Вінничанка за поламану ногу стягнула з водія електросамоката понад 150 тисяч гривень

Вінничанка за поламану ногу стягнула з водія електросамоката понад 150 тисяч гривень
  • Вінницький міський суд дав рік іспитового терміну водію електросамоката, який порушив правила дорожнього руху. Також присудив виплатити потерпілій 50 тисяч гривень моральної шкоди та понад 100 тисяч гривень матеріальної шкоди.

Водій електросамоката вискочив на тротуар, де рукою зачепив жінку-пішохода, і та отримала перелом кінцівки. Суд визнав винним водія транспортного засобу у порушенні правил дорожнього руху. Вінницький міський суд дав рік іспитового терміну водію електросамоката, який порушив правила дорожнього руху. Про це повідомляє «Главком» з посиланням на вирок від 20 березня.

Дорожньо-транспортна пригода сталася наприкінці квітня минулого року. Обвинувачений, керуючи електросамокатом, виїхав на тротуар, де збив жінку. У результаті наїзду потерпіла одержала закритий перелом лівої стегнової кістки.

За словами хлопця, він їхав велосипедною доріжкою зі швидкістю близько 10 км/год. По дорозі побачив жінку, яка йшла тротуаром. Хотів її оминути, але випадково зачепив рукою. Внаслідок чого та впала. Обвинувачений зупинився, допоміг жінці підвестися та підвів до лавки. Свою вину хлопець повністю визнав.

Відео дня

Суд також заслухав експерта, який заявив: обвинувачений не мав права їхати електросамокатом по велосипедній доріжці, оскільки такий самокат є транспортним засобом.

Крім цього, потерпіла заявила цивільний позов на 210 тис. грн. З них 110,7 тис. грн матеріальна шкода, куди ввійшли витрати на лікування і 100 тис. грн моральної компенсації.

Натомість водій електросамокат озвучив у суді: готовий сплати потерпілій всього 50 тис. грн.

«Потерпіла безумовно зазнала певних моральних страждань внаслідок ДТП та має право на відшкодування такої шкоди. Однак, виходячи із засад розумності, виваженості та справедливості, суд вважає, що потерпілою моральна шкода оцінена невірно. Крім доказів перебування на лікуванні, не надано жодного доказу в підтвердження позовних вимог морального характеру. Тому суд оцінює моральну шкоду спричинену потерпілій з урахуванням всіх наведених вище обставин у 50 тис. грн. та вважає, що ця сума підлягає стягненню на її користь», — йдеться у повідомленні суду.

До вказаної суми суд доплюсував стягнення іще 108,7 тис. грн у вигляді матеріальної шкоди, оскільки 2 тис. грн обвинувачений уже відшкодував потерпілій на лікування.

На вулицях Вінниці, нагадаємо, знову можна побачити містян на електросамокатах. Вже стартував сезон поїздок й у місті працюють три служби для оренди цього транспорту — Bolt, Ecos та Ewings. Розповідаємо ціни на їхні послуги та показуємо, чи змінилася ціна у порівнянні з сезоном 2022 року.

У Вінниці, нагадаємо, діє три сервіси оренди електросамокатів, де для винаймання транспорту вам потрібен лише додаток і банківська картка. Кожен з сервісів подібний один до одного. Але все ж має деякі відмінності, про які ми й розкажемо.

 

Читайте також:

Електросамокати, ПДР, аварії і суди: що кажуть експерти про двоколісних і чому розводять руками?

Нема чим заправити машину? Прокат самокатів та велосипедів за ціною літра бензину

Де дешевше, а де дорожче: скільки коштує оренда електросамокатів у Вінниці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (80)
  • Дмитрий Грянко

    Дуже поганий прецедент, "Суд також заслухав експерта, який заявив: обвинувачений не мав права їхати електросамокатом по велосипедній доріжці, оскільки такий самокат є транспортним засобом." К-хм, або щось Ольга Бобрусь в статті наплутала, або велосипед не є транспортним засобом.

    Постає інше питання: У самокатів швидкість від 5 до 50 км/год, а у багатьох і до 20км обмеження стоїть - це швидкості велосипеда. Ви пропонуєте виїжджати зі швидкістю 18-20 км/год (це середня швидкість самоката навіть не обмеженого) в потоці з машинами?

    Все добре з головою у тих хто так вважає?



    А щодо дибілів, так, вибачте це не залежить від транспортного засобу, вони є всюди від пішохода до водія автомобіля.
  • Люся Шевченкова

    Це мало, 300 тис, тільки гривнею можна навчити. Ганяють, як навідженні, навкруги нічого не бачать і по тротуарах
  • Анатолий Гордий

    один   довольно  взрослый  кретин   на  моноколесе   на   фонтане  устраивает  слалом   горнолыжники  отдыхают   ждем  когда

    Читач32 reply Анатолий Гордий

    Дуже інформативно, Анатоліє. Наступного разу крикніть йому в спину "кретин", чи "великовозвростный  балбес", як Ви писали під  іншими новинами, та обговорите Ваше невдоволення віч-на-віч.
  • Борис Ерёмин

    Дуже цікаво, яку посаду обіймає жіночка, та хто в неї родичіі. Я не знаю, чи має право самокаті їздити по велодоріжкам, але пішоходи по ним ходити точно не повинні. А 150 тис хрін відсудив, навіть якщо отримаєш інвалідність на пішохідному переході

keyboard_arrow_up