Скільки у Вінниці коштує орендувати квартиру та як змінився ринок нерухомості

Скільки у Вінниці коштує орендувати квартиру та як змінився ринок нерухомості
  • Скільки коштує оренда квартир у різних мікрорайонах нашого міста та яке житло пропонують за ці гроші?
  • А також розповідаємо, чи змінилася ситуація з кількістю квартир під оренду та попитом на них?

З початку повномасштабного вторгнення інтерес до оренди житла у Вінниці суттєво виріс, оскільки наше місто стало місцем прихистку багатьох переселенців. А яка ситуація з ринком нерухомості зараз? Ми запитали у голови вінницького регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості Лілії Пшеничної. 

— Справедливості заради треба сказати, що кількість нових об'єктів на оренду, що з'являються у Вінниці щодня вимірюється зовсім не сотнями. Якщо проаналізувати інформацію із закритих професійних ріелторських чатів, то кількість таких новинок в день близько кількох десятків, — розповідає спеціалістка. — Чи може така кількість квартир задовольнити існуючий попит на них? На 100% не скаже ніхто, але зважаючи, що деякі пропозиції після своєї появи і до моменту здачі в оренду можуть бути в рекламі по декілька тижнів, то це може наштовхнути на думку, що попит ближче до нормального рівня, чим до ситуаційного ажіотажного, який був наприкінці лютого 2022 року. 

За словами спеціалістки, на оренду житла у Вінниці найбільшим попитом продовжують користуватись одно- та двокімнатні квартири в середньому ціновому сегменті. Також присутній одвічний попит на малогабаритні бюджетні помешкання, і цей попит явно переважає реальну пропозицію. Трикімнатні квартири також знаходять своїх поціновувачів, адже для великих родин саме це найзатребуваніший тип житла. 

Відео дня

— Окремим пластом виступає оренда приватних будинків попит на які, у порівнянні з минулими періодами, зберігається на доволі стабільному рівні. Ну і вишенькою на торті буде оренда помешкань у новобудовах, яка продовжує пропонувати доволі велику кількість пропозицій на різний смак і гаманець, — каже Лілія Пшенична. — Якщо аналізувати зміну цін загалом по ринку за останні 3-6 місяців, то варто зауважити, що оренда житла стала доступнішою в ціновому вимірі, але не більше чим на 5-10%. Суттєво це чи ні — важко сказати. Але те, що нині зростання цін не відбувається вже свідчить про те, що показники попиту і пропозиції досить наближені один до одного.

Фахівчиня розповідає про ще одне цікаве спостереження: ціни на оренду нерухомості станом на зараз дуже наближені до тих цін, які спостерігались до початку повномасштабної війни росії проти України. Однак ціни наближені, якщо їх порівнювати у доларовому еквіваленті між собою. Зважаючи на те, що левова частка орендарів отримають свої заробітні плати у гривні, то такий стан справ однозначно грає не на їхню користь. 

— Серед тенденцій можу відмітити, що нині ріелтори часто отримують запити на пошук житла із повною комплектацією, включаючи найнеобхідніші дрібниці. Люди, що вимушено покинули свої домівки і майже нічого не мають у своєму розпорядженні, крім особистих речей, винаймаючи житло, віддають перевагу тим варіантам, де не потрібно здійснювати додаткових витрат на оздоблення помешкання, — підсумовує Лілія Пшенична. 

Скільки коштує орендувати житло?

Тож, за скільки зараз пропонують орендувати квартири у Вінниці? Переглянули ціни у трьох мікрорайонах нашого міста. 

За однокімнатні квартири у цьому районі просять від 5-6 тисяч гривень і до 18 тисяч. Середні ціни коливаються у межах 9-10 тисяч гривень. Торік у серпні вони були у межах 10-12 тисяч.

До прикладу, за однокімнатну квартиру на Магістрацькій просять 9 тисяч. За ці гроші пропонують квартиру площею 30 м². Власники описують деталі так: «Хороший житловий стан, перший поверх, свій власний вхід у квартиру. У кроковій доступності, все найнеобхідніше».

За двокімнатну квартиру в серці нашого міста просять щонайменше 7-8 тисяч. У 2022 році за такі гроші теж можна було знайти квартиру. У середньому цьогоріч за оренду двокімнатних квартир просять 12-13 тисяч. 

Наприклад, на вулиці Гоголя за 12 тисяч можна знайти двокімнатну квартиру на чотири спальних місця та із загальною площею 57 м². Опалення — індивідуальне, у квартирі є всі необхідні меблі та техніка. 

Щодо трикімнатних квартир у цьому районі, то найдешевші ціни — 11-13 тисяч. За 16 тисяч на Соборній, наприклад, ми знайшли квартиру з новим ремонтом та площею 65 м². 

У цьому мікрорайоні пропозицій теж чимало. Ціни на однокімнатні квартири стартують від 7-9 тисяч гривень. Торік, до слова, за такі суми теж можна було знайти варіанти житла на Вишеньці. У середньому ціни коливаються у межах 10-12 тисяч.

Найдорожчий варіант однокімнатної квартири у цьому районі — 20 тисяч. За ці гроші ви отримаєте квартиру з сучасним ремонтом та всією необхідною технікою, площею 50 м².

За двокімнатну квартиру у цьому районі щонайменше треба заплатити 10 тисяч гривень. А за трикімнатну — від 11-12 тисяч. До прикладу, на вулиці Андрія Первозванного пропонують трикімнатну квартиру на п’ять спальних місць за 15 тисяч гривень. Житло площею 106 м², у квартирі автономне опалення, підігрів підлоги. Є вся техніка і меблі.

У цьому мікрорайоні ціни на однокімнатні квартири стартують від 8 тисяч і сягають 18 тисяч гривень. В середньому — 10 тисяч. Наприклад, на вулиці Максима Шимка здають квартиру за 11 тисяч гривень. У квартирі індивідуальне опалення, тепла підлога, кондиціонер, є комірчина. Загальна площа 48 м². 

Ціни на двокімнатні квартири стартують від 8-9 тисяч гривень. У середньому 10-12 тисяч. Найдорожчі варіанти сягають 16-18 тисяч гривень. Наприклад, на проспекті Коцюбинського за 10 500 гривень пропонують квартиру на п’ять спальних місць з індивідуальним опаленням та всіма необхідними меблями, технікою. 


Читайте також:

Відновлюють реконструкцію Батозької: коли дозволять рух громадського та приватного транспорту?

Демонтували чи вкрали? Про сходи, яких більше немає перед колишнім кінозалом «росія»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Андрій Руданський

    Той випадок коли орендую дешевше)

keyboard_arrow_up