«Підприємство «Мінчанка» є українським». У Вінниці продовжують торгувати білоруськими цукерками

«Підприємство «Мінчанка» є українським». У Вінниці продовжують торгувати білоруськими цукерками
  • У Вінниці на вулиці Соборній продовжує роботу магазин білоруських «цукерок з присмаком крові».
  • Як пояснює власник магазину, переселенець з Харкова, продаж ласощів, які виготовили в Білорусі, армія якої підтримує окупанта?

«Підприємство ТОВ «Мінчанка» є українським підприємством. Ми надаємо робочі місця і підтримуємо нашу армію» — з такою вивіскою на дверях магазин з білоруськими солодощами продовжує свою роботу на Соборній, у самому центрі Вінниці. Днями, чергову партію цукерок і мармеладу розгружали біля дверей «Мінчанки».

Звідки взявся білоруський магазин у Вінниці, і чи збирається закритися, як у квітні обіцяв власник?

Відео дня

Цукерки з РФ і Білорусі

Понад вісім років тому бізнесмен з Харкова Сергій Дорошенко з партнером відкрили товариство з обмеженою відповідальністю і кілька років займалися імпортом кондитерських виробів відомих фабрик з російської федерації. В 2016, коли спрацювали санкції проти російських кондитерських фабрик, цукерки «радянської якості» вирішили везти з Білорусі.

Сергій Дорошенко (ліворуч)

З відкритих джерел також відомо, що бізнесмени домовилися з імпортером з Житомира про постачання таких солодощів по всій Південно-Східній Україні: Харків, Суми, Полтава, Дніпро, Миколаїв, Одеса, Запоріжжя, Херсон.

Останнім часом основним напрямком діяльності товариства була оптова торгівля кондитерськими виробами білоруського походження. Це продукти фабрик Білорусі, серед яких «Комунарка», «Спартак», «Червоний Харчовик» (спеціалізуються на зефірі та мармеладах) і «Червоний Мозирянин» (класична пастила і мармелад).

У компанії немає власного офісу, складу і машин, все в оренді. «З імпортом навіть під час введення жорсткого карантину на кордонах складнощів не виникало, головне, мати заздалегідь і правильно оформлені документи і сертифікати на продукцію», — розповідав в інтерв'ю Сергій Дорошенко.

«Білоруська Мінчанка» у Вінниці

Крок за кроком, білоруські цукерки прийшли і в центральні регіони України. 18 листопада 2021 року в центрі Вінниці, навпроти міської ради, відкрився магазин мережі кондитерських виробів із Білорусі «Білоруська кондитерська Мінчанка». 

Ця мережа є офіційним імпортером в Україну солодощів, виготовлених на підприємствах білоруського державного концерну, безпосередньо підпорядкованого Раді Міністрів Республіки Білорусь, тобто фактично президентові Лукашенку.

До Вінниці, магазин «Мінчанка» відкрився у Житомирі в жовтні 2019 року. За два роки магазини «білоруської цукерні» з'явилися також у Хмельницькому та Києві.

Через початок повномасштабного вторгнення рашистів в Україну, в Вінниці магазин білоруських солодощів припинив свою роботу.

Та вже в квітні, тихо й без вивісок, якимсь дивом відновився продаж білоруських цукерок. Увагу перехожих привертали оголошеннями про знижки. Мовляв, вартість товару знижено на 20, 30, 40%. На вітрині вишикувались коробки із написом «Мінчанка». 

Вінничани замість того щоб знехтувати акційними пропозиціями від ворожої нам країни, натомість стали у чергу за білоруським товаром.

«Цукерки з присмаком крові та мова окупантів серед покупців в черзі на вул.Соборній в місті Вінниці… Що відбувається? А тим часом сотні вбитих чоловіків (військових - цвіту нації, які боронили державу та героїчно полягли на полі бою) та безневинних неозброєних цивільних, зґвалтованих жінок та дівчаток у Бучі, Бородянці, Ірпені, Гостомелі, зруйнований древній Чернігів, друга столиця України Харків, інші міста та села, важкі бої за Маріуполь, авіаційно-ракетні удари московитів по великих містах України. Українці, що ви робите, схаменіться: невже вам та лукашенківська цукерка полізе у горло, невже кацапська мова не викликає огиду? Велика Британія, на відміну від нас вирішила видворити з країни всіх кацапів! А що робите ви? Схаменіться!» — обурився працівник Вінницької ОДА Юрій Мельник.

