Нові професії та умови роботи: як і чому зміниться ринок праці

Нові професії та умови роботи: як і чому зміниться ринок праці
  • В Україні вже через десять років може з'явиться ціла низка нових професій.
  • Робочий день зміниться, популярними стануть віддалена робота і вільне робоче місце.
  • Матимуть попит тільки ті співробітники, які зможуть навчитися нових навичок і технологій.

Частина професій зміниться, а більшість зникне

Інформаційні технології проникнуть в усі сфери життя, а нові потрібні навички поєднуватимуть технології та креатив, повідомляє Обозреватель. Крім того, дедалі більше цінуватимуться ті, хто володіє м'якими навичками (ефективна взаємодія в команді).

Хто може втратити роботу:

  • усі, хто виконує рутинні і монотонні завдання, низькокваліфіковані працівники (вантажники, фасувальники тощо);

На кого буде високий попит:

Відео дня
  • на тих, хто займається креативом, пов'язаний зі спілкуванням з людьми.

 

Працівники диктуватимуть умови роботодавцю

В Україні через старіння населення та міграцію кваліфікованих працівників за кордон дефіцит на ринку праці загостриться.

— Це призведе до нестачі кваліфікованих працівників, у яких з'явиться можливість диктувати умови праці роботодавцю, — йдеться в дослідженні.

Все це призведе до нової культури: роботодавці будуть змушені створювати лояльніші умови, горизонтальні системи управління, за яких відповідальність рівномірно розділяється і немає чітких завдань і керівника над кожним виконавцем.

 

Як зміняться навички
Як зміняться навички. Джерело: Дослідження Центру "Розвиток корпоративної соціальної відповідальності"

 

Гнучкий робочий графік

Усі названі вище процеси призведуть до змін графіка роботи. Експерти сходяться на думці, що популярними будуть гнучкий робочий день і віддалена праця. Разом з тим з'являться й нові завдання: як створити командний дух, правильно організувати працю й контролювати ефективність.

— У 2030 році на ринку праці, ймовірно, будуть спостерігатися дисбаланси, пов'язані з невідповідністю потреб ринку в окремих спеціальностях і прагнень сучасної молоді вибирати престижні й модні професії — йдеться в звіті.

 

Нові правила в офісах

Вільний робочий стіл. 

  • За кожним співробітником не буде закріпленого робочого місця: хто перший прийшов, той і зайняв. Це стане результатом зокрема і збільшення кількості дистанційників.

Можливість ходити на роботу з дітьми. Новий тренд: інклюзивність.

  • Робочі місця стануть адаптованими для українців з інвалідністю та батьків, які зможуть приходити на роботу разом зі своїми дітьми.

Загалом же головна навичка майбутнього — бажання й здатність до розвитку та навчання.

  • Стрімкий розвиток технологій не залишає інших шансів: ті українці, які хочуть мати попит через 10 років, уже зараз повинні інвестувати свій час у вивчення нових технологій і власних здібностей. І корисним може виявитися не стільки знання програмування і нових технічних можливостей, як навички правильної та комфортної комунікації з людьми.

 

 

Читайте також:

Блокування карти за два перекази на п'ять тисяч гривень: роз'яснення НБУ

Українців почали штрафувати за збір чорниці та лохини

Масова бійка підлітків у Центральному парку. Поліція виклала відео 18+

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Петров Юрий

    Хорошая работа - залог хорошей жизни. Надо учится чему либо и становится мастером своего дела. По другому сейчас нельзя
    ях
    https://azimutye.com
    <a href="https://androo.com/">у4</a>

  • Кокос

    Креативні кадри не виготовляють продукцію,вони можуть лише щось придумати або продавати,все інше за них(виготовити товар,спакувати,перевезти),мають  робітники.Навіть враховуючи те,що в Україні продовжиться деіндустріалізація,тут не буде розповсюджене високотехнологічне виробництво всюди,ми ставатимемо все більшим ринком збуту чужих товарів і будуть потрібні переважно працівники кол-центрів з інтернет-збуту,якраз фасувальників-пакувальників-водіїв-прибиральників-ремонтників-будівельників потрібно буде теж овердохуя,бо інакше весь ваш тупий креативний клас захлинеться у власному лайні або буде робити три роботи,як одну, по 16 годин на день,і зарплату теж отримуватиме одну,а не за три виконаних роботи,бо безробітних буде повно на одне місце.А не будеш моторний -підсрачником викинуть,ввізьмуть іншого,захочеш протестувати,створити профспілку,то тебе нацбуржуєгвардія заткне швидко,щоб не заважав баригам багатіти

keyboard_arrow_up