Пенсіонерка подала в суд на міську владу, бо хоче повернути субсидію

Пенсіонерка подала в суд на міську владу, бо хоче повернути субсидію
  • Вінничанка Ольга Бойко без субсидії з квітня 2016 року та вже має більше двох тисяч боргу за комуналку.
  • Жінка не розуміє, чому позбавили держдопомоги та звернулася у суд, щоб повернути субсидію.
  • У міському соцдепартаменті кажуть, що діяли згідно з законом та не бачать порушень у своїх діях

Ольга Бойко (66 років) отримує пенсію, що менша, ніж мінімальна — 1237 гривень. Зазвичай вона сплачувала за комуналку не більше 70-100 гривень на місяць. Але субсидія скасована, і тепер вона має платити не менше 300 гривень на місяць.

— Тобто, щоб сплатити комуналку, мені треба віддати півпенсії. У жовтні ціни зростуть вдвічі через опалення. І щоб було світло, вода і газ, треба буде віддати усю пенсію! А на що тоді жити? – обурюється Ольга Бойко.

Нова платіжка за вересень. Ольга Бойко вже має боргів на 2600 гривень

Відео дня

Пенсіонерка вже десять років отримує субсидію на комунальні послуги. Каже, що раніше проблем з цим не було. Але у лютому цього року їй подзвонили з управління соцзахисту Правобережного прозорого офісу:

— Подзвонили на мобільний та казали, що треба надати довідку про доходи за 2014 рік у податкову. Погрожували, що перестануть виплачувати субсидію. Не зрозуміло, чому саме за цей рік? Зараз же 2016 рік. І взагалі, вони мають самі робити запити в усі необхідні служби.

Жінка не пішла в Державну фіскальну службу (ДФС), як того просили. І у квітні 2016 року їй «знижка» на комуналку була зупинена, за рішенням міської комісії з питань надання населенню житлових субсидій. Так чому їй призупинили субсидію?

Не дають протокол

Про причину Ольга Бойко дізналася в офіційній відповіді лише 10 червня 2016 року. Хоча комісію для розгляду її справи збирали ще в кінці березня того ж року.

— Мені надіслали з цього рішення тільки один рядок — «Припинити житлову субсидію Бойко Ользі Юхимівні. Неможливо отримати довідку про доходи з ДФС». Але мене не кликали на розгляд справи, і не знаю, які були доводи членів комісії. Щоб отримати цілий протокол, написала запит у відділ звернень міської ради. Пані Єлізарова (керівник відділу звернень — авт.) відповіла що не нададуть протокол. Тому що в ньому міститься «конфіденційна інформація про інших осіб», — каже пенсіонерка.

Вінничанка вважає, що Ірина Єлізарова та керівник управління соцзахисту Правобережжя Валентина Войткова діяли незаконно, тому позивається на них у міський суд.

— Войткова багато наплутала у відповіді на запит, вимагала від мене документи, які не треба для субсидії. А Єлізарова — порушила Закон України «Про доступ до публічної інформації»: слова комісії по моїй справі можна було надати окремо, а дані про інших заявників треба було закреслити, — впевнена Ольга Бойко.

Суд нічого не дав

Пенсіонерка у суді вимагала повернути їй субсидію, визнати некомпетентною Валентину Войткову. Ще вона просила звільнити її від судового збору, бо є малозабезпеченою. За її словами, розмір судового збору майже 600 гривень, яких у неї немає.

— Кумедно, але суддя, що розглядав мою справу, — теж Бойко. Цей чоловік 22 липня без мене прийняв ухвалу: суд не задовольнив скасування збору та залишає мій позов без руху через ніби-то якісь «недоліки у заяві». Апеляцію можна було подати протягом п’яти днів. Термін почався з 26 липня, але я отримала цю ухвалу на початку серпня! — каже пенсіонерка.

