«На роботі тривожно, але вдома сидіти не можу»: репортаж з Центрального ринку

«На роботі тривожно, але вдома сидіти не можу»: репортаж з Центрального ринку
Продавчиня Центрального ринку Інна
  • Під час екстреного брифінгу, що пройшов напередодні, міський голова Вінниці повідомив про відновлення роботи Центрального ринку.
  • Ми побували там у перший день роботи та поспілкувалися з працівниками, які не побоялися вийти на роботу. 

«Звертаюся до всіх підприємців, які працюють на Центральному ринку: хто має бажання, завтра виходьте на роботу», — сказав вчора ввечері мер міста Сергій Моргунов. А вже зранку журналіст 20minut.ua пішов дізнаватися, хто вийшов на роботу, як змінилися ціни і що там наразі можна купити. 

Як і в попередні дні, працює м’ясо-молочний павільйон. У порівнянні з довоєнним часом, людей тут небагато: близько 100-150 на весь павільйон. М’ясо та сало на прилавках є, але багато везти його фермери не поспішають, кажуть, немає кому брати.

— Зі 100% від усіх покупців, приходить десь вісім. Вийшов на роботу вчора, але багатьох постійних покупців поки не побачив, — розповідає фермер Олександр. — Ціни ще менші, ніж до війни, бо немає людей, немає кому продавати.

Відео дня

Дещо іншої думки сусідка по прилавку Інна. Жінка також розповідає, що людей зараз приходить менше, але десь на половину. 

— Бачу по своїх клієнтах, що багато людей лишилося у місті, приходять. Чужих з’явилося також багато, переселенців, — продовжує Інна. — Працювала всі дні. Помітила, що минулого тижня людей навпаки було більше, ніж цього, не знаю чому так. Ціни не змінилися, чого не скажеш про кількість продукції: возимо значно менше, бо не продається. Раніше й ресторани у нас брали, а зараз вони закриті. Не знаємо, як буде далі.

Інна

Двоє інших продавців м’яса на Центральному ринку також розповіли журналісту, що ціни на продукцію не змінилися, а кількість покупців зменшилася. 

Жінка, яка продавала молочку, відмовилася будь-що розповідати про ціни на свою продукцію, пояснивши це неспокійним часом: «Немає чого людей зараз розпитувати. Невідомо, як цією інформацією скористаються». Додамо, що майже всі працівники ринку відмовилися фотографуватися, кілька не назвали навіть своїх імен. 

— Ви ж бачите, базар напівпорожній, раніше людей валом було. Людей стало менше, продала сьогодні лише дві баночки меду, — розповідає бабуся-продавчиня. — Раніше також небагато брали, зараз взагалі мало. Ціни, звісно, ніхто не піднімав. Люди засмучені ходять, їм не до меду. 

Головний інспектор з торгівлі Центрального ринку Микола Поліщук розповідає, що сьогодні відкрилося не більше 5% від усіх яток. За його словами, на вихідних адміністрація очікує збільшення цієї кількості на 10%. Говорить, що люди бояться, нервують через сирени. 

— Купити зараз можна їжу, побутову хімію, сантехніка працює, взуття і речі продаються, — пояснює Поліщук. — Сьогодні перший день роботи, деякі люди ще не знають, що можна виходити, хоча ми як могли попередили. 

Виходячи за межі харчового павільйону, опиняємося серед напівпорожніх рядів. Працює лише кожна 5-7 ятка, а то й менше. Серед товарів, що їх можна придбати, бачимо: одяг, взуття, спіднє, шкарпетки, валізи, сумки, рушники, побутову хімію, сантехніку, біжутерію, оптику. Покупців небагато, в середньому 1-2 людини. 

— Резинки купують, шпильки. Люди кажуть, що гублять під час війни, — сміється продавчиня Катерина. — На роботі тривожно, але вдома сидіти не можу, треба дітей та онуків чимось годувати, комуналку платити, самій їсти щось. 

— Сьогодні вийшла перший день, не скажу, що немає нікого, але покупців справді небагато. Ціни власник вирішив не піднімати, тому все залишилося на місцях, — говорить продавчиня білизни та шкарпеток. — Завтра, думаю, і колег, і людей буде більше. Але є проблема з транспортом, він же з 9.00 зараз працює, також назад треба встигнути доїхати. Мені не страшно виходити, я під Богом ходжу і наша армія нас захистить.

За останньою інформацією від департаменту адміністративних послуг ВМР, у Вінниці наразі працює кілька ринків. Майже на усіх продається лише продуктова група товарів. Графік їх роботи наступний:

Ринок «Центральний» працює з 7.00 до 16.00
«Урожай» — з 7.00 до 19.00
«Привокзальний-1» працює з 8.00 до 19.00
«Привокзальний-2» відкритий з 8.00 до 16.00
Ринок на ТРЦ «Мир» — з 10.00 до 17.00
Відкриті ТЦ «Вишенька» та ТСК «Пасаж» — з 9.00 до 19.00
Ринок «Західний» працює з 10.00 до 14.00.

 

Читайте також:

Зросли і ціни, і попит. Як за два тижні війни змінилися прилавки вінницьких аптек і магазинів

Чоловічі та жіночі стрижки: де у Вінниці можна підстригтися під час війни?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up