Експерти: якщо Україна не проведе реформи, її чекає дефолт

Експерти: якщо Україна не проведе реформи, її чекає дефолт
Чим далі продовжується «політика затягування пасків», тим більше на кухнях нарікань на дії влади. Показник інфляції перевалив за 20%, долар у валютників - за 20 гривень. У 2015 році, за словами експертів, це може бути ще не межею, але навіть «зелений» по 25 може показатися квіточками, якщо влада терміново не почне непопулярні реформи

Сьогодні в України фактично два варіанти: або на 25% зменшити витрати державного бюджету, підвищити тарифи, в результаті чого рівень життя українців впаде на 25-30%.  Або ми цього не робимо, але тоді через два-три роки нас чекає дефолт. А це подальший відтік інвестицій, ще більша девальвація, і ще більші проблеми з банками.

 

Втрати і витрати

Відео дня

Такий прогноз озвучив RIA вінницький економіст Владислав Старинець.

За його словами, уже сьогодні стан справ, наприклад, в банківській такий, що якщо це  вдасться врятувати три з чотирьох банків – уже буде вважатися за досягнення.

- Ситуація ускладнюється тим, що на фоні усього, що відбувається, - люди судорожно забирають кошти з депозитів, намагаючись купити валюту, чим ще більше розкручують девальвацію, - каже економіст.

Загалом, за його словами, нині Україна стоїть перед наступними викликами та небезпеками. Проведення реформ в умовах економіки, що падає (споживчий попит впав на 25%), що ускладнюється тим, що найближчі п’ять років Україні доведеться витрачати на виплати за зовнішнім боргом майже 40% бюджету країни.

Ще одна загроза – від втрати російського ринку Україна недоотримує мінімум 5 млрд дол. на рік. Наступний виклик – дефіцит Нафтогазу та Пенсійного фонду. А ще є відтік інвестицій, міграційний та військові фактори, пов’язані з ситуацією на Донбасі, тощо.

 

Терапія і шок

- У таких умовах Україні не обійтися без шокової терапії, але без шоку не обійдуться і ті, хто береться  цю саму шокову терапію здійснювати, - продовжує Владислав Старинець. - Очевидно, що влада повинна, принаймні, оголосити програму своїх дій з мінімізації зазначених ризиків, продемонструвати, що і уряд, і весь народ України усвідомлюють свою взаємну відповідальність за майбутнє країни.

За його словами, при цьому влада має відверто сказати, про ситуацію, в якій опинилася країна і те, що її може очікувати, якщо нічого не робити.

- На мою думку, зараз усе іде до того, що  інфляція  в новому році буде не менше 15%, - прогнозує експерт. – Тепер вибір між девальвацією та жорсткою економією. Курс у 2015 році, скоріше за все, поки буде в діапазоні 21-25 гривень за долар. Причин для укріплення нацвалюти поки що не бачу.

 

Тарифи вгору

- Я вірю, що Україна переживе 2015 завдяки ряду складних рішень - зростання тарифів, складності у виплаті пенсій і субсидій, підвищення пенсійного віку, -  каже виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, пише “Форбс”. -   Але ці заходи будуть пом'якшені популярними заходами по дерегуляції бізнесу та проведенням реформ системи держуправління.

Разом з тим експерт додає, - дефіцит держбюджету, який за результатами цього року перевищить позначку в 10% ВВП, є катастрофічно високим показником. Коли греки падали в абсолютну прірву, то вони падали з позначки дефіциту державного бюджету в 15% ВВП. У нас зараз 10,1% і плюс 3%, які легко дасть потреба в рекапіталізації банків.

- Вихід один - різати витрати. Забудьте про задекларовані, в тому числі в коаліційній угоді, обіцянки про збереження кількості шкіл, витрат на науку, медицину - це розповіді, які не відносяться до історії 2015 року, - продовжує він. -  Цих грошей ніде взяти, а те що збільшуються витрати на оборону при знижені дохідної частини бюджету означають, що різати витрати треба ще радикальніше. Звідси ряд важких, непопулярних заходів, яких я очікую в 2015 році. Зокрема, треба буде визнати, що жити з дефіцитом НАК «Нафтогаз» в 7% ВВП неможливо. Треба поміняти логіку подій - не дотувати НАК за рахунок бюджету, а перевести дотації на населення країни.

Заява керівництва НАК «Нафтогаз» про те, що в травні на 40% піднімуть тарифи - це або нерозуміння ситуації, що цілком ймовірно, або явне її спотворення. У наступному році нам варто очікувати дво-триразового збільшення тарифів вже в першій половині 2015 року.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Дарья

    Капєц, куди ми котимося. Стає ще гірше і гірше.
  • винничанин

    "Заграница нам поможет", главное, нет Януковича и есть демократия, остальное ерунда.
  • Олександр

    Єдина реформа уряду Яценюка - введення 15% податку на банківські рахунки українців з серпня 2014р.                                  

    33 банки в Україні - банкроти -(введена тимчасова адміністрація), інші, наприклад ДЕЛЬТАБАНК  - не виплачують людям гроші навіть з поточних рахунків, не повертають депозити, заблоковані картки клієнтів банку. Спекуляція під керівництвом НАЦБАНКУ ?

    винничанин reply Олександр

    Ну вы же сами всего этого хотели год назад.
  • Місцевий

    Таких економістів як   Владислав Старинець, у нашому місті ТИСЯЧІ, а в області - десятки тисяч.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up