Електросамокати, ПДР, аварії і суди: що кажуть експерти про двоколісних і чому розводять руками?

Електросамокати, ПДР, аварії і суди: що кажуть експерти про двоколісних і чому розводять руками?
  • Вони дратують пішоходів і бісять водіїв. 
  • Для них рухатися містом зі швидкістю авто — легко. 
  • Перетинати пішохідний перехід зі швидкістю велосипеда — легко. 
  • Так само легко спричинити ДТП, і стати потерпілим в ньому.
  • Ні всі самокатники такі, але «такі» створюють загальну картину і формують суспільну думку.

Знайомий часто користується електросамокатами, катається містом. Жартує, що відчуває себе в цю мить пташкою і пародуючи Джима Керрі наспівує: «Ай бєлів, ай кен флай»…

В цей момент я обрізаю крила: «Ти віриш, що можеш літати, але цей політ без спецзасобів безпеки до першої ямки на дорозі». І «спецзасоби», і «ямка» тут мають багато значень. Це і про ПДР, які потрібно знати та дотримуватись, це про повагу до інших учасників руху, це про відповідальність. Хоча, про що можна говорити, якщо електросамокати вони наче , та їх ніби й немає.

Круто зробили

Суперська штука, дійсно європейського рівня — коли рухаючись Вінницею можна побачити не лише муніципальний транспорт, автівки та пішоходів, а ще велосипедистів, прикольних людей на моноколесах і не менш прикольних кермувальників електросамокатів, в народі — самокатерів.

Відео дня

Хоча останні, частенько стали з’являтися на відео Ситуаційного центру, в якості героїв сюжету. Зокрема, 22 липня камери відеоспостереження зафіксували ДТП на Соборній. Позашляховик Nissan збив дівчину на електросамокаті, яка проїжджала по зебрі дорогу. Від удару потерпілу підкинуло у повітрі. До місця події прибули поліцейські та швидка. В ході з’ясування всіх деталей, учасники аварії від оформлення ДТП відмовились та вирішили все за згодою сторін.

Проте подія викликала резонанс і реакцію у вигляді петиції до міської ради під назвою — «Безпека руху електросамокатів». Авторка петиції Наталія Баланюк пропонує:

  • Обмежити швидкість руху електро самокатів у межах міста до 20км/год (краще до 18км/год).
  • Зобов’язати фірми прокату електросамокатів встановити автоматичне обмеження швидкості згідно нових правил.

Адже через зростання популярності електросамокатів, через відсутність дотримання ПДР (що вже призвело до аварійних ситуацій) та здорового глузду (в багатьох випадках: прослуховування музики в навушниках під час руху та спілкування між учасниками руху) — це суттєво знижує безпеку пішоходів та автомобілістів.

  • За добу петиція вже набрала більше 100 підписів.

Перевірили камери

В Ситуаційному центрі теж відреагували. Через збільшення кількості ДТП, в яких один із учасників керує електросамокатом, створили добірку відео з камер міста, які фіксували рух на електросамокатах протягом кількох днів.

І висновок: «Переглянувши записи з міських камер спостереження Вінниці, ми переконались, що існують люди, які полюбляють кататись на електросамокатах і водночас не забувають про свою безпеку. Не будемо брехати і приховувати…

  • наразі тих, хто їздить на електротранспорті «абияк» — близько 70 %,
  • інші 30 % — як мінімум, пішим ходом поряд із самокатом переходять дорогу.

Зауважимо, що це лише наші особисті спостереження, відео взято протягом декількох днів. Ні в якому випадку ми не маємо намір когось образити. Але. Закликаємо кермувальників електросамокатів бути максимально обережними та уважними».

Не в тому річ

Інструктор онлайн курсів для водіїв, Олександр Зєрщиков вважає, що є одна важлива річ, яку потрібно зрозуміти всім, і зокрема дітям, які їздять на електросамокаті.

— На проїзній частині, водій готовий до появи в певному місті пішохода, в певному місці велосипедиста, — говорить Олександр Зєрщиков. — Водій знає, згідно ПДР, звідки вони з’являються. І наприклад чекаючи пішохода, дивиться умовно на три — п'ять метрів в праву сторону, три-п'ять метрів в ліву сторону. А коли з’являється цей самокат, на швидкості набагато більший ніж пішохід, водій не завжди його може побачити.

В конкретній ситуації по Nissan і дівчинці, Олександр не знімає вини з водія, тому що там водій міг би побачити цю дівчину.

— Але якщо ми говоримо про загальні ситуації, то водій готовий побачити на пішохідному переході особу, яка рухається зі швидкістю три-п'ять км на годину, — говорить інструктор. — Та не готовий побачити особу, яка вилітає на цей перехід на швидкості 20-30 км на годину, як велосипед або самокат.

