Нові зарплати, податки та правила, що почнуть діяти з 2018 року

Нові зарплати, податки та правила, що почнуть діяти з 2018 року
  • З нового року в Україні запрацюють нові закони, що ухвалили депутати ще в 2017 році.
  • Через деякі новації вінничани зрадіють, а інші — змусять людей розщедритися.
  • Зокрема, збільшиться зарплата у вчителів, страховий стаж для виходу на пенсію та ціни на цигарки

Деякі нововведення відстрочили: зокрема, ввезення в Україну авто Євро-6 та пеню за борги на комуналку. А окремі проекти досі чекають свого часу і до Нового року їх ще можуть запустити.

Для прикладу, на підписі у президента лежить пакет законів про медреформу, що має змінити принципи лікування кожного українця. А що вже точно зміниться у 2018 році?

Збільшення мінімалки та зарплат

З нового року збільшується мінімальна зарплата. А до цього президент України Петро Порошенко пропонував нардепам зробити підвищення до 4100 гривень в 2018 році. Коли саме це станеться — невідомо.

Відео дня

За думкою експертів, підвищення до рівня, що запропонував голова держави, стане додатковим тягарем для бізнесу та може призвести до падіння темпів зростання економіки України. Проте нова мінімалка не сильно вплине на фінансове становище населення. До того ж, у затвердженому нардепами бюджеті, мінімальна зарплата встановлена на рівні 3723 гривні.

У держбюджеті на наступний рік закладено підвищення зарплат вчителям. Вони отримуватимуть, в середньому, більше на чверть. Зарплати перерахують через підвищення на один розряд в тарифній сітці з введенням обов’язкової надбавки: на 20% для всіх та на 30% для найкращих викладачів.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич розказала, що гроші на це є: надбавку передбачили в рамках освітньої субвенції з держказни.

Зарплати збільшаться і у військових. З нового року посадовий оклад військових залежатиме від прожиткового мінімуму. І як зазначають у Кабміні, посадові оклади збільшаться у середньому в 4,5 раза.

«Наприклад, посадовий оклад водія збільшиться з 530 до 2700 гривень. Оклад інспектора прикордонної служби І категорії сьогодні становить 760, а планується 3350 гривень, а начальника відділення прикордонного загону підніметься з 1135 до 5810 гривень. Зростуть оклади за військові звання. Зокрема, за звання «солдат» платитимуть не 30, а 560 гривень, а за «майора» - не 125, а 1420 гривень», — зазначають у прес-службі Кабміну.

Вихід на пенсію відкладається

Головні засади пенсійної реформи набули чинності ще з 1 жовтня 2017 року. Завдяки їм деяким пенсіонерам підвищили пенсію. Але, непопулярна норма закону вступає вже з 1 січня 2018 року.

З цього дня вийти на пенсію зможуть 60-річні люди, що мають не менше 25 років страхового стажу. Якщо стаж від 15 до 25 років, тоді на пенсію зможуть виходити 63-річні українці. Тобто так підвищується вік виходу на пенсію. Хоча, де-юре, віковий поріг залишили колишнім — 60 років.

Починаючи з наступного року, страховий стаж будуть підвищувати щорічно на 1 рік. Поки не досягне 35 років, що має статися у 2028 році.

А з осені 2018 року почне діяти освітня реформа. Міністр освіти Лілія Гриневич назвала її «Новою українською школою», що має змінити докорінно викладання в закладах. Дітей навчатимуть 12 років у школах. Предмети будуть інтегровані, де учні отримуватимуть знання з кількох дисциплін. Такі школярі зможуть критично мислити, будуть емоційно та творче розвинутими.

Сортування сміття та реформа ЖКГ

Починаючи з 2018 року, сортувати сміття потрібно буде за видами матеріалів: органіка, метал, скло, пластик та папір. Це передбачають правки до закону «Про відходи», що прийняли нардепи.

За задумом, у дворах повинні стояти окремі контейнери для кожного виду сміття, сортувати його повинні самі українці. Після того, як відходи потрапляють в баки, їх або утилізують, або відправлять на переробку. Ці зміни були зобов'язанням України, передбаченим Угодою про асоціацію з ЄС.

