У Вінниці демонтували пам’ятний знак на честь Небесної Сотні та Героїв АТО (ФОТО ДНЯ)

У Вінниці демонтували пам’ятний знак на честь Небесної Сотні та Героїв АТО (ФОТО ДНЯ)
  • Невдовзі скульптурну композицію в оновленому вигляді встановлять на площі Тараса Шевченка. Чому її вирішили перенести?

Скульптурну композицію на честь Небесної Сотні та Героїв АТО встановили у Вінниці у 2015 році. Побачити її можна було біля Вежі, на Європейській площі. Це був меморіальний знак у вигляді тризуба з зображенням птаха, що падає. 

До композиції входило й електронне табло, що на ньому можна було дізнатися інформацію про полеглих героїв та героїнь з Вінниччини. 

Пам’ятний знак й табло вже демонтували. Невдовзі їх встановлять на площі Тараса Шевченка, що біля Свято-Преображенського кафедрального собору. У міській раді розповіли, що нова локація поєднуватиме в собі різні епохи боротьби українців за свою свободу: від ідей визвольного руху Шевченка до нинішньої війни проти російських загарбників. 

Відео дня

Причиною зміни місця розташування композиції стало сусідство із Меморіалом Слави, який містяни донедавна сприймали як місце вшанування воїнів Другої світової війни. Однак вінницькі історики розповіли, що першочергово у цей меморіал совєти закладали пропаганду радянської ідеології та влади. 

Саме через це, додамо, звідти нещодавно демонтували металеві скульптури трьох чоловіків: червоноармійця, а також ворожих для України будьонівця та червоногвардійця. Саме два останні свого часу виступали проти української державності та національної ідентичності. 

Відомо також, що в майбутньому сквер навколо Вежі може перетворитися на міський простір. Меморіал Слави разом із похованням релокують в інше місце. 

Читайте також:

«Люди постійно питають, як часто ми знаходимо золото», — вінницька археологиня про свою роботу

Яким наше місто бачить штучний інтелект? Малюємо Вінницю в нейромережі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Василий и Светлана Рулько

    Вже проти ТРЦ на місці ринку громада висловилась, то вони тут всунути планують....
  • Аліна Вінниця

    кому ж він так заважав,щоб забрати його прямо під час війни? Хто ініціатор?Маєм право знати!
  • Виктор Лищишин

    Мабуть мер  наш вельмишановний збудуєТРК!!!!
  • Andrij Kostanda

    Подалі с очей. До Шевченка, в закуток

keyboard_arrow_up