Чи безпечні ліфти у Вінниці? За рік у місті провели капремонт лише у десятьох підйомниках

Чи безпечні ліфти у Вінниці? За рік у місті провели капремонт лише у десятьох підйомниках
  • Минулого тижня на Пирогова, 59А під час ремонтних робіт у ліфті загинув механік. За фактом його загибелі поліція відкрила кримінальне провадження і має з’ясувати, що призвело до трагедії.
  • Зараз у Вінниці понад 1000 ліфтів, з них лише трохи більше 340 з диспетчерським зв’язком. Більша частина підйомників вже перевищила строк експлуатації в 25 років.
  • Тим часом, упродовж 2021 року у місті провели капітальний ремонт лише у десятьох ліфтах. Як це відбувається та скільки коштує — читайте в матеріалі.

Через те, що ліфт у десятиповерхівці зупинився в черговий раз, жителі дому на Пирогова, 59А викликали ремонтну бригаду. У четвер, 15 липня, один з механіків, 48-річний Костя загинув під час роботи у підйомнику, вік якого сягнув 28 років. Детальніше про це ми писали у матеріалі:

Як розповіли у департаменті житлового господарства Вінницької міськради, протягом 2021 року у Вінниці зробили капремонт 10-ти ліфтів. Такі роботи відбуваються у двох форматах фінансування.

Відео дня

— В нас є порядок проведення капітального ремонту ліфтів, відповідно до нього є два формати, якими можуть скористатися співвласники. При першому капітальному ремонті, після створення ОСББ мешканці визначають, що це саме ліфти і ми їх ремонтуємо за рахунок бюджету. Або можна виконати капітальний ремонт на умовах співфінансування 30\70, коли більшу частину грошей на ремонт виділено з міського бюджету, — розповів начальник відділу капітального ремонту та розвитку житлового господарства Сергій Ткачук.  

У комунальному підприємстві «Вінницяміськліфт» розповідають, що під їх підпорядкуванням 1078 ліфтів, з них 340 — диспетчеризовані.

— Ситуація задовільна, ліфти, які в нас на обслуговуванні технічно справні. Такого поняття, як «аварійна ситуація» немає, натомість є зупинка ліфта, — пояснює інженер Микола Онищук. — Непланові зупинки залежать від того, наскільки стабільно подається електроенергія. Буває, що в якомусь районі є перебої з електропостачанням, тоді й відключаються ліфти.

Впродовж 2021 року підприємство «Вінницяміськліфт» провело капремонт у шести ліфтах в різних районах міста. За словами Миколи Онищука, якийсь ліфт обійшовся у близько 100 тисяч гривень, інший коштував 240 тисяч гривень.

Тим часом, журналістам 20minut.ua голова ОСББ того дому, де сталася трагедія з механіком, сказала, що на капітальний ремонт підйомника треба близько 600 тисяч гривень.

— Якщо говорити про капітальний ремонт, то, думаю, сума має бути значно меншою, чому вони назвали 600 тисяч гривень — не знаю, адже це все робиться після виконання проєктно-кошторисної документації. На цій підставі визначається вартість ремонту. Цього року ми виграли шість тендерів. Загалом, капітального ремонту потребують ліфти, які відпрацювали нормативний термін 25 років. На таких ліфтах мають провести експертизу і на підставі експертно-технічного висновку і проводяться відповідні роботи.  В середньому після того, як виграний тендер, ремонт триває від 30 до 40 днів, — зазначив він .

Микола Онищук також нагадав, що в житлових будинках, де понад десять поверхів, є ліфти не лише пасажирські, а й вантажні. Відтак в кожного з них своє призначення.

—  Якщо в пасажирському перевозити вантажі, це грубе порушення експлуатації ліфта. В середньому, його вантажопідйомність сягає 320 кг, буває 400 кг. Тобто, залежно від можливого навантаження, за раз в ліфті може їхати четверо-п’ятеро людей, — сказав інженер.

Техніка безпеки або не стрибайте в ліфті

У жодному разі не можна порушувати основоположні правила поведінки в кабіні ліфта:

  • Не заходьте в кабіну ліфта, якщо помітили найменшу несправність (нещільно зачиняються або ляскають двері, згасло світло, відчувається запах гару).
  • Перед тим як увійти в ліфт, переконайтесь, що його кабіна знаходиться на одному рівні з підлогою.
  • Заходьте у ліфт спокійно, натискайте кнопку потрібного поверху тільки за умови остаточного завантаження всіх пасажирів.
  • Не намагайтеся затримувати автоматичне закриття дверей ліфта, щоб зачекати пасажира, який запізнюється.
  • Якщо кабіна ліфта застрягла між поверхами, натисніть кнопку «Виклик диспетчера», назвіть йому номер під'їзду і номер будинку і чітко дотримуйтесь його вказівок. Не намагайтесь силою відкрити двері або привести ліфт у рух стрибками. Якщо кнопка виклику не працює, скористайтеся мобільним телефоном.
  • Відчувши, що кабіна ліфта дуже швидко пішла вниз, натисніть кнопку «Стоп», сядьте навпочіпки та обіпріться руками об підлогу. Запам'ятайте! Проникнення всередину ліфтової шахти категорично заборонено і небезпечно для життя.

Під час небезпечної ситуації, яка виникла в ліфті, необхідно дотримуватись таких правил:

  • Якщо ви застряли в ліфті, не намагайтеся вибратися самостійно чи за допомогою нефахівців. Неузгоджені дії пасажирів із відповідними обслуговуючими ліфти службами є однією з найпоширеніших причин трагедій у ліфтах. Самостійно покинути кабіну ліфта можна лише в разі прямої загрози для життя пасажира.
  • Особливо пильними слід бути тим батькам, у яких діти схильні до пустощів. Часто такі діти катаються на даху ліфтів чи під кабінами, не замислюючись над можливістю нещасного випадку.
  • Ніколи не куріть у ліфті. Особливо якщо на підлозі розлита легкозаймиста речовина (бензин, ацетон, гас, фарба тощо), то необов'язково навіть кидати недопалок, щоб сталася трагедія. Часом від запаленої цигарки спалахують випари рідини.

 

Читайте також:

Як охолодитися в спеку без кондиціонера? Тримайте практичні поради

Чому «цвіте» вода у водоймах і де в спеку не рекомендується купатися?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up