Треба щось робити

За словами інструктора, Кабмін і Верховна рада, чомусь бояться взяти на себе відповідальність і прирівняти ці електросамокати чи до велосипедистів, чи до мінімопедів.

— Але вони рухаються в рази швидше, ніж пішохід, тому по тротуарах і по пішохідних переходах не можуть їздити, — говорить Олександр. — Адже в нас кожна частина дороги призначена для свого учасника і для певної швидкості цього учасника. Я би сьогодні їх прирівняв до велосипедистів, і в принципі, вони підпадають під усі ознаки велосипедиста. А поки законодавець не вирішить цю проблему, нам потрібно шукати якість рішення на рівні місцевої влади, на рівні якихось домовленостей з самокатерами.

Олександр Зєрщиков пропонує наступне:

  • Наприклад, давати самокати лише тим, в кого є «Дія», щоб по проїзній частині і по велодоріжці рухались діти не молодші 14 років.
  • Поставити питання про страхування. Ну, от зараз там дівчина впала, а якщо б вона зламала ногу, хто це відшкодує. Тобто той хто бере цей самокат має бути застрахований, на якусь певну суму.
  • І точно потрібно поставити питання про їхню відповідальність і про знання ПДР. Не складеш теорію ПДР — катайся в парку.

В Україні такого точно немає

За словами Олександра Зєрщикова, в країнах Європейського союзу електросамокати прирівнюють до мопедів. Тому там, навіть по велодоріжках, рухатися на них заборонено. Тільки проїзною частиною і в певних межах. В нас же ПДР — це досі правила радянської країни, які не адаптовані до сучасних умов. На жаль, Кабмін та Верховна рада відстає від того, що відбувається на сучасних дорогах. А там — моноколеса, самокати, і їх треба розділити.

Зокрема, якщо в тебе швидкість до 15-20 км на годину — ти велосипед. Якщо в тебе швидкість 25-40 км на годину — ти мопед, і тут вже посвідчення водія потрібне.

— Нещодавно рухався за містом, в районі Барському шосе, там же їхав самокат, я на силу його наздогнав, — розповідає Олександр. — Він їхав зі швидкістю 80 км на годину і навіть не уявляв собі, що маленька яма, і його руки-ноги-голова, можуть бути в різних частинах дороги. Якщо в мотоцикліста хоч шолом є, якісь налікотники-наколінники, тут — взагалі нічого, ніякого захисту.

Особисто їхала на Чорновола. Потрібно було повертати в сторону Набережного кварталу, тож була в крайньому правому ряду. Раптом на великій швидкості вискочив самокатер і поїхав по-між автівок. Отримуючи в карму купу матюків, — прим. авт.

— Я вам більше скажу, на Урожаї самокатери, доволі безстрашно йдуть на разворот, — говорить Олександр Зєрщиков. — І тут варто зрозуміти: цей транспорт вже є. Все. Але правил до них не прописано. Я, як лектор, відношу їх до велосипедистів, але ПДР їх не відносять ні до яких транспортних засобів. Їх в цих правилах просто не існує.

От тому, наприклад, є в Україні такі судові рішення: якщо на тротуарі зіштовхнулися пішохід і самокатер, деякі суди виносять рішення, що зіштовхнулися два пішоходи.

Тож за словами Олександра Зєрщикова, потрібно створювати петицію не на рівні міської влади, а на державному рівні. Щоб ці самокати визначити, порівняти і розділити.

— Є ж маленькі самокати, які не розвивають великої швидкості і можуть їздити по тротуару 15 км на годину, — говорить інструктор. — Але є великі самокати, які можуть їхати зі швидкістю 25 км на годину. Все, їх лише на проїзну частину, на велодоріжку, на велосмугу, але з посвідченням водія.

Не має визначення, є відповідальність

За словами адвоката Ярослава Мартинюка, законодавством на сьогодні не врегульоване питання, яке б пояснювало, що воно таке, той електросамокат.

— Якісь законопроекти вносилися, але ще жодного не прийняли, — говорить адвокат. — Але в нас є судова практика. Є рішення судів, де суди визнають електросамокати транспортним засобом, тому що самокатники є учасниками ДТП. Вони як вчиняють ДТП, так і стають потерпілими. Хоча в більшості випадків, все ж таки, перше. Судами самокатники прирівнюються до велосипедистів і кермувальників моторолерів.

За словами Ярослава Мартинюка, в судових рішеннях не пишуть, що учасник ДТП прирівнюється до велосипедиста. Ні. В рішенні пишуть, що самокат на думку судді є транспортним засобом, а тому на нього поширюється ПДР, які стосуються велосипедистів та мопедів. І керувальники цих самокатів притягуються до відповідальності, як адміністративної, так і кримінальної.

