Дитячі істерики та шляхи їх подолання. Поради батькам від дитячого психолога

Дитячі істерики та шляхи їх подолання. Поради батькам від дитячого психолога
  • Хоч раз в житті всім доводилося бачити, як вередують діти. Вони можуть здійняти плач просто посеред вулиці, впасти і гамселити руками по підлозі або просто з криками тікати від батьків.
  • Ми з’ясували у дитячого психолога Наталії Марчук, чому в дітей виникають істерики та коли це стає інструментом для маніпуляції батьками.
  • Психологиня також розповіла, як можна запобігти дитячим істерикам та як на них реагувати, якщо дитина вже «розійшлася».

Дитяча істерика — це яскраво виражена реакція організму на незадоволену потребу або на існуючу проблему. Психологиня Наталія Марчук пояснює, що на відміну від дорослих, дітям важко контролювати власні емоції та реакції та ті чи інші обставини. Причиною тому є формування структури головного мозку.

— Прояв істерик — це певний етап проживання дитиною емоцій, які, звичайно, залежать від типу нервової системи, від віку, стилю виховання та індивідуальних особливостей дитини. Дитину можна порівняти з аркушем паперу чи посудом, який наповнюють інформацією батьки. Тому зазвичай поведінка дітей — це пряма трансляція того, що вони бачать кожного дня.

Психологиня зазначає, що батькам перш за все потрібно навчати дітей правильно проявляти емоції, проживати їх.

Відео дня

— Важливо також пам’ятати, що дитяча істерика — це прояв сильних емоцій, таких як гнів, злість. Інколи влаштовуючи істерику, діти просять таким чином про допомогу. В силу свого віку вони ще просто не можуть пережити певні емоції екологічно (без шкоди для оточуючих - ред.).

На думку Наталії Лукашенко, істерики до трьох років не можна вважати способом маніпуляції батьками.

Як не можна реагувати на істерики?

— Перш за все, забудьте про підвищений тон, коли спілкуєтеся з дитиною. У знервованому стані вона не розуміє істинність своєї поведінки, а відтак спроба «докричатися» не принесе позитивних результатів. У дитини може сформуватися думка, що її емоції — це погано, проявляти їх не варто, а отже, їх потрібно подавляти. Або ж навпаки, діти можуть почати істерику заради привернення уваги, якщо відчувають її дефіцит. Не потрібно бити чи карати дітей, не можна залишати їх самих, оскільки в таких випадках у малюка може сформуватися страх самотності.

На думку Наталії Лукашенко, батьки не повинні соромитися оточуючих, коли дитина впадає в істерику. Бувають випадки, коли дитина не реагує на вмовляння заспокоїтися, продовжує кричати і тоді батьки кажуть «от я зараз Бабая покличу».

— Так робити не можна, це теж свого роду залякування, — наголошує психологиня.

Що потрібно робити?

— Якщо істерика сталася, дорослим для початку потрібно зупинитися і відволіктися від власних справ. При цьому стабілізувати власний стан — порахувати до десяти, глибоко подихати, щоб елементарно не впасти в істерику разом з дитиною. Відведіть малюка в місце, де ви зможете побути наодинці і опустіться на рівень очей дитини — присядьте, щоб налаштувати зоровий контакт. Якщо дитина дозволить, обійміть її. Таким чином у малюка буде відчуття, що мама чи тато поруч, а отже він в безпеці і все буде добре. Далі потрібно пояснити дитині її стан. Наприклад, сказати: «Я розумію, що ти сердишся або ти розчарований, бо ми маємо йти з дитячого майданчика». Це дасть дитині розуміння, що її сприймають.

Психологиня стверджує, що потрібно вчасно переключити увагу дитини на щось відсторонене. А коли істерика завершилася і дитина заспокоїлася, батькам потрібно з'ясувати, що стало причиною дитячих сліз. На це питання має обов'язково відповісти саме дитина.

— Потрібно пояснювати і проговорити з дітьми емоції та відчуття. Наводити приклади, які покажуть малюку, як ще можна відреагувати на ту чи іншу ситуацію.

Окрім того, психологиня рекомендує батькам вести з дітьми активний діалог ще змалечку.

— Наприклад, ви йдете з чадом в магазин і говорите, що плануєте купити хліб, гречку та молоко, а кіндер купите наступного разу, бо зараз немає грошей. Потрібно чесно говорити з дитиною і нічого не вигадувати, — каже Наталія Лукашенко. — Домовлятися з дитиною можна вже після трьох років. Коли вони вже чітко розуміють, про що йдеться. Якщо раніше почати з дитиною говорити, пояснювати, чому це можна, а те — ні, то краще це спрацює в майбутньому.

Як не доводити дитину до піку?

— Дитині важливо давати право вибору. Щоб вона відчувала себе значимою. Можливо, варто переглянути заборони — раптом їх забагато? І обов’язково дотримуйтеся свого слова: що пообіцяли малюку — те повинні виконати. Бо саме батьки повинні бути найкращими друзями для своїх дітей, так будується довіра.

Наталія Лукашенко також зазначає, що батькам потрібно звернути увагу і на власну реакцію на дитячі істерики. Якщо це викликає гнів, злість чи роздратування і контролювати негативні емоції важко, варто звернутися за порадою до спеціаліста.

Рекомендована література для батьків

Ми підготували добірку книг про виховання дітей, які користуються попитом у всьому світі.

1. «Як говорити, щоб діти слухали та Як слухати, щоб діти говорили?», Адель Фабер

Ця книга ніби інструкція, яка допоможе знайти спільну мову з дітьми від дошкільного до підліткового віку. Автор доступно та з почуттям гумору пояснює, чому виникають конфлікти поколінь. В ній міститься багато практичних рекомендацій та живих прикладів ледь не на всі випадки життя.

2. «Досить істерик! Комплексний підхід до гармонійного виховання дитини!», Тіна Брайсон та Деніел Сігел

Книга з питаннями та відповідями, які допоможуть виховувати дітей без сліз та злості. Автори розробили батьківську стратегію поведінки, яка спонукає до гармонічних стосунків з дітьми. Тут зібрані дієві методи виховання дитини без погроз, заборон, покарань та наказів. Зокрема, є практичні поради про те, як навчити дитину контролювати негативні емоції, розуміти свої почуття та навіть аналізувати вчинки.

3. «Французькі діти не плюються їжею. Секрети виховання з Парижу», Памела Друкерман

Авторка у своїй книзі робить акцент на тому, що найважливіше вчити дітей відповідальності та самостійності змалечку. Саме ці дві якості — запорука успіху на майбутні роки. Окрім того, тут є порівняння двох методів виховання — американського та французького. Перший будується на ранньому розвитку дитини, без режимного харчування, вседозволеності та відсутності рамок. А другому методу властиві чіткі кордони, незначні пустощі та правильний режим харчування.


Читайте також:

Чи вистачить 5 тисяч гривень на всі позиції з бейбі-боксу? Ми перевірили

Самостійно чи під тиском батьків? Як обрати свою майбутню професію

Коли всі вдома: як вінничани поєднують дистанційну роботу і виховання дітей

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up