Тоді як у Вінниці вже два з половиною роки існує роздільний збір сміття на вологе та сухе. Але менше половини вінничан дійсно сортують відходи перед тим, як їх викинути в бак.

З нового року починає діяти реформа ЖКГ. Деякі новації почнуть діяти з 10 червня 2018 року. Тобто через півроку після набрання документом чинності. А саме — облік тепла, гарячої та холодної води будуть рахувати за загальнобудинковим лічильником.

А облік електроенергії та газу —  за індивідуальними. До того часу слід укласти договір з надання виконавцями ЖКП за кожним видом. Вводиться поняття абонплати за опалення, воду, утримання і ремонт будинків.

Іншу частину реформи відстрочили до 1 січня 2019 року. Зокрема, це стосується пені за комунальні борги, монетизації субсидій та атестації управителів багатоповерхових будинків.

Розмитнення авто та обмеження швидкості

Із 1 січня до 31 грудня 2018 року на нові та вживані електрокари не будуть вимагати сплати акцизу і податку на додану вартість. Це дозволить знизити ціни в іноземній валюті на 20%. Крім того, службі таксі, що використовують електромобілі та компанії, які здають такі машини в оренду — теж звільнили від сплати цього податку.

До того ж, з січня починають знижуватися ставки ввізного мита на «євробляхи». Протягом 7-10 років, за умовами Угоди про вільну торгівлю між ЄС та Україною, їх опустять до нуля.

Але рухатися у населених пунктах з 2018 року потрібно буде повільніше. З 1 січня дозволений швидкісний режим зменшиться з 60 до 50 кілометрів на годину. А за перевищення швидкості на 10 км/г будуть штрафувати на 340 гривень. Якщо перевищення швидкості було більшим, ніж 50 кілометрів на годину, штраф буде 3400 гривень.

Здорожчання цигарок та зв’язку

Суттєво збільшиться ціна на сигарети. Нардепи ухвалили зміни до Податкового кодексу, за якими акциз на тютюн зросте з 445 до 577,98 гривні за тисячу штук. Підвищення ставки позначиться і на роздрібній ціні сигарет: вони здорожчають на 2-7 гривень, залежно від марки та виробника.

Ціна на сигарети буде зростати поступово, аж до 2025 року. Фахівці прогнозують, що середня вартість пачки цигарок, при стабільному курсі євро, буде не менше 90 гривень.

Дорожчають послуги Укртелекому. З 1 січня для жителів міст вони зростуть на 7,1%, для жителів сіл - на 16%. Міські бюджетні організації будуть платить на 9% більше, ніж зараз, а сільські - на 27%.

Також з’явилися нові тарифи і в Укрпошти. Так, тариф для відправлення посилки вагою до 1 кг зросте до 12 гривень, а для посилок вагою до 2 кг - на 8%, до 14 гривень.

Злетить і вартість міжнародних відправлень. Так, тариф для комбінованого пересилання посилки до 5 кг в США зросте на 32%, а тариф для авіадоставки в цьому напрямку - на 1%.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Александр Балаганов

    ЭТО ВСЕ ОПЯТЬ ПАДЕНИЯ ЖИЗНЕННОГО УРОВНЯ НАСЕЛЕНИЯ-КОГДА С........ НАЖРЕТЕСЬ И УЙДЕТЕ С БОГОМ.
  • Anonymous

    Подорожчають тютюнові вироби? Не страшно-"ху...член,замотаний в газету,вам замінить сигарету".
  • Порошок

    У нас уже подняли зарплату, но урезали премию. Це перемога!!!
  • Сергей Сторожук

    А нахуа "вживані електрокари" якщо там "вбиті" акуми буде дорожче замінити ніж їздити на старому доброму ДВЗ??? Чи ми в гейжопу вже по зарплатах ввійшли???

    Олексій reply Сергей Сторожук

    4000$ заміна акума для Ліфа. Новий коштує 5к, але за 1к забирають старий.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up