Додамо, що саме Юрій Мельник 28 лютого повідомляв про закриття цього магазину, радіючи, що білоруські солодощі пішли вслід за російським кораблем.

За словами чиновника з Вінницької ОДА, у міській раді йому повідомили — магазин працює на законних підставах.

«Верховна Рада не приймала закону про заборону торгівлі білоруськими товарами! Кажуть власник законно орендує приміщення та здійснює розпродаж раніше (ще до війни) закупленого товару».

Магазин продовжує роботу

На запитання, звідки знову взялися солодощі в магазині «Мінчанка» в Вінниці, продавці розповіли, що товар привезли з Житомирщини (нагадаємо, що саме там знаходиться імпортер, який виконує доставку солодощів з Білорусі). 

Сергій Дорошенко, який є директором і власником підприємства, що займається реалізацією даної продукції у магазині, раніше стверджував, що товар закуповував ще до війни, а товар з Білорусі привезти зараз не можна. Тож, підстави для припинення роботи магазину відсутні. У Фейбуці директор «Мінчанки», переселенець з Харкова, ситуацію пояснив так:

«Після початку війни товар залишився на складі, він придбаний за кредитні кошти в Україні, я маю можливість продати їх через магазин у Вінниці, оскільки більшість моїх клієнтів закрилися або залишилися на території бойових дій, мені його продавати більше ніде, а нові клієнти не хочуть купувати продукцію з Білорусі, основні клієнти перестали робити оплати за раніше придбаний товар.Товар продамо, магазин закриється, сплатимо податки та кредити, можна починати з чистого листа», — написав Дорошенко 12 квітня.

Магазин, звісно, не припинив свою роботу. Пристрасті навколо білоруських солодощів у Вінниці вщухли, і в торговельну точку доставляють все новий товар. Власник підприємства, що займається реалізацією цукерок з Білорусі, зазначає у соцмережах, що підтримує українську армію і всі гроші, які держава перераховує йому, як вимушеному переселенцю з Харкова (6.500 гривень), перерахував на потреби ЗСУ. Скільки саме ще тут реалізовуватимуть продукцію, яку виробляє країна-посібник росії, точної відповіді ніхто не дає. 

Днями до «Мінчанки» привезли ящики з солодощами. Коробки з білоруським крамом вивантажували довго. Попри те, що на магазині зняли вивіску, у торгові зали не припиняють приходити ті, хто попри війну продовжує купувати продукцію, яку виготовила країна, з чиєї території здійснюються ракетні обстріли українських міст, заїжджають російські танки та чию армію можуть використати для війни з Україною.

Журналісти сайту 20 minut.ua намагалися зв'язатися з власником магазину, проте безрезультатно. Редакція хотіла б почути позицію директора «Мінчанки» стосовно ситуації, що склалася.

 

Читайте також:

«У нас пташки співають, ми осторонь від бойових дій». Митці приймають переселенців у Буші

Палили український стяг. Вінничанки в Італії про конфлікт з прихильниками «русского мира»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (177)
  • Лариса Кулиш

    Шукайте " покровителем" у міських коридорах влади, яка дволика, нажаль!
  • Читач07

    Почему то возле двух фирменных магазинов Милавица в городе Винница никто пикетирования не устраивает,получается белорусским конфетам нет,они залиты кровью

    А трусики и бюстгальтера белорусского производства  абсолютно всех устраивают

    Если уж быть принципиальными ...
  • Алла Шульган

    А де наша влад
  • AK

    А тепер давайте уявимо ситуацію: заслане чмо з Москви приходить робить відеосюжет, про те, що у нас імпорт з Білорусі просто ОК, і спамить ним польські пабліки, що ті мають страждати від санкцій, а погані укри з ними торгують.

keyboard_arrow_up