На Вінниччині відновлять обсяги вирощування кавунів. Де вже зібрали урожай?

- Сезон кавунів добігає кінця. Виробники майже припинили продаж баштанних, а на прилавках магазинів торгують рештками.
- Де на Вінниччині вирощували смугасті ягоди та яка ціна на них зараз?
Експерти EastFruit відзначають, що цього року сезон кавунів в Україні закінчується на два тижні пізніше, а ціни на великі ягоди нижчі, ніж у 2022 році.
Через те, що запаси баштанних виробників зменшуються, відпускні ціни почали зростати. Цього тижня вони сягали 12-18 гривень за кілограм, що дорожче від минулого тижня на третину.
Самі фермери оцінюють нинішній сезон як невдалий, адже на самому початку через град зникла більша частина сходів, а через потужні дощі та надлишок вологи в наступні тижні почали поширюватися грибкові захворювання, тому якість кавунів помітно знизилася.
Через низьку якість продукції фермерам доводилося встановлювати низькі ціни на ягоди, а на завершення сезону вартість кавунів на 34% нижча ніж наприкінці вересня 2022 року. Тобто минулого року сезон для агровиробників був більш прибутковим.
При цьому в супермаркетах ціни на кавуни поки що залишаються на рівні близько 20-30 гривень за кілограм.
Херсон, який до війни вирощував 37,5% від загального обсягу продукції, торік через окупацію не зміг бути представлений на ринку. Відтак, цьогоріч фермери взялися за відновлення обсягів вирощування баштанних у нетипових регіонах — у західній та центральній Україні.
Найбільше виробництво та найвища врожайність баштанних станом на серпень зафіксовано на Вінниччині. В регіоні забрали 12,6 тисячі тонн з врожайністю 140 ц/га. Незабаром вінницькі кавуни можуть заповнити регіональний ринок та конкурувати з баштановими з південних областей.
Більшість сільськогоспвиробників Вінниччини в якийсь час відмовилися від вирощування такої культури, як кавун. Передусім через те, що вимагає вона здебільшого механічної праці, ручної, значних витрат. Цьогоріч відновили досвід вирощування баштанної культури в південних районах області
Як показує досвід агрофірми «Ольгопіль», вчасний догляд, дотримання технологічної карти та любов до своєї справи — і буде щедро всіяне поле смугастими.
«Під баштан цього року виділили понад чотири гектари, — розповідають в агрофірмі — Кавуни тут різних сортів, тому й на вигляд різні одні полосаті, інші темно-зелені, чи взагалі світлі. Але всі смачні. Так само, як і дині. Вирощуємо їх без внесення жодних добрив, чи стимуляторів, бо для своїх людей, щоб місцеві куштували своє —100 % натуральне.
Робота біля ягід розпочинається в господарстві початку травня і триває до кінця жовтня. Завдяки спекотному літу, кавуни цього року не просто вродили, а за розмірами та смаком не поступаються херсонським. Смугасті ягоди з Ольгопільщини вже добре знають у сусідніх громадах та навіть сусідній Одеській області.
Читайте також:
Вересень — пора найдешевшого борщового набору. Дізналися ціни на ринку і в маркетах
Що робити, якщо випадково пошкодили товар в магазині? Пояснює фахівець
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
-
AKУ нас тепер можна і виноград, і персики і кавуни вирощувати. Цікаво, чи апельсини свої будемо мати через років з 30?Дмитро Муженко reply AKНе будуть - холодно