Проблема — вирішення. Настав кінець анонімних SIM-карток чи що насправді вимагає новий закон?

Проблема — вирішення. Настав кінець анонімних SIM-карток чи що насправді вимагає новий закон?
  • Потрібно поновити сімку, налаштувати роутер — дай персональні дані оператору, інакше ні зв’язку, ні інтернету.
  • Хочеш купити нову SIM картку або користуватись старою — «прив’яжи» її до свого паспорта?
  • Чи дійсно все так лячно з новим законом про «Про електронні комунікації», як говорять? Ми запитали у адвоката.

З 1 січня діє закон «Про електронні комунікації». Його положення поширюються на надання послуг мобільного зв’язку та доступу до мережі Інтернет. Основні суб’єкти закону «Про електронні комунікації»: держава в особі Національної комісії (здійснює регуляторну політику), постачальники електронних комунікаційних послуг та кінцеві користувачі і споживачі послуг (абоненти).

Стосовно кінцевих користувачів є кілька цікавих положень. Зокрема, законом прописані певні штрафні санкції за порушення прав (абонентів) і визначена процедура вирішення спорів між постачальником послуг і споживачем.

Також абоненти відтепер захищені від спаму (тобто без згоди кінцевого споживача — ніякої масової розсилки). А ще абонент може сам обирати кількість послуг або окрему послугу, не зважати на пакет.

Відео дня

Втім найцікавішим пунктом для абонентів, стало зовсім інше. За словами адвоката Вікторії Беліменко, найбільше галасу в українському сегменті інтернету здійнялося відносно того, що громадяни зобов’язані з 1 січня 2022 року ідентифікуватися в оператора мобільного зв’язку, передавши йому свої паспортні дані.

— Нібито така вимога ставиться в законі і хто не «прив’яже» свою сім-карту до паспорту, того мобільний оператор не буде обслуговувати, і терміни для цього встановили до 1 січня 2025 року, — розповідає адвокат. — Ми вирішили розібратися чи дійсно це так, і ось що виявилося насправді.

Як каже Вікторія Беліменко, такі зміни до закону були запропоновані, та станом на сьогодні вони не набули чинності. 

— Зараз законом передбачено, що користувач мобільних послуг має право отримувати послугу знеособлено (анонімно),  —  говорить адвокат. — Тож з 1 січня всі неідентифіковані особи можуть і надалі абсолютно спокійно і анонімно користуватись мобільним зв’язком та інтернетом як написано в статті 104 п.5 закону «Про електронні комунікації». 

За словами адвоката, 90% людей в нас знеособленні, тобто анонімні користувачі, не рахуючи контрактних абонентів.

— Хоча рано чи пізно ми прийдемо до того, що кожен мобільний номер буде прив’язаний до паспорту людини, — говорить Вікторія Беліменко. — Якщо ми дивимось на Європу чи США, наприклад, то там ти не можеш просто прийти і купити картку, вона одразу прив’язується до твоїх документів. Але на сьогодні в законі про це нічого такого немає. Разом з тим користувач має право надати мобільному оператору свої паспортні дані, таким чином здійснити свою ідентифікацію. Однак, це право, а не обов’язок, як пишуть в інтернеті.

Проте, якщо ти загубив телефон, приходиш до оператора і кажеш: «Я загубив картку, мені необхідно її відновити, бо там не лише контакти, там під’єднана банківська картка, електронна пошта, всі соцмережі, вся професійна діяльність. І я не хочу возитися з переоформленням цього всього на іншу картку». І от в цьому випадку оператору потрібні будуть ваші персональні дані.

В законі сказано наступне: відновлення сім-карти, в разі її втрати, абонентом, який отримує послуги знеособлено (анонімно), буде здійснюватися за умови ідентифікації цього абонента та надання ним своїх персональних даних мобільному оператору.


Читайте також:

Проблема — вирішення: Як можна захистити мову, якщо карати порушників поки нічим?

Проблема — вирішення: В яких випадках камера стеження «тягне» на 17 тисяч чи чотири роки тюрми

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (31)
  • Екатерина Димуцька

    Закордоном теж так через паспорт
  • Віталій Стратуца

    ❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️

    Вітаю!!!!!!!   06.01.2022🍾🍾🍾
    Ви  безробітний (на), чи просто шукаєте додаткову роботу?
    💸💸💸💸💸💸💸💸💸💸💸
    Пропонуємо новий, перевірений заробіток 1/5.
    Він підходить абсолютно для всіх.
    Заробіток взаємодопомоги, ви прокупляєте місця у людини,  Вас пишуть в список, і в порядку черги,Ви отримаєте з кожних вкладених 10 гривень, 50 гривень
    ГАРАНТОВАНО.
    Переходь по силці у групу

           https://t.me/joinchat/SuCJFNV-iyI0ZDgx
    💸💸💸💸💸💸💸💸💸💸
    ❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    ☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️

  • Игорь Скомаровский

    Нічого нового,хто на "контракті" чи " корпоративі", давним давно прив'язаний до паспорту.
  • Elman Alekberov

    В Росії вже давно так

keyboard_arrow_up