Підсумки 2014. Доходи менші — ціни вищі

2014 рік починався з надіями на перемогу, реформи і європейський поступок, а обернувся війною та обіцянками реформ. Розмови про долар по 8 і бензин по 10 гривень нині підривають більше довіру до дій влади, ніж бойові дії на сході

Якщо вірити показникам офіційної інфляції, за рік українці стали бідні на 25%. Принаймні на стільки за попередніми підрахунками зросли ціни з початку року. Якщо порівнювати з курсом долара, доходи більшості з нас, зокрема тих, хто отримує зарплати в гривнях, впали вдвічі

 

Доларова прив'язка

Відео дня

Так, якщо у 2013 році середня вінницька зарплата, хай буде в три тисячі гривень, при курсі 8 гривень за долар дорівнювала 375 “зеленим”, тепер — тільки 180.  

Разом з доларом подорожчали автоматично усі імпортні товари: парфуми, які рік тому коштували 300-400 гривень  - сьогодні зросли в ціні до 600-700 гривень за невеличку упаковку, пастилки від болю в горлі з 30 гривень підскочили до 55, краплі для від нежиті — зросли в ціні з 24 до 54 гривень, підгузки  - подорожчали з 60 до 100 гривень за 20-21 штуку, оливкова олія (0,5 л) — з  40 до 80-90 гривень. Список можна продовжувати до нескінченності.

Подорожчали навіть вітчизняні товари, які, здавалося б, не мали дорожчати: гречка, рис, цукор, хліб... Зростання цін на пальне через привязку до того ж самого долара, неминуче підштовхунуло вгору усе, що потребує доставки (хоча з гречкою була інша історія), дарма, що нафта впала в ціні на 40%...

Коли спитати навіть будь-яку бабусю на ринку, чому яблука подорожчали до 12 гривень — практично кожна згадає про долар.

 

Банки

На початку року Нацбанк обіцяв стримати курс долара на рівні 10 гривень, потім, навесні — йшла мова про 11-12 гривень, і влітку здавалося, що курс все-таки стабалізується на цій позначці, та як тільки збільшився попит на валюту, прем'єр заявив, що економіка не переживе курс вище 12,  а свіжоопубліковані дані НБУ говорили, що золотовалютні резерви скоротилися до 16 мільярдів, падіння гривні уже практично було не зупинити. Ситуацію ускладнило те, що гонка за “твердою” валютою лише посилила бажання українців швидко забрати кошти з банку і поміняти на долари. Схоже було в 2008-2009 роках, та тоді Нацбанк ввів мораторій на дострокове зняття депозитів. У 2014 році регулятор на це не пішов. Кількість банків, куди довелося вводити тимчасову адміністрацію, наблизилась до 30. Та навіть відсутність тимчасової адміністрації не стала ознакою стабільності банку. Як виявилось, банки можуть просто не повертати депозити вкладникам, а Нацбанк нічого з цим не робитиме...

 

Тарифи

Не стояли на місці і тарифи. У травні зросла вартість природного газу — в середньому на 60%. Влітку стали дорожчими електроенергія, опалення та гаряча вода. Для вінничан мала зрости в ціні і холодна, та НКРЕ так і залишила розрахунки Вінницяводоканалу без розгляду.

Втім, це ще не кінець, нові міністри кабміну “камікадзе” уже встигли оголосити, що девальвація фактично “з'їла” весняно-літнє подорожчання комуналки, а значить, у новому році вона подорожчає ще.

 

Експорт і ВВП

За офіційними даними, український експорт за рік просів на 10%, а імпорт – на 27%. І головним трендом нашої зовнішньої торгівлі у 2014 році стало скорочення імпортно-експортних операцій між Україною і Росією.

За 11 місяців поточного року обсяг оподаткованого імпорту скоротився на 20%. З Росії за цей період було імпортовано на 50% менше продукції, а експорт з України в Російську Федерацію зменшився на 32%. Також скоротився експорт української продукції в країни СНД – на 31%. Зменшення експорту в країни Азії склало 8%. Обсяг імпортних операцій з СНД впав на 42%.

- Єдиним винятком є Білорусь, яка наростила обсяг продукції, що поставляється в Україну, на 12%. За січень-листопад 2014 на митниці було зафіксовано зростання експорту з України в країни ЄС на 5% і скорочення європейського імпорту на 22%, – заявив голова Державної фіскальної служби Анатолій Макаренко.

У таких умовах — умовах падаючого експорту говорити про укріплення нацвалюти не доводиться. Ситуація загострилася тим, що експортери, спостерігаючи за девальвацією гривні, не спішили її продавати, намагаючись продати валюту по максимально вигідному курсу.

Загальна картина виглядає не надто оптимістично. Але в підсумкових цифрах і Кабмін, і міжнародні аналітики наче змовилися пощадити почуття громадян. Міжнародне рейтингове агентство Moody’s Investors Service прогнозує падіння економіки України за підсумками 2014 року тільки на 8%. Правда, виводячи такі прогнози, агентство відразу ж обмовилося і про те, що стане вірогідною причиною їх нездійсненності. До основних ризиків там відносять неможливість політично стабільної єдності, геополітичну напруженість, відсутність позитивних структурних реформ, високу залежність від зовнішніх вливань, скорочення золотовалютних резервів і нездатність провести рекапіталізацію банків.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    ... опять Кинули Майдан и всех положили под паровоз... Дождутся ребята весны в креслах..?
  • Анонім

    Жиди по новому!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 Shahed 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up