Не тільки через банкомати. Де можна зняти готівку вінничанам та які обмеження

Не тільки через банкомати. Де можна зняти готівку вінничанам та які обмеження
  • З початку повномасштабної війни можна знімати гроші з банківських карток на заправках, аптеках, на касах супермаркетів.
  • Щоправда, діє ліміт — до 6 тисяч гривень за одну операцію. А які ще діють обмеження на зняття готівки та як їх легально обходять?

Уже два роки діють обмеження встановлені Нацбанком України: людина може зняти зі свого банківського рахунку максимум 100 тисяч гривень за один день.

Але ні для кого не секрет, що є схема обходу обмеження: НБУ заборонив знімати 100 тисяч готівкою з «рахунку клієнта», але ті, хто хоче отримати на руки більші суми — переказують гроші на кілька власних карток.

Скільки готівки дають зняти з банкоматів

У банкоматах і POS-терміналах теж діють ліміти на зняття готівки. Але їх уже встановлюють самі банки. Проте загалом ця сума не перевищує 50 тисяч гривень за раз.

Відео дня

Наприклад, у ПриватБанку за одну операцію можна зняти до 20 тисяч гривень. Повторне зняття коштів понад цей ліміт можна зробити через три години. 

В Ощадбанку дозволяється зняти до 50 тисяч гривень за добу, а в Таскомбанку — до 10 тисяч гривень за добу.

З monobank тут складніше, адже в установи немає фізичних відділень та банкоматів. Хоча при знятті готівки в банкоматах на території України зазвичай комісія банкомата відсутня, розповіли у службі підтримки monobank. Однак там радять звертати увагу на інформацію, вказану на екрані банкомата. 

Також у monobank розділений ліміт для зняття готівки з гривневих карт. Тобто, за добу можна зняти 100 тисяч гривень з «чорної» (кредитна) картки та окремо 100 тисяч гривень з «білої» (дебетової).

Тариф за зняття завжди вказується до фактичного проведення операції, аби клієнт мав право відмовитись від не прийнятих для нього умов.

Скільки дають готівки через касу

Тут також діє обмеження у 100 тисяч гривень на добу. 

Щоб зняти бажану суму в касі банку її спочатку потрібно замовити. Робиться це у кілька способів: подзвонити на гарячу лінію банку; заздалегідь сходити у відділення; або ж через мобільний застосунок банку.

Слід врахувати, що при видачі готівки у касах стягується комісія. Її розмір встановлюється кожним банком і залежить, зокрема від виду картки з якої будуть зніматись кошти, та від того чи належать гроші клієнту або ж є кредитними. 

Наприклад, в ПриватБанку комісія з карток для виплат становить 0%, для «Універсальної» – 1% для особистих коштів та 4% – для кредитних.

Ще потрібно враховувати, якщо людина зняла певну суму через банкомат, то у касі в той же день можна отримати гроші у межах ліміту за мінусом вже знятої суми. Наприклад, якщо зняти у банкоматі 20 тисяч гривень, то цього ж дня з того самого рахунку, наприклад, у касі ПриватБанку, можна отримати максимум 80 тисяч гривень.

Де ще можна зняти готівку з картки

Ще у березні 2022 року Національний банк опублікував перелік організацій (аптеки, магазини, АЗС тощо), де можна зняти готівку. Цей список неостаточний і може доповнюватися.

Щоб отримати готівку в магазині, аптеці чи АЗС, необхідно в них оплатити будь-яку покупку платіжною карткою або за допомогою Google Pay чи Apple Pay. Перед розрахунком потрібно попросити касира зняти з карти потрібну суму готівки.

Отримати на руки можна від 500 гривень, але не більше 6 тисяч гривень. Перед операцією варто уточнити на касі про наявність необхідної суми готівкою. І обмежень на те, скільки разів за день можна скористатися послугою зняття готівки на касі, фактично немає.

Опитування

А як ви знімаєте гроші зі своєї банківської картки?

 

Читайте також:

Пенсії, виплати ВПО та ідентифікація — про зміни у березні для вінничан

Будинок з земельною ділянкою за $4000: огляд бюджетного житла у Вінницькій області

Скільки заробляють і що мають ректори вінницьких університетів? Аналіз декларацій

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Наталя

    І де у нашому місті можна зняти гроші в аптеці????
  • Ніна Швець

    Знімаю через банкомат, також розраховуюсь в магазинах, аптеках інш.  Але чому такий великий % за те, що хочу покласти на свою ж картку, щоб розрахуватись за послуги, чи інші операції?

    Андрей Пупкин reply Ніна Швець

    Це якою ви картою користуєтесь що % на поповнення?))Вперше чую про таке

keyboard_arrow_up