Будинки за менше ніж $2000 продають у вінницьких селах. Добірка оголошень та історії приїжджих

Будинки за менше ніж $2000 продають у вінницьких селах.  Добірка оголошень та історії приїжджих
Фото ілюстративне, з відкритих джерел
  • Отримати омріяне житло за менш як 50 тисяч гривень — таке можливо, якщо купуєте стару сільську хату.
  • Чому міські жителі переїжджають в села? Де задешево віддають будинки? Та скільки коштує привести їх до ладу?

Відсутність централізованого опалення, ТРЦ, і зручності на вулиці — з таким доведеться стикнутись в селах тим людям, що звикли до комфорту міста. Але на заміну можете отримати мальовничі краєвиди та власне «місце сили».

Чому «городські» їдуть в села

Кілька років тому німець Андрій Ібу придбав дві хати у селі Оксанівка. Про поселення на березі Дністра, яке знаходиться за 1 тисячу 600 км (!) від його рідного міста Брауншвайг, німець дізнався від свого друга-вінничанина.

Андрій Ібу цього року відвідав Оксанівку. Допоміг прибрати село до початку нового туристичного сезону і його пригостили українським борщем / Фото Мирослави Марченко

— Пана Андрія зачарував швидкоплинний Дністер, мальовничі краєвиди, культура,  традиції, щирість та відкритість місцевих жителів, — розповіла голова ГО «Ямпільщина Туристична» Мирослава Марченко.

Відео дня

За її словами, новий оксанівчанин планує відремонтувати одну хату під житло, а іншу — під кафе-бар, де зробить українську піч. Також в планах німця — привезти до Оксанівки своїх батьків та друзів, аби показати всю красу Ямпільщини.

А от вінничанка Світлана Телець обрала для проживання Бушу, що за 19 км від Оксанівки.

— Приїхала до Буші на пленер. І відчула, що відкрила для себе Україну, — розповідала художниця. — Вирішила тут придбати житло. 17 років тому це коштувало мені дві проданих картини або ж 700 доларів. Спочатку лише для того, аби приїздити сюди малювати.

За кілька років жінка докорінно змінила свій сільський будинок / Фото з facebook-сторінки Світлани Телець

Але вже невдовзі мальовничу Бушу уподобали туристи. Своє житло мисткиня відремонтувала і стала здавати в оренду. Згодом, під розміщення гостей, викупила ще один будинок. За її прикладом приїжджі викупили ще близько сотні закинутих хат, а нерухомість в Буші здорожчала у десять разів.

Підбірка хат до 50 тис. грн

Раніше ми вже писали про сім найдешевших хат у вінницьких селах. Цього разу оновлюємо наш рейтинг і беремо ті самі критерії: будинок коштує не більше 50 тисяч гривень ($1785); в оголошенні можна глянути, як він виглядає; дім має бути не далі, ніж 125 кілометрів від Вінниці.

$950 (26,6 тис. грн)

Це село знаходиться на берегах річки Русави, за 120 км від Вінниці. Кількість населення — до 1,5 тисячі людей. 

Тут продають хату 40 кв.метрів, а також господарські будівлі — кухня, хлів. Автор оголошення вказує, що до будинку підведена вода, а також новому власнику дістануться 20 соток городу.

$1100 (30,8 тис. грн)

Село знаходиться за 105 км від Вінниці. Після адміністративної реформи, його «перенесли» у новостворений Тульчинський район та долучили до складу Вапнярської тергромади.

Тут продають хату 29 кв.метрів. Автор оголошення пише, що до будинку підведений газ, є також город на 16 соток. І з документами «все добре».

З цікавинок поблизу Високого є ботанічна пам’ятка «Томашпільські дубчаки» — три старих дуби, висотою з п’ятиповерхівку; літак АН-12, який як пам’ятник встановили в центрі села.

Дім у Селищі, Козятинський район

$1357 (38 тис. грн)

Село Селище знаходиться за 95,2 км від Вінниці, а до найближчого міста, Козятина, всього 20 км. За останнім переписом, в селі проживає всього 246 людей.

Тут продають будинок, площею 60 кв.метрів. Автор оголошення вказує, що стіни дому глинобитні, навколо будинку є фундамент — планували обкладати цеглою.

Крім того, в самому будинку три кімнати, підведена електрика, вода і газ; є газовий котел. А з-поміж іншого, новому власнику дістанеться ще й крита літня веранда та садок з фруктовими деревами.

$1428 (40 тис. грн)

Найкоротший шлях від Вінниці до Саїнки займає 119 км. Тут продають просторий будинок 150 кв.метрів в гарному стані. Автор оголошення вказує, що на території дому є погріб, два сараї, хлів, кухня та інші господарські будівлі.

$1500 (42 тис. грн)

До села Джурин з Вінниці треба подолати близько 84 км. Тут продають два сусідніх будинки — 35,6 кв.метрів і 23,1 кв.метри. Ще новому власнику дістануться: однокімнатна літня кухня з верандою, площею 29,6 кв.метрів. Під цією будівлею є курятник, гусятник та сарай. Крім цих господарських будівель ще є город — 33 сотки.

«Ціна 1500 доларів за все. Документи в порядку», — пише автор оголошення.

Відстань між селом і Вінницею складає близько 109 км. Тут можна придбати будинок, площею 65 кв.метрів. Автор оголошення пише, що у дворі є два гаражі, два хліви, літня кухня, два погреби, сінник, курники, криниця з електропомпою, лічильник на три фази. А по периметру влаштований паркан з металевої сітки.

Стара хата потребує значного ремонту

Втім, придбати будинок в селі — це «пів біди». Бо треба ще вкласти чимало грошей і сил, щоб її відремонтувати. Своїм досвідом поділилася вінничанка Міла Поворознюк. Вона вінтажний блогер. Удвох з чоловіком, під старовину, перебудовує сільську хату.

— Ми придбали хату в селі у 2020 році. Навесні 2021-го почали ремонт своїми руками. За два місяці привели до житлового стану тільки одну кімнату та кухню, — розказує жінка у своєму відеоблозі.

На матеріали для ремонту спальні витратили 5,1 тисячі гривень. А на ремонт кухні, яка була у значно гіршому стані, витратили 10,5 тисяч гривень.

— Вартість меблів, люстр та іншого декору не вказую, бо ми їх підбирали під власний смак. А у вас він може бути іншим, — пояснює Поворознюк.

Далі подружжя планують наймати будівельників, бо «не залишилося сил», щоб самостійно робити ремонт. Отож, підсумковий цінник перебудови сільської хати може зрости в кілька разів.

Опитування

Ви б хотіли переїхати з міста до села?

 

Читайте також:

Подружжя створило притулок для приречених на забій корів. У чому користь?

Що за диво-пристрій їздить у Тяжилові? Познайомилися з власником саморобних аеросаней

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Наталия Цюрпита-власюк

    За 2000₴ можна купити купу глини.
  • Юлия Литвинюк

    А смысл,если там нет никакой инфраструктуры и работы?Что делать,где работать и как прожить людям?
  • Виталий Колодий

    Кому вони потрібні
  • Anna Wolf

    Просить авторизації стаття, нашо? Хочете, щоб вас читали, публікуйте всю статтю на загал.

keyboard_arrow_up