«Створили лише одну патронатну сім’ю». Про усиновлення та опіку дітей під час війни

«Створили лише одну патронатну сім’ю». Про усиновлення та опіку дітей під час війни
  • Під час війни багато дітей евакуювали на Вінниччину з небезпечних регіонів. Деякі з них втратили батьків.
  • Яка процедура їх усиновлення? Як взяти дитину під патронат? Дізналися процедуру. 

У зв’язку з російською військовою агресією на території України дуже велика кількість дітей втратили батьків або залишилися без батьківського піклування.

У Вінницькій області на обліку служб у справах дітей районних військових адміністрацій та міських, селищних, сільських рад перебуває 2267 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них 1596 дітей влаштовані під опіку, 513 — в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу, 91 — в заклади з пансіоном, 27 — навчаються в вищих навчальних закладах, професійно-технічних училищах, 40 — тимчасово влаштовані в родичів.

До територіальних громад області перемістилося більше сотні дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Більшість з них перебуває під опікою, інші — в прийомних сім'ях та в дитячих будинках сімейного типу.

Відео дня

Чи можна усиновити дитину, коли війна?

Під час воєнного стану порядок усиновлення дітей, визначений українським законодавством, не спрощується та не змінюється. Усиновлення дітей здійснюється виключно відповідно до норм законодавства України.

Необхідно наголосити, що в умовах війни усиновлення дітей, провадиться лише в тих регіонах, де немає активних воєнних дій та працюють в звичному режимі органи державної влади України та місцевого самоврядування, і тільки по відношенню до тих дітей, щодо яких вдалося встановити  обставини життя їх батьків або інших родичів.

Крім того, суди тимчасово не здійснюють повною мірою своїх повноважень, а тому в багатьох областях України не можливо організувати процес усиновлення.

Непростою є й процедура взяття дитину під патронат.

Умови тимчасової опіки

— Щоб стати патронатним вихователем теж потрібно зібрати цілий перелік документів, — говорить Наталія Добровольська, директорка центру соцслужб. — Патронатна сім’я — це професійна основа. Це людина, яка пройшла навчання, має місце проживання, гарне здоров'я, без судимості. Держава платить патронатним батькам п'ять прожиткових мінімумів, дитині — два з половиною. Це робота, і потрібно бути до неї готовою: зібрати документи, пройти навчання, отримати рекомендації.

Під патронат можна взяти дитину на термін від трьох місяців до півроку.

— Попит людей збільшився, але працівники центрів соцлужб не всім можуть дати рекомендації, оскільки процедура є досить непростою, — каже Наталія Добровольська. — На сьогодні пройшли навчання дві патронатні сім’і, і лише одна родина взяла хлопчика під патронат.

Безпека дітей

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна повідомила, що Уряд ухвалив рішення, яке забезпечує під час воєнного стану безпеку дітей, влаштованих під патронат, та дітей, які в період воєнних дій залишились без батьківського піклування і потребують захисту, виховання в безпечному та сприятливому сімейному середовищі.

Зокрема, Уряд доповнив порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя. Ці правила врегульовують:

  • механізм переміщення дитини разом із сім’єю патронатного вихователя на безпечну територію у разі виникнення загрози її життю чи здоров’ю;
  •  можливість влаштування до сім’ї патронатного вихователя за його згодою дітей, які не є рідними братами та сестрами або такими, що виховувались в одній сім’ї;
  •  можливість продовження або припинення дії договору про патронат над дитиною з урахуванням фактичних обставин;
  •  механізм прийняття рішення про надання послуги патронату над дитиною та укладення договору про умови запровадження патронату за розпорядженням сільського, селищного, міського голови на підставі подання служби у справах дітей;
  •  розмежування функцій служб у справах дітей за місцем створення сім’ї патронатного вихователя та за місцем її переміщення на безпечні території.

Також  уряд спростив процедуру влаштування дітей, які залишилися без батьківського піклування або мають статус дитини-сироти, виключно для родичів. Для цього вони мають надати відповідні документи і заяву.

Чат-бот «Дитина не сама»

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні спільно з Офісом Президента запустили інформаційну кампанію з допомоги дітям, які залишилися без піклування дорослих, а також надасть інструкції з тимчасового влаштування дітей у сім’ї.

Чат-бот @dytyna_ne_sama_bot («Дитина не сама») є інструментом для дорослих, завдяки якому можна допомогти дитині, яка загубилася, залишилася без батьківського піклування, тимчасово прихистити її у своїй сім'ї.

Заявку у чат-боті залишили вже понад 15 тисяч українських сімей та більш як пів тисячі іноземних організацій.

«До війни в Україні була доволі велика кількість дітей, що підлягали усиновленню, —  майже 17 тисяч, — зазначила радник уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук. — Діти зі статусом сироти та позбавлені батьківського піклування потребують домашнього, родинного спілкування на зміну вихованню в закладах інституційного догляду. Зараз кількість таких дітей щодня тільки зростає — від бомбардування до бомбардування. Ми готуємося до покращення та зміни системи усиновлення, діджиталізації певних складових цього процесу, яка запрацює одразу після війни. Наразі велика кількість родин можуть і хочуть допомогти дітям, але потребують додаткових пояснень та актуалізації відомостей щодо процедури». 

 

Читайте також:

«Коли бачиш сивину на скронях дітей — хочеться кричати». Біженки знайшли вінницьку рятівницю

«Думали, що діти залишаться до кінця війни». Юні веслувальники повертаються з тренувань в Болгарії (ОНОВЛЕНО)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up