— Я читав рішення, де жінка їхала на самокаті і зіткнулася з перехожим. Завдала чоловіку тілесних ушкоджень, ще й середньої важкості. Суд визнав її виною у вчинені ДТП, по кримінальній статті, — говорить адвокат. — Звісно, є багато ДТП по 124 статті адмінкодексу, за якою самокатників притягують до відповідальності і стягують шкоду, завдану іншому транспортному засобу. Наприклад, людина на електросамокаті в’їхала в чужу автівку і пошкодила. Її визнали винною, і власник авто потім стягував з неї матеріальну шкоду.

За словами адвоката, через те, що не врегульоване питання самих самокатів, то начебто і не заборонено законом керувати цими самокатами дітям. І якщо таке вчиняють діти, то відповідальність, відповідно, несуть батьки.

Але тут, велике АЛЕ

— Пам’ятаєте, як минулого року, на Старому Місті, хлопчик на самокаті під вантажівку заїхав, — говорить юрист. — Я не слідкував за розвитком тієї справи, але тоді водія вантажівки затримали. Не знаю, чи притягли його до відповідальності, але, на мою думку, в тій пригоді був винуватий хлопчик.

Ця подія сталася в квітні 2021 року, 10 — річний хлопчик від отриманих травм помер. Водій був затриманий в процесуальному порядку за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого частиною другою статті 286 Кримінального кодексу (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що спричинило смерть потерпілого). За таке правопорушення передбачене покарання до 8 років позбавлення волі.

Закону немає, є суди

Якщо резюмувати вищесказане, то маємо наступне: на рівні законодавства електросамокати ніяк не визначені, тому станом на сьогодні ми можемо покладатися на судову практику. А вона йде по стежці визнання електросамокатів транспортними засобами в справах, де цей електросамокат фігурує.

— Хоч в нас не англосаксонська система права, де є прецедентне рішення, і воно поширюється на таку сферу правових відносин, бо колись так було встановлено судом, — говорить адвокат. — В нас має місце конкретне рішення в конкретній справі за конкретних обставин. Та загалом по Україні, коли учасником ДТП є електросамокат, суди говорять, що це — транспортний засіб.

Доки все врегулюється, порада від експертів:

  • Дотримуйтесь хоча б одного елементарного правила — пішохідний перехід самокатник має переходити, а не переїжджати!

Опитування

Як ви ставитеся до людей на самокатах?

 

Читайте також:

Просять облаштувати пішохідні переходи на трьох перехрестях. ПЕТИЦІЯ

Долар зріс. Як це змінить вартість палива на вінницьких АЗС?

У Вінниці на перехресті змінили організацію дорожнього руху. Водіїв просять звернути увагу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (28)
  • Юрій Гринько

    Шановні пішоходи! Звертаюся до вас як велосипедист.Коли рухаєтесь по тротуару чи пішохідній доріжці, звертайте увагу на знаки та дорожню розмітку. Ви не створюєте перешкоди велосипедам і самокатам, рухаючись по їхніх смугах? Чому я повинен вас об"їзджати, адже це моя доріжка.А на зауваження у відповідь або матюки, або погрози, або хамство. Будьте адекватними, виконуйте також ПДР і тоді не буде проблем.А відповідним службам необхідно відновити дорожню розмітку.Також  поліції хоча б іноді проводити нагляд та з порушниками проводити профілактику.
  • Читач75

    На мою думку було тупо зробити поряд доріжку для самокатів  та пішоходів.Пішохід йде з дитиною, з собакою а воно летить як навіженне  та ще й не має на меті зупинятись бо їде по своїй доріжці а бува і вискакує на голови людям.Окремий жах це доріжка через Київський міст,де двом пішоходам тяжко розійтись.На моїх очах самокатчик не зупиняючись налетів на чоловіка  та впав на проїзжу частину.

    Тыдыш reply Читач75

    ну да ввалити в реконструкцію (розширення) моста пару лярдів, щоб зробити доріжку для самокатів.

    чого ж так дрібязково. давайте вже для них зразу новий міст побудуємо
  • Svetlana Sv

    Дуже негативно ставлюся до цих літунів. Раніше "нечиста сила" літала в ступі, а тепер на самокаті і велосипеді.  Вони  по тротуарах ганяють наче навіжені, чому пішохід має щоразу ухилятися від небезпеки?  Поводять себе по-хамськи, лаються, бо бачте пішоходи на тротуарі їм заважають, ходять туди-сюди. Я взагалі проти  щоб вони їздили по тротуарах,  бо для пішоходів, особливо на вузьких тротуарах і в годину пік,  це просто жах. Дорога на роботу і додому перетворюється в екстрим.  Міській раді взагалі не цікаво цим питанням займатися, відправляють до поліції. А поліції і до війни на це не було часу, а зараз тим більше. Можливо якби ходили пішки то щось би вирішували.
  • Михайло Мороз

    а паркування ,,, дурне їхало , дурне стало, дурне пішло,,,а Ви всі лохи обходьте , об‘їжайте ті самоходи як хоште,,,на жаль,,,

keyboard_arrow_up