Перше, друге і аджика. Затишні осінні рецепти від дизайнерки Світлани Теренчук

Перше, друге і аджика. Затишні осінні рецепти від дизайнерки Світлани Теренчук
  • Календар звернув на осінь, тож час готувати сезонні страви і випічку, робити закрутки. Вінницька дизайнерка Світлана Теренчук ділиться перевіреними рецептами страв, які готує для родини і друзів.

Справою життя вінничанка Світлана Теренчук обрала модну індустрію. Нещодавно захопилася малюванням, а у вільний час чаклує на кухні. Обожнює готувати для сина та чоловіка — актора та ведучого Олександра Теренчука. 

— Мені дуже подобається готувати, експериментувати з продуктами, смаками. Така собі антистрес терапія, — розповідає Світлана. — В мене мама кухар за освітою, можливо і мені передалося. Але ці рецепти, що я зараз готую, я адаптую під своє харчування. Серед улюблених осінніх рецептів: аджика, айвове варення з мигдалем і лимоном, смажені і печені баклажани. Овочі для сезонних страв використовую зі свого городу.

Оскільки дизайнерка дотримується веганського принципу харчування, традиційні страви «переробляє» під себе.

Відео дня

 — Я веган, і всім завжди цікаво, як харчуюсь, — розповідає Світлана. — Чомусь склався такий стереотип, ніби вегетаріанці — це люди, які їдять лише траву, але насправді це не так. Як звичайна людина, я вживаю різні продукти, страви, але просто без всього тваринного. Тому я вирішила fashion-блог урізноманітнити якимись кулінарними особливостями, до того ж це моє хобі.

Для того, щоб люди зрозуміли, що веганство — це не лише овочі і фрукти, дизайнерка почала ділитися рецептами в соцмережах. Пропонуємо кілька рецептів сезонних страв від Світлани Теренчук, які прийдуться до смаку не лише веганам.

Веганський борщ

Інгредієнти на 3 л води: 7−8 картоплин,0,5 стакана червоної сочевиці,1 морквина,1 буряк, капустина свіжа + квашена — близько 300 г, 1 цибулина,1 невелика солодка перчина,1 свіжий томат, 2-3 зубчики часнику, 2 ст. ложки томатної пасти, чорний перець, сіль, лавровий лист, свіжа зелень — до смаку, олія для смаження.

Приготування. Воду довести до кипіння, посолити, всипати сочевицю, нарізані картоплю та капусту. Порізати цибулю, натерти моркву, буряк. Все відправити на пательню для смаження. Додати перебиті у блендері солодкий перець та томат, томатну пасту. Протушкувати все 5 хвилин і відправити у каструлю до овочів, що варяться. Туди ж додаємо нарізаний часник та лавровий лист. Варимо 7-10 хвилин на слабкому вогні. Щоб борщ був наваристий, розім’яти невелику частину картоплі з овочами (відразу ж у каструлі). В готовий борщ додати духмяний перець та зелень.

Салат «Шуба» з білими грибами

Інгредієнти. Буряк, картопля, морква, мариновані гриби (можна будь-які), цибуля, пісний майонез, сіль, цукор, оцет.

Приготування. Відварити чи запекти овочі ( буряк, картоплю, моркву). Цибулю нарізати дрібними кубиками та замаринувати (для однієї цибулини 1 ч.л цукру, 1 ст.л оцту, залити кип'ятком).
Охолоджені та очищені овочі натерти на дрібну тертку, гриби нарізати кубиками. З охолодженої мариновані цибулі злити воду.

У посудину викласти інгредієнти у такій послідовності: гриби, цибуля, картопля, морква, картопля, буряк. Кожен шар трішки присолити та змастити майонезом. Накрити готову «шубу» харчовою плівкою та поставити на декілька годин у холодне місце.

Грушевий пиріг з апельсином

Інгредієнти. Дві груші, один апельсин, одна склянка води, 0.5 склянки олії (можна додати для аромату олію з мигдалю), 2 склянки борошна, одна склянка цукру, 0.5 склянки кокосової стружки (або горіхів),1 столова ложка меленої кориці, розпушувач.

Приготування. В посудину влити воду, олію, додати цукор, сік одного апельсину. Поставити на вогонь прогріватися, постійно помішуючи, щоб цукор розтанув. Не доводити до кипіння. Зняти з вогню, додати цедру апельсина, розпушувач, кокосову стружку. Поступово всипати борошно. Тісто має бути густим. Змастити форму олією, вилити в неї тісто. Нарізати груші довгими тонкими скибочками, викласти зверху на тісто. Посипати груші корицею. Випікати приблизно 40 хвилин при температурі 180 градусів.

Рожевий хліб

Інгрєдієнти. Борошно — 1 кг, дріжджі сухі — 12 грамів, сіль — 3 чайні ложки, цукор — 3 столові ложки, вода — 2.5 склянки, олія — 0.5 склянки, сік буряка.

Приготування. Зробити сік із буряка (натерти або перемолоти блендером, відкинути на сито, видавити). Змішати всі сухі інгредієнти (борошно, дріжджі, сіль, цукор). Влити в суху суміш теплу воду та сік буряка, олію. Добре перемішати ложкою. Далі замісити руками м'яке тісто. Залишити тісто на 30 хв у посудині, накривши його рушником. Коли тісто підійде, поділити його на частини. Сформувати хліб, покласти у форму, встелену пергаментом. Помістити в розігріту духовку, випікати 20-30 хв. при температурі 260 градусів. 

Домашня аджика

Інгредієнти. Помідори 2.5 кг, солодкий перець 1 кг, морква 0.5 кг, яблука 0.5 кг, часник 100гр, гострий перець 3 стручка, олія 200 мл, спеції за смаком: сіль (у мене 3 ст.л.), цукор (2 ст.л.), оцет (2 ст.л.).

Приготування. Помити всі овочі, почистити перець, часник, моркву, у яблук видалити серцевину. Усе нарізати шматками. Можна перебити все у блендері. Спочатку трохи помідорів та соку, що утворився від них після нарізання, потім більш тверді овочі. Після кожної порції залишати трохи суміші у блендері, щоб він краще перебивав наступні шматочки. В кінці видавити або нарізати мілко часник, але поки не додавати в каструлю. Суміш проварити 1 годину, потім додати сіль, цукор, олію, оцет і часник. Проварити ще 30 хв (час може змінюватися). Готову аджику розлити в стерилізовані банки, закрутити кришками.

Айвове варення

Інгредієнти. Айва 2 кг (очищена від серединок),  мигдаль 200 гр,, лимон 1 шт, цукор 2 кг, вода 200 мл.

Приготування. Замочити мигдаль у воді на декілька годин. Айву помити, видалити серединки, нарізати дольками. Викласти в каструлю, засипати цукром. Залишити на пару годин, щоб пустила сік. Якщо соку замало, додати води. Поставити на плиту, довести до кипіння. Зменшити вогонь, проварити 5 хв. Вимкнути, дати охолонути. Потім знову довести до кипіння, проварити на маленькому вогні 5 хв, охолодити. Нарізати лимон дольками, додати до айви. Висипати замочений мигдаль. Усе проварити 5 хвилин. Варення розкласти у стерилізовані банки, закрити кришками .
 

Читайте також:

Розписалися в Херсоні, весілля зіграли в Києві. Офіцер Андрій Підлісний одружився

Український футболіст з Вінниці Віктор Циганков замилував світлинами з дружиною та сином

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Next

    Фотки не погані, особливо з шубою.

keyboard_arrow_up