса з полиць наших магазинів — читайте за посиланням.

 

Читайте також:

Від 100 гривень до 12 тисяч. Де і за скільки можна купити живу ялинку у Вінниці?

Що буде з цінами на нерухомість у Вінниці: головні тренди та прогнози

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Людмила Луппа

    ФУ олів'є

keyboard_arrow_up