Вересень — пора найдешевшого борщового набору. Дізналися ціни на ринку і в маркетах

Вересень — пора найдешевшого борщового набору. Дізналися ціни на ринку і в маркетах
  • З 2022 року український борщ належить до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО і оберігається, як елемент нашої культурної ідентичності.
  • Яка сьогодні вартість базового набору до улюбленої страви всіх українців?

Є безліч рецептів українського борщу, однак незмінні його стандартні складові: капуста, картопля, буряк, морква, цибуля та м’ясо. У серпні 2023 року середня вартість цього ж борщового набору складала 104,24 грн, а у липні — 137,69 грн.

Цієї осені овочі на ринку можна придбати за дуже приємними цінами. Тому вартість борщового набору, а саме пісного, становить до 40 гривень за 3 літри. А от м’ясний коштуватиме біля 100 гривень. Це при умові, якщо всі складові  страви купувати на ринку. 

  • Капуста за 400 грамів — 2,38 гривень
  • Картопля за 300 грамів — 2,31 гривень
  • Буряк за 200 грамів — 1,21 гривень
  • Морква за 200 грамів — 1,39 гривень
  • Цибуля за 150 грамів — 1,26 гривень
  • Помідори червоні за 300 грамів — 7,20 гривень
  • Олія рафінована за 40 грамів — 2,60 гривень
  • Свинина ребра за 500 грамів — 79 гривень.

«Зараз це самий класний період — це дуже низькі ціни, це закінчується надходження на ринок продукції з відкритого грунту, — зауважує економіст Олег Пендзин.— Це найдешевша картопля — 7-8 гривень кілограм, це найдешевші овочі, найдешевший борщовий набір. От в жовтні місяці воно почне все дорожчати, традиційно».

Відео дня

Якщо купувати продукти для борщу в торгових мережах, це буде коштувати дорожче. Українські супермаркети переписали цінники на деякі продукти, які входять до складу борщу. Зокрема, наприкінці вересня змінилася вартість капусти, картоплі та часнику у бік подорожчання.

Капуста молода, станом на 29 вересня, коштує біля 18.90 гривень за кілограм, що більш ніж на 3 гривні дорожче, ніж у минулому місяці. Картопля теж виросла в ціні наприкінці вересня. Один із основних овочів борщового набору коштує 19.90 грн за кг, тоді як місяць тому цінник був біля 13 грн. за кг.

Морква в популярному вінницькому супермаркеті коштує 19.90 грн. за кг, буряк майже 22 гривні, цибуля — 10. Перець коштує 61.50 гривень, а помідор — майже 90. Часник наприкінці вересня теж подорожчав. Так, популярна приправа до борщу, якої на кастрюлю страви потрібно всього кілька зубчиків, коштує нині 146 грн за кг.

 

Читайте також:

Що робити, якщо випадково пошкодили товар в магазині? Пояснює фахівець

Перше, друге і аджика. Затишні осінні рецепти від дизайнерки Світлани Теренчук

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up