Березові мітли, дротянки та упаковка файлів. Що ще потрібно, щоб відправити дитину в садочок?

Березові мітли, дротянки та упаковка файлів. Що ще потрібно, щоб відправити дитину в садочок?
  • Батьки, чиї діти вчаться у школі чи дитсадках звикли здавати гроші на різні потреби в навчальний заклад: ремонт, заміна лампочок, установка нового годинника, нові штори... 

  • Хтось вважає це поборами, а інші схиляються до думки, що це необхідно для добробуту дітей.

  • Як реагувати на такі запити, наскільки часто стаються конфлікти, через те, що хтось не згоден платити і як фінансує бюджет навчальні заклади — читайте в матеріалі. 

«Що потрібно принести в дитячий садок» — мама 3-річної дівчинки показує аркуш А4, який дали їй на перших батьківських зборах. 

— Березові мітли, миючі засоби, файли, порошки, сода, клейонка, сміттєві пакети, пелюшки і багато-багато іншого. Я порахувала, це трохи більше за півтори тисячі гривень. Виникає питання: в садочку взагалі голо й пусто чи як? Міськрада ж має виділяти кошти на миючі засоби, я згодна купляти канцтовари для дитини, але віники? На зборах директорка побачила наші очі після озвученого списку і сказала: «Хочете, можете, канєшно, не купляти це все. Хочете, можете навіть скаржитись йдіть, я за свою посаду не тримаюсь. Але я думаю, як є що сказати, то краще це не виносити за межі». 

— А ви що? 

Відео дня

— А я спитала, чи в садочку взагалі забезпечення фінансового нема. Мені відповіли: «В нас такі порядки. Бачте, ремонт зробили батьки. Шухлядки, ліжечка, столики - це допомогли батьки. Можна і не платити, канєшно, але потім щоб без образ». Ну отак якось. 

Такі вимоги були до вступу в молодшу групу Деснянського дитсадочку. 

Не хочете платити — геть з батьківського чату

Схожа ситуація сталася і з вінничанкою Анною Мотренко. Молода мама поділилася в мережі дописом про те, як її видалили  з батьківського чату через те, що не захотіла платити за шафи.  

— Я мама донечки! Дитина записана до 61 садочка м. Вінниця. Минулого року наше чадо відвідувала ясельну групу максимум 10 днів, кошти на всі потреби, в тому числі і благодійні, ми здавали! Хоча бажання не було віддавати певну суму на такі потреби! Не здали лише на обігрівач! Спроби донести батьківському комітету, що здійснюються побори були марними, на жаль! Нас перевели до молодшої групи. У зв'язку з ковідом, поки не відвідує дитина садок, є можливість. І почалося: хімія - 200 грн (не здавали), канцелярії - 150 грн (20 здали, решта - по факту, коли ходитиме, то здамо або придбаємо самостійно), 40 грн - щомісячні благодійні (не здає наша сім'я). Були збори (на збори не ходила через ситуацією з ковідом), на яких і вирішили змінити шафи дитячі, кухонні меблі, шафу для вихователів, а це близько 30 000! Потім ще виявилося, що треба ще й ремонт в роздягальні та в кухонній кімнаті! Майже всі батьки ЗА, лише 5 людей проти! Батьки в чаті обговорюють все активно стосовно здачі грошей! Почався булінг, ніби як ваші діти сприймуть, що у них старі шафи (і то одна на двох ), якщо здавати, то всім здавати! Один тато ходив до завідуючої, як виявилося ще недостатня кількість ліжечок. Батько той записав розмову. Знову ж батькам з чату такі дії не подобаються! За таку позицію батьків, які не здають кошти та батьків, дітки яких не відвідують садок, було видалено з чату,  — читаємо в дописі.

Що кажуть у департаменті освіти?

За словами директорки департаменту освіти Вінницької міської ради Оксани Яценко, фінансування капітальних та поточних ремонтів, забезпечення місць загального призначення у закладах освіти, як от актові та спортивні зали, коридори, харчоблоки бере на себе міська рада, а все що стосується класів та груп – там все відбувається за рішенням батьків.

