Пенсіонерка відсудила в мерії свою субсидію. Як це їй вдалося?

Пенсіонерка відсудила в мерії свою субсидію. Як це їй вдалося?
  • Ольга Бойко відсудила субсидію на комуналку, яку забрали через відсутність довідки про доходи
  • Міський суд ухвалив, що дії Департаменту соцполітики були протиправними. І наказав повернути субсидію пенсіонерці за 10 місяців минулого року
  • Проте жінка продовжує «воювати»: їй занадто багато нарахували за опалення, гарячу та холодну воду

Ольга Бойко з квітня 2016 року не отримувала субсидію. І щоб це виправити — з літа судилася з міськими чиновниками. Зокрема, з управлінням соцзахисту міського Департамента соціальної політики. Через те, що в неї забрали державну допомогу, жінці нарахували понад шість тисяч боргу. При цьому у неї пенсія нижча за мінімальну — 1237 гривень

— Тобто, щоб сплатити комуналку, мені треба віддати півпенсії. У жовтні ціни зростуть вдвічі через опалення. І щоб було світло, вода і газ, треба буде віддати усю пенсію! А на що тоді жити? – казала Бойко.

Суддя міського суду Федчишин виніс ухвалу, що задовольнила вимоги пенсіонерки: субсидію повернули. Фото — архів

Відео дня

А скасували субсидію за те, що «неможливо отримати довідку про доходи з ДФС», як пояснювали в Департаменті соцполітики міської ради. Хоча, за словами Ольги Бойко, «за останні 10 років для субсидії ніяких довідок не вимагали»

З чого починалася ця історія? Читайте в статті: Пенсіонерка подала в суд на міську владу, бо хоче повернути субсидію

У суді закривали рота

Поновити субсидію через суд пенсіонерка намагалася ще з літа 2016 року. Але тоді справу розглядали без участі пенсіонерки. Згодом, взагалі скасували її позов до мерії.

Але жінка змогла переконати суддів Вінницького адміністративного апеляційного суду, скасувати ухвалу колег з міського суду та повернути її на новий розгляд.

Вже у грудні 2016 року, на засіданні міського суду розглядали справу Ольги Бойко. І через кілька хвилин, суддя Сергій Федчишин ухвалив: «позовні вимоги громадянки Ольги Бойко Юхимівни частково задовольнити». При цьому, як і в минулі рази, Ольга Бойко захищалася сама, без адвокатів:

— Суддя не давав мені слова та швидко пішов у нарадчу кімнату. Повернувся і виніс ухвалу, яка мені й була потрібна — повернути субсидію. Її вернули за останні десять місяців, в січневій платіжці. Тепер за комуналку сплачую не тисячі гривень на місяць, а лише 64 гривні 17 копійок — частина обов’язкового платежу, — розказує Ольга Бойко.

Питаємо, як же це вдалося? Ольга Юхимівна посміхається у відповідь та каже, що вміє доводити свою точку зору:

— За фахом я економіст — сім років працювала в Сухумі, що в Абхазії. Та дуже добре знаюся на цифрах. А там, де не розумілася в законах, то питала порад в юристів та дивилася сама в інтернеті.

Неправильно рахують

Після того як пенсіонерці повернули субсидію, вінничанка знову знайшла порушення —  неправильно нарахували гарячу та холодну воду і опалення за кілька місяців. Через це почали з’являтися нові комунальні борги:

— Дали субсидію, але борг якійсь залишився — майже дві тисячі гривень! — обурюється Ольга Бойко. — Потім я порахувала за всі місяці, коли в мене не було субсидії та виявилося — мені просто домалювали купу зайвих кубів гарячої та холодної води. Плюс, і в рахунках за опалення є невідповідності. У мене немає лічильників, тому мені рахують по загальнобудинковому. Дивіться, тут мені нарахували за серпень минулого року 24 кубометри холодной води! Я ж в ній потону — 24 тисячі літрів води!

Вбачаючи в діях Водоканалу шахрайство, Ольга Юхимівна подала заяву в поліцію. Там відкрили кримінальне впровадження та проводять досудове слідство. І ще вона планує вимагати в «Вінницяміськтеплоенерго» перерахунку по гарячій воді та опаленню. Тому комунальна «війна» вінничанки не припиняється.

Оскаржити рішення комісії можна

Нагадаємо, що Ольгу Бойко позбавляли субсидії не посадовці з соцдепартаменту, а комісія з питань призначення населенню житлових субсидій при виконкомі міської ради.

Прозорий офіс на Космонавтів, 30. Фото з архіву "20хвилин"

Секретар комісії Вікторія Корсун пояснила журналісту, що рішення комісії можна оскаржити. Але тільки один раз:

Якщо людина не згодна, то вона може написати заяву на перерозгляд справи. Та можна бути присутньою, щоб принести документи чи інші докази, за якими комісія має прийняти рішення на її користь. Але ще одного перерозгляду не буде: людина може оскаржити рішення у суді.

Готуйтесь до того, що судові засідання по поверненню субсидії можуть затягнутися — героїні цієї історії знадобилося півроку, щоб відсудити в мерії держдопомогу.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • вова11

    молодець, побільше б таких
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up