Кабмін скасував регулювання цін на пальне. Які будуть ціни та коли зникне дефіцит?

Кабмін скасував регулювання цін на пальне. Які будуть ціни та коли зникне дефіцит?
  • Кабінет міністрів вирішив відмовитися від державного регулювання цін на пальне та озвучив очікувані граничні ціни.
  • І АЗС уже почали укладати перші угоди з поставок палива за нерегульованими цінами. Оприлюднили вартість закупівлі.

Уряд призупиняє цінове регулювання на паливному ринку. Про це 18 травня повідомив Урядовий портал.

«Ми мали тривалу дискусію з операторами ринку пального і, за результатами сьогоднішнього засідання оперативного штабу, була прийнята домовленість, щоб ми, з боку держави, призупинили цінове регулювання. Щоб оператори могли наситити ринок необхідним ресурсом, — повідомила перший віцепрем'єр-міністр України — міністр економіки України Юлія Свириденко. — Як тільки відчуємо, що оператори зловживають становищем, будемо вживати до них санкції».

За оцінками Уряду, очікувані граничні ціни на дизельне паливо будуть не вище 58 грн за літр, а ціни на бензин — не вище 52 гривні за літр.

Відео дня

Коли зникне дефіцит?

Дефіцит пального в Україні утворився, нагадаємо, через зупинку імпорту з Білорусі та РФ, а також удари ворога по паливній інфраструктурі. Зокрема, знищили Кременчуцький нафтопереробний завод, який був основним виробником пального в країні.

Ситуація з наявністю на заправних станціях пального може покращитись до кінця травня та на початку червня. Про це повідомив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. Водночас він зазначив: якщо це відбудеться, то дійсно ситуація дещо полегшиться, але на стабілізацію, яка була до війни, в умовах війни очікувати не варто.

Тим часом віцепрезидент ОККО Юрій Кучабський говорить, що рішення про призупинення цінового регулювання на паливному ринку не допоможе збільшити поставки: 

«Державне регулювання цін жодним чином не стримує поставки в Україну. Формула визначення граничної ціни не заважає імпортувати нафтопродукти».

До речі, Польща надасть Україні 25 тисяч тонн бензину з власних запасів, щоби подолати його дефіцит. Почнемо його отримувати з початку наступного тижня.

Що буде з цінами?

За даними Консалтингової групи А-95, станом на середу, 18 травня, великі мережі АЗС залишились у межах граничних цін. Наприклад, ОККО й WOG продають бензин по 39,86 грн/л, дизель — по 42,31 грн/л.

У період з 17 по 18 травня за літр газу у середньому правили 36,39 гривні. Вартість збільшилася на 1,15 гривні.

Аналітик «Нафторинку» Олександр Сіренко прогнозує, що ціни рости стрімко не будуть: «Можлива тільки невелика корекція через зміни цін на нафту». Однак він припускає, що вартість 60 гривень за літр залишиться, адже закупівельна ціна 55 гривень.

У свою чергу директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн прогнозує зростання цін на бензин до 55-60 грн/л, дизелю — до 60-65 грн/л.

Ціна дрібних гуртових закупівель

Мережі автозаправних станцій почали укладати перші угоди на постачання палива, ціна якого більше не обмежуються державним регулюванням. Одна з таких пропозицій дистриб'ютора про постачання палива дрібним оптом є у розпорядженні видання «Дзеркало тижня».

Як бачимо з документа, навіть якщо брати за орієнтир ціни даного дрібного опту, то вони перевищать останні роздрібні ціни, коли держава намагалася впливати на процес ціноутворення через регулювання на 50% і більше.

Дивіться самі. Дистриб'ютор береться постачати паливо на АЗС за такими цінами:

 

Читайте також:

Як діяти та куди звертатися. У Вінниці розробили «Дорожню карту біженця»

Пам’ятка для батьків. Як допомогти дитині під час війни, щоб вберегти її емоційний стан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач73

    Це не просто 3.14здец, це повний 3.14здец.
  • Zesraka Zelena

    война безработица, и дикие  цены.молодцы  довбойобы с кабмина.
  • Читач12

    Уже сейчас продают по 95 и выше

keyboard_arrow_up