Позов до мерії скасували

Уже 9 серпня справу Ольги Бойко розглядали у Вінницькому Апеляційному адміністративному суді (ВААС) за участі судді-доповідача Загороднюка. Скаргу задовольнили, але для пенсіонерки було шоком, коли вона побачила ще одну ухвалу  Вінницького міського суду, від 1 серпня… про скасування її позову до мерії.

— Цю ухвалу я отримала 13 вересня! Юрист мені казав, що так цей Бойко (суддя міського суду — авт.) себе убезпечив, бо він же зробив багато порушень у справі. Та я подала знову апеляцію, — розказує Ольга Бойко.

Засідання в апеляційному суді, 11 жовтня. Воно тривало не більше десяти хвилинСкаргу пенсіонерки розглянув суддя ВААС Гонтарук 11 жовтня. За десять хвилин суд виніс нове рішення: «Ухвалу міського суду від 1 серпня — скасувати. Позов Ольги Бойко про звільнення від судового збору — ухвалив».

Ольга Бойко одна ходить на всі засідання. Мерію представляє юрист, якого не було 11 жовтня

Тепер вінничанка знову повертається з позовом до міського суду, де буде відстоювати права на субсидію.

Пенсіонерку добре знають

До речі, на жодному засіданні не було ні начальника управління соцзахисту Валентини Войткової, ні начальника відділу звернень Ірини Єлізарової. За словами Валентини Войткової, «у суді їх представляє юрист», а пенсіонерку у Прозорому офісі на Космонавтів, 30 добре знають:

Прозорий офіс на Космонавтів, 30. Тут, на другому поверсі знаходиться управління соцзахисту— Юхимівна? Так, усе наше управління знає цю пенсіонерку. Вона в нас уже штатний-позаштатний співробітник. Так, ця жінка зараз не отримує субсидію, бо ми не отримали довідку про доходи від Державної фіскальної служби. А чому просили довідку за 2014 рік, то Ольга Юхимівна зверталася за субсидією ще в 2015 році. Ми надсилали запити в Державну фіскальну службу (ДФС) про її видатки за 2014 рік. Бо, можливо, в неї є інші прибутки, паї, крім пенсії. Їй всього-то треба було звернутися до ДФС протягом десяти днів. Але вона цього не зробила, тому не отримує субсидію.

Оскаржити рішення комісії можна

Пенсіонерку позбавили субсидії не посадовці з соцдепартаменту з питань призначення населенню житлових субсидій при виконкомі міської ради, а комісія.

Секретар комісії Вікторія Корсун пояснила, що рішення комісії можна оскаржити. Але тільки один раз:

— Якщо людина не згодна, то вона можна написати заяву на перерозгляд її справи. Та можна бути присутньою, щоб принести документи чи інші докази, за якими комісія має прийняти рішення на її користь. Але знову перерозгляду не буде: людина може оскаржити рішення у суді.

Та таких випадків, за словами Вікторії Корсун, майже немає, бо дуже мала кількість відмов у наданні субсидії.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Олександр Ковальов

    Треба наводити лад у Вінницькому міськсуді, бо і умови для відвідувачів і рішення суддів як під копірку, щодо відмов у звільненні малозабезпечених від суд.збору- жахливі. Таким чином простим/малозабезпеченим людям доступ до правосуддя закрили...
  • Анонім

    Судитись з вінницькою комунальною мафією в вінниці дуже важко. Чого тільки варті фейкові осбб, які постворювали за спинами мешканців...
  • Олександр Ковальов

    Дійсно останнім часом у Вінницькому міськсуді, почали поголовно ігнорувати ст.8 ЗУ "Про сдуовий збір", безпідставно відмовляють у звільненні людей від судового збору. Навіть при наданні матеріальних доказів/документів. Можна припустити, що це вказівка або голови суду або вище.. Наприклад суддя Іщук Тетеяна, сама в літку звільнила особу від с/збору а вже восени за тих самих підстав протилежно змінила думку.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up