— Статут навчального закладу та Закон України «Про освіту» передбачає можливість отримання закладом благодійних внесків. Однак, ці внески є добровільними і ніхто не має права вимагати здавати кошти. Хочеш допомогти - бери участь, не хочеш – не бери. У нас багато проєктів здійснено було у співфінансуванні, коли ми не могли виділити велику суму із бюджету, то батьки пропонували свою допомогу, адже ті хто шукає шляхи для вирішення проблеми завжди знаходять консенсус і вирішують всі питання. Але ще раз наголошу, що ніхто нікого не примушує, це особиста справа батьків, — підкреслила Оксана Яценко.

Якщо ж хтось з батьків вважає, що в навчальному закладі все ж вимагають гроші, варто звернутися до адміністрації школи, радить директорка департаменту освіти.

— Є школа, є директор, який має розібратися в ситуації, бо саме на ньому й лежить відповідальність за те, що відбувається в стінах закладу. Є офіційні канали спілкування, інколи бувають нюанси, що батьки не можуть дійти згоди з адміністрацією, тоді можна звернутися в департамент, ми ніколи не відмовляємо в цьому, — сказала Оксана Яценко.

Зараз у Вінниці активно займаються утепленням та термомодернізацією закладів освіти. Наприклад, у позаминулому році утеплили десять садочків – на це з бюджету та за рахунок кредитних коштів використали майже 200 млн.грн., зазначає Оксана Яценко.

— Крім того, купується обладнання та інвентар в новозбудовані заклади. Цього року відкрився садочок на Ватутіна – на нього пішло 5,1 млн грн з міського бюджету. Інвестор здав об'єкт повністю готовий до експлуатації та побудував ігрові майданчики, а харчоблок, пральню, медичний пункт і решту обладнання в групах забезпечила влада. На Вінницьких Хуторах теж має бути введений в експлуатацію шестигрупний садочок, на це виділено з бюджету 5,2 млн грн. Деззасоби, паперові рушники, миючі засоби, маски для персоналу, протипожежний інвентар, гастроємності, ремонти поточні - все це бере на себе міський бюджет. Тобто, все зробити за кошти міста нереально, особливо якщо враховувати медицину, соціалку, дороги, інфраструктуру, транспорт, тощо — на це теж потрібні кошти, — додає Оксана Яценко.
 

Якщо платити, то як проконтролювати?

Якщо ви не проти допомогти школі або садку, але є побоювання, що Ваші гроші витратять не за призначенням, то є можливість самостійно здійснювати контроль за зібраними коштами. Відповідно до законодавства батьки мають право (не зобов’язані) робити благодійні внески на потреби школи через спеціально створений шкільний благодійний фонд. Розпоряджатися такими грошима з фонду має право виключно батьківський комітет, а не директор чи інші представники школи. Порядок створення такого фонду визначений Законом України «Про благодійництво та благодійні організації».

Крім того, щоб можна було вимагати звіт про належне цільове використання коштів, краще їх перераховувати на розрахунковий рахунок школи, садка (ці заклади є юридичними особами, що, як правило, мають рахунки у банківських установах), вказавши цільове призначення, наприклад «Кошти на ремонт даху школи №...» тощо. Наявність документального підтвердження (квитанція і т. ін.) про внесення коштів на потреби школи, садка і дасть змогу в разі нецільового їх використання поскаржитися на незаконні дії представників закладів.

Отже, батьки мають право вимагати звіт про використання коштів. Якщо стає відомо про нецільове використання, яке було перераовано на конкретну потребу, можна скаржитися адміністрації. Якщо це не допомогає — до органу управління освітою або до правоохоронних органів, розповідають у координаційному центрі з надання правової допомоги.

Читайте також:

«Скандали, інтриги, розслідування». Після аварії на Урожаї минуло півроку, а згоди так і не дійшли

«Нас чекає смердюча катастрофа». Викидати сміття жителі Луки-Мелешківської мають у платних пакетах

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Артём Завальный

    Авторизація для статті навіщо знову? Я минулого разу авторизувався і ви мені стільки спаму навідправляли на пошту. Вашу редакцію пора закривати. Жуліки, критики та хитруни одним словом.
  • Лена Герасимова

    Это как прививки дело добровольное,но без прививки на работу не выйдешь
  • Инна Градусова

    Да, этими благодийными внесками все себя обезопасили. А родительский комитет душит потом. Тоже удалили с родительского чата. В сад тоже походили месяц и то до обеда. За месяц купили много чего, то есть догнали родителей, что сдавали за год. Деньги на шкаф уже добили. Отказались. Ну теперь враги наверно народа.

keyboard